Nuija ja tosinuija kaks

11.11.2014 13:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 12.11.2014

Vuonna 1994 ilmestynyt Nuija ja tosinuija oli niitä elokuvia, jotka tekivät Jim Carreysta komediatähden. Nuija ja tosinuija oli Bobby ja Peter Farrellyn esikoisohjaus, ja sen jälkeen veljekset tekivät useita menestyskomedioita, joista suosituimmaksi nousi jo klassikoksi luokiteltava Sekaisin Marista (1998).

Carrey ja Farrellyt jatkoivat yhteistyötä elokuvassa Me kaksi ja Irene (2000), mutta sen jälkeen tähden ja ohjaajakaksikon tiet erosivat pitkäksi aikaa. Viime vuosina Farrelly-veljesten komediat eivät ole vetäneet yleisöä entiseen tapaan, eikä Carreykaan ole ollut enää samanlainen tähti kuin takavuosina. Ilkeämielinen saattaisikin ajatella, että Carrey ja Farrellyn veljekset yrittävät nyt vedota yleisöön tekemällä jatkoa 20 vuotta vanhalle hittielokuvalle.

Toisaalta kyse on myös siitä, että on paljon faneja, jotka haluavat nähdä Nuija ja tosinuijan ääliökaverukset uudestaan. Jos Indiana Jones ja Terminator palaavat valkokankaalle vuosien tauon jälkeen, niin miksei myös Harry ja Lloyd. Lloydia esittävä Carrey on kuitenkin vasta 52-vuotias ja Harrya esittävä Jeff Daniels 59. Molemmat selvästi nuorempia kuin Harrison Ford ja Arnold Schwarzenegger!

Nuija ja tosinuija kaks -elokuvassa ei jatketa siitä mihin edellinen päättyi, vaan elokuvassakin on kulunut 20 vuotta aikaa. Harry ja Lloyd ovat nyt keski-ikäisiä miehiä – ja edelleen kymmenvuotiaan tasolla. Elokuvan alussa Lloyd on joutunut Yksi lensi yli käenpesä -tyyliseen laitokseen, missä hän istuu pyörätuolissa katatonisessa tilassa. Uskollinen ystävä Harry on käynyt tapaamassa Lloydia 20 vuoden ajan joka keskiviikko ja vaihtanut vaipatkin. Lloyd kokee kuitenkin yllättävän ihmeparantumisen, sillä kyseessä onkin kaikkien aikojen käytännön pila. Harrylla on sen sijaan huonoja uutisia. Hän tarvitsee uuden munuaisen, jonka voi luovuttaa vain verisukulainen. Onneksi selviää, että Harrylla onkin aikuinen tytär, johon Lloyd ihastuu heti valokuvan nähtyään. Tytär pitää ensin löytää, sillä äiti (Kathleen Turner) on antanut tyttären adoptoitavaksi.

Huumori on yhtä hölmöä ja räävitöntä kuin ennenkin. Nuija ja tosinuija kaks on sympaattinen ääliökomedia, vaikka se ei aiheutakaan samanlaisia repeilyjä kuin alkuperäinen. Tyyli on kuitenkin edelleen tallella kaikkine navanalus-, toiletti- ja pieruhuumoreineen. Ne jotka pitivät Jim Carreyn 90-luvun elokuvista, ovat varmaan ainakin tyylilajiin tyytyväisiä.

”Komediassa ajoitus on tärkeä”, kuuluu yksi Carreyn vuorosanakin elokuvassa. Ajoitus onkin kohdallaan, mutta käsikirjoitus olisi voinut olla hieman hauskempi.
Jeff Daniels hämmästytti jo ensimmäisessä elokuvassa koomikon kyvyillään, ja hän tekee sen taas. Viimeksi The Newsroom –sarjassa hienon roolin tehnyt Daniels tunnetaan lähinnä vakavista rooleista, mutta hän osoittaa olevansa mainio koomikko, joka pelaa Carreyn kanssa loistavasti yhteen.

Nuija ja tosinuija kaks -elokuvan traileri

Lisää luettavaa