Kirja-arvostelu: Onko Mad Menin Don Draper Kotikadun Pertti Mäkimaa? Oivaltavia esseitä Juhan af Grannista Alfred J. Kwakiin

Niille, jotka tykkäävät vain katsella.

Kaisu Tervosen toimittama 13 katseluasentoa on esseekokoelma tv:n katselusta. On luontevaa verrata sitä Siltalan viime vuonna julkaisemaan esseekokoelmaan Television lapset, koska idea on sama. Siinä missä Television lapset on ehkä monipuolisempi, 13 katseluasennon esseet ovat parempia.

Kokonaisuus jää kuitenkin hieman vaillinaiseksi, koska lähes puolet kirjoittajista ovat halunneet käsitellä reality-sarjoista kumpuavia ajatuksiaan. Aihetta käsitelevät esseet ovat laadukkaita, jotkut jopa erinomaisia, mutta kokonaisuus olisi hyötynyt monipuolisemmasta lähestymistavasta.

Janne Siirosen esseessä Muukalaiset rikottiin realityn jatkumo ja siirryttiin puhumaan Juhan af Grannista ja yllättävästä ufo-ohjelmien trendistä. Moni essee löysi oivalluksia aiheisiin, joista sitä vähiten odotti.

Suvi Auvinen esimerkiksi kirjoittaa esseessään Poliittinen eläin, kuinka Alfred J. Kwak valjasti hänet jo lapsena anarkismin tielle. Tarkemmin ajatellen se on juuri kuten Auvinen kirjoittaa: Kwak vastustaa kapitalismia, rotusortoa ja fasismia. Tämän päivän Alfred J. Kwak asuu Kalliossa, valtaa taloja ja käy Flow-festivaalilla.

Iida Sofia Hirvosen loistava Can’t Have It All? on tämän esseekokoelman timantti. Hirvonen tarkastelee Sinkkuelämää -sarjaa, feminismiä ja seksuaalisuutta rehellisesti ja ilahduttavalla tarkkuudella. Essee kyseenalaistaa myös ajatuksen representaatiosta raikkaalla tavalla: tekisikö monipuolisemmat hahmot ja muut rajoja rikkovat muutokset esimerkiksi Sinkkuelämää -sarjasta paremman?

Hirvonen kirjoittaa myös auki sen, mitä moni ajattelee: ”#Metoon jälkeisessä ajassa muodikasta kulttuurikritiikkiä on ottaa jokin parikymmentä vuotta vanha teos ja tarkastella, ”onko se kestänyt aikaa” nykyisten progressiivisten ihanteiden silmissä”.

Pontus Purokurulla on teräviä havaintoja päätösesseessään ja Ville Hämäläinen vertaa omassaan Mad Men -sarjan Don Draperia Kotikadun Pertti Mäkimaahan. Pakkohan tämä kokoelma on lukea.

Jesse Raatikainen

★★★★

13 katseluasentoa – Miltä televisio tuntuu?. Toimittanut Kaisu Tervonen. Kustantaja Kosmos. 191 sivua.

Aiheeseen liittyvät jutut