Kirja-arvostelu: Suomalaisnäyttelijä paljastaa mitä Star Warsin kulisseissa tapahtuu ja kertoo kaskuja Harrison Fordista

Chewie, kotona.

Vaikka Joonas Suotamon kasvot eivät näy, hän näyttelee yhtä kaikkien aikojen ikonisimmista elokuvahahmoista. Tietysti Star Wars -maailmassa on Darth Vader tai C-3PO, mutta Chewbacca painii samassa sarjassa.

Hippo Taatilan kirjoittama ROAR! Elämäni wookieena vie lukijan Pinewoodin studioille, Star Warsin kulisseihin. On eri asia lukea maailmantähtien muistoja kuvauksista, kuin toisen suomalaisen persoonallisia näkemyksiä.

Sanomattakin selvää, että jotkut salassapitosopimukset varmasti vaikuttivat kirjan sisältöön, mutta siihen nähden kirjassa oli kiinnostavia yksityiskohtaisia huomioita suurelokuvien tuotannosta. Mielenkiintoisinta antia kirjassa onkin se, miltä isojen tuotantojen rattaiden pyöriminen lähietäisyydeltä näyttää.

Jokaista elokuvaa suojeltiin kaikin mahdollisin keinoin. Työryhmän vastuu oli valtava, mutta toisaalta heidän työedellytyksensä tehtiin hyvin helpoksi. Suotamo korostaa kirjassa useaan otteeseen, kuinka etuoikeutettu hän oli päästessään tähtien sodan maailmaan.

ROAR! sisältää myös paljon kaskuja isoista tähdistä, aina Harrison Fordista ja Carrie Fisheristä Oscar Isaaciin ja Adam Driveriin. Suotamo on itsekin elokuvafani, ja populaarikulttuurisivistys paistaa rivien väli.

Kirjan heikkous on sen kielessä. Jordanian kuninkaan illallisella esimerkiksi ”kaikki oli niin älyttömän hyvää, ettei mitään rajaa”. Puhekielisyys ei onnistu kirjoissa juuri koskaan. Vaikka ROAR! on helppolukuinen, tuntuu raskaalta lukea turhia lauseita, joiden tarkoitus on vahvistaa vain edellisen lauseen ylisanaa.

Ehkä tarkoituksena on ollut tuoda kirjaa lähemmäs nuorisoa, mutta en tiedä onko tämä ”how do you do, fellow kids” -tyyli koskaan oikea tapa.

Ehkä ajatuksena oli myös se, että Suotamon persoona tulisi paremmin esiin. Persoonattomuudesta ei olisi ollut pelkoa, koska hän vaikuttaa niin välittömältä ja persoonalliselta ihan omana itsenään, jo huumorintajunsa ja juttujensa puolesta.

Jesse Raatikainen

★★★★

ROAR! Elämäni wookieena. Kirjoittaneet Joonas Suotamo ja Hippo Taatila. Kustantaja Johnny Kniga. 230 sivua.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut