Kick-Ass 2

/ GENRE , ENSI-ILTA 16.08.2013 TÄHDET

Ennusmerkit Kick-Ass 2:n ympärillä eivät vaikuttaneet hyviltä. Mark Millarin ja John Romita Jr:n sarjakuvajatko oli lähinnä tyhjää, huomionhakuista provokaatiota, ja elokuvaversion tähti Jim Carrey päätti julkisuudessa puhua elokuvan väkivaltaisuutta vastaan.

Kun jatko-osalle ei uskaltanut ladata ihmeempiä odotuksia, se paljastuu jopa yllättävän toimivaksi. Kick-Ass konseptina taitaa ylipäätään toimia paremmin elokuvana kuin sarjakuvana. Kumipukuiset supersankariksi halajavat luuserit kun näyttävät koomisemmilta oikeiden ihmisten esittäminä kuin kuvitettuina.

Dave (Aaron Taylor-Johnson), alias Kick-Ass, ei ole päässyt pakkomielteestään tosielämän supersankaruuteen. Hän käy päivittäin treenaamassa taistelutaitojaan ennen Hit-Girlinä tunnetun Mindyn (Chloë Grace Moretz) kanssa. Davea kiehtoo ajatus supersankaritiimiin liittymisestä. Mindy puolestaan yrittää parhaansa mukaan totutella normaalin teinitytön elämään ja kieltäytyy rikoksia vastaan taistelusta kasvatti-isänsä vuoksi.

Samaan aikaan mafiaperheen orvoksi jäänyt vesa Chris (Christopher Mintz-Passe) hautoo kostoa. Hän päättää alkaa maailman ensimmäiseksi superroistoksi (jolla on painokelvoton nimi) ja punoo juonia, joilla iskeä hänen isänsä tappanutta Kick-Assiä mahdollisimman arkaan paikkaan. Häijyläinen palkkaa pahimman luokan korstoja ympäri maailmaa avukseen.

Kun vuoden 2010 ensimmäinen Kick-Ass kyseenalaisti julkisuushimon, supersankarimyytin ja vigilantismin järkevyyden, jatko-osa vertaa supersankaritiimejä katujengeihin. Hyvää tarkoittavat naamioituneet kansalaiset ajautuvat lopulta suureen joukkotappeluun. Vaikka elokuvan tyyli on värikäs, on sen väkivalta yhä veristä ja kivuliasta. Sillä on seurauksia, jotka saattavat kohdata myös viattomia ihmisiä. Elokuva on selkeästi enemmän katuväkivallan vastainen kuin edeltäjänsä.

Myös naamiomiestoiminnan sadomasokistisuutta korostetaan entisestään. Mukana on toki runsaasti alatyylisiä ilmauksia ja kakkavitsejä, mikä sopii elokuvan hahmojen keskenkasvuisuuteen. Huumori ei kuitenkaan aivan onnistu nousemaan ilmaan, koska maanläheisempi lähestymistapa vaatisi enemmän dialogilta. Muutama kaheli temppu, jotka usein on lainattu lähdesarjakuvasta, lipsahtaa hiukan liikaa yleisöä kosiskelevaan sekoiluun.

Mindyn sivujuonen kautta käsitellään myös teinityttöjen umpimielistä minäkuvaa ja pakkomielteistä suhtautumista seksuaalisuuteen. Moretz arvatenkin kulkee jo samoja latuja, joita hän tulee käymään läpi myös tulevassa Carrien uusintaversiossa. Onneksi Hit-Girl löytää Carrieen verrattuna vähemmän verisen ja ennemminkin hauskan tavan pistää puntit tasan.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat