Kirja-arvostelu: Koomikon uskomaton elämä naurattaa ja herkistää viiden tähden muistelmassa

Värikkään koomikon vaellusvuodet.

24.10.2020 20:01

Vuonna 2015 The Daily Show’n juontajaksi valittu Trevor Noah syntyi Johannesburgissa 80-luvun puolivälissä. Muistelmassaan Laiton lapsi – värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa Noah palaa nimen mukaisesti nuoruusvuosiin, joka piirtää lukijalle kiehtovan kuvan 90-luvun Etelä-Afrikasta.

Laiton lapsi on henkilökohtainen ja persoonallinen kirja. Yleensä lukijana koen lapsuusmuistelut puuduttavina ja mielenkiinnottomina. Noahin muistelma on kuitenkin kirkas poikkeus. Koomikko taitaa kerronnan, ja käyttää hienosti stand up -niksejään myös kirjailijana.

Luvut on rakennettu tarkasti, punch lineja unohtamatta. Noah ei säästele itseään kertoessaan epäonnisista seikkailuistaan tyttöjä jahdatessaan tai myymälävarkauksiaan muistellen. Parasta Laittomassa lapsessa on se, että tuntuu siltä kuin se olisi kirjoitettu todenmukaisesti, ilman häpeää ja kaunisteluja.

Kirja on hauska, mutta opettavainen. Järjettömien rotuerottelun tarkasteleminen on yksi kirjan avainteemoista. Noah ei löytänyt paikkaansa valkoisten, eikä mustien lasten joukosta, vaan jäi heidän väliinsä.

Noah ei koskaan tutustunut kunnolla omaan biologiseen isäänsä, koska ajat heidän kulttuurissaan olivat niin vaikeat. Myöhemmin hän kärsi äitinsä kanssa alkoholistisen isäpuolen kynsissä.

Köyhyys vaivasi Noahin perhettä, mikä osaltaan vaikeutti nuoren etenemismahdollisuuksia ja sosiaalisten ympyröiden rakentamista. Noah kuitenkin keksi mitä mielikuvituksellisimpia keinoja tienata rahaa muilta lapsilta.

Hän ymmärsi varhain, että toisten ihmisten tarpeiden paikkaaminen on mahdollisuus, josta voi hyötyä. Noah oli nopea juoksemaan, joten hän riensi ruokkiksen alkaessa hakemaan herkkuja koulun kioskilta niitä tilanneille, pienellä provikalla. Myöhemmin hän sai cd-aseman, jolla kykeni polttamaan maksua vastaan musiikkia muille nuorille.

Tie maailmalle oli epätodellinen ja täynnä onnea. Laittoman lapsen filmatisointi on tulossa lähivuosina.

Jesse Raatikainen

★★★★★

Laiton lapsi – värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa. Kirjoittanut Trevor Noah. Käännös Jaana Iso-Markku. Kustantaja Atena. 300 sivua.

Lisää luettavaa