Jörn Donner kulki kirjamessuilla pyörätuolilla – Kritisoi naisten asemaa ja katuvansa osallistumistaan Loirin tv-ohjelmaan

Donnerin keho saattaa pettää, mutta mieli leikkaa kuin veitsi.

25.10.2019 07:00

Ohjaaja, tuottaja ja kirjailija Jörn Donner kärsii vakavista terveysongelmista. Hän kertoi yleisölle torstaina Helsingin Kirjamessuilla olevansa edelleen heikossa kunnossa kesällä sairastamastaan keuhkokuumeesta. 86-vuotias Donner kulkee Messukeskuksessa pyörätuolissa, mutta kävelee kävelykepin ja avustajan avulla lavalle.

Pääasiassa keskustelu pyörii Donnerin alkuvuodesta julkaistun kirjan Suomi/Finland II – Viimeinen taisto ympärillä, mutta Donnerilla on tapojensa mukaan paljon sanottavaa myös muista yhteiskunnallisista asioista. Hän haukkui Juha Sipilän hallituksen surkeimmaksi koskaan, mutta kritisoi myös nykyistä hallitusta. ”Hallituksesta yli puolet ovat naisia, mutta he eivät ole tehneet mitään naisten aseman parantamiseksi”, Donner sanoo ja toteaa naisen euron olevan edelleen 85 senttiä.

Donnerin mukaan tekoja naisten aseman parantamiseksi ei olla tehty. Donner kertoo myös, että hänestä on tekeillä jopa kaksi elämäkertakirjaa. Itse hän ei tosin ole mukana kummankaan tekemisessä. ”Kirjoittakoon vaikka kuinka monta kirjaa, kunhan minun ei tarvitse niitä lukea”, Donner naurahtaa.

Hän muistelee myös muutaman vuoden takaista Loirinuotiolla -tv-ohjelmaa, joka oli eräänlainen Vesa-Matti Loirin keskusteluohjelma tämän Lapin mökillä. Donner katuu osallistumistaan sarjaan. ”Se on kaiken arvostelun alapuolella. Ja menin sinne vieläpä Lenita Airiston kanssa…”

Kuva: Ari Lahti / All Over Press

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa