Kirja-arvostelu: Näyttelijälegenda Hercule Poirot’n takana on kirjoittanut ja kuvannut viihdyttävän omaelämäkerran

Ajatuksia pienille, harmaille aivosoluille.

Näyttelijä Hercule Poirot, anteeksi, siis David Suchet tunnetaan parhaiten roolistaan Agatha Christien rakastettuna yksityisetsivänä. Rooli on ollut hänen elämänsä, ja siitä syystä Suchet kirjoittikin muutama vuosi sitten kokonaisen kirjan aiheesta. Siinä missä Hercule Poirot ja minä (Minerva, 2015) oli hieman keskeneräiseksi jääneen oloinen, Sanoin ja kuvin on selvästi kokonaisuutena onnistuneempi.

Edellinen kirja keskittyi yksinomaan Poirotiin, mutta uutuus kattaa brittinäyttelijän koko uran ja elämän. Kirjassa muistellaan elämää lineaarisesti lapsuudesta tähän päivään, tosin tarkkaan rajattuna. Materiaalia elämästä olisi varmasti enemmänkin, mutta jykevän kirjan toinen osuus haluaa kertoa toista tarinaa.

Suchet on nimittäin intohimoinen valokuvaaja. Sanoin ja kuvin on yhtä lailla albumi näyttelijän otoksia vuosien varrelta. Kuvien aihe heittelee laidasta laitaan: osan takana on selvästi taiteellinen visio, osan pääosassa ovat kollegat. Joka tapauksessa Suchetin kyvyt yllättävät, sillä kuvat eivät ole mitään kyhäelmiä, vaan paikoin jopa upeita.

Suchetin tilannetaju näyttelijänä tulee esiin lähes jokaisessa roolissa, mutta valokuvat osoittavat hänen omaavan tilannetajun myös leipätyönsä ulkopuolella. Valokuvassa jos missä hetki on yhtä suuressa roolissa kuin visuaalisuus.

Kirjassa käydään läpi teatterin ja kameratöiden lisäksi suuria teemoja, aina taiteesta ja kuuluisuudesta uskontoon ja rakkauteen.

Sanoin ja kuvin on perinteisiä kaavoja rikkova elämäkerta, mutta kevyt sellainen. Kirjan eduksi kääntyy se, ettei Suchet halunnut vain listata töitään ja roolejaan. Kuten näyttelijä itse toivoi, lukemisen jälkeen nousee ennen kaikkea esiin hänen persoonansa, mies julkisuuden ja lukuisten roolien takana.

Jesse Raatikainen

★★★★

Sanoin ja kuvin: omaelämäkerta. Kirjoittanut David Suchet. Suomentanut Sirpa Saari. Kustantaja Minerva. 320 sivua.

Aiheeseen liittyvät jutut