Mission: Impossible – Rogue Nation

GENRE ENSI-ILTA 31.07.2015 TÄHDET

Tom Cruisen tavaramerkki on juokseminen. Mission: Impossible -elokuvien tavaramerkki on roikkuminen.

Niinpä jo ensimmäisessä Rogue Nationin kohtauksessa Cruise ensin juoksee kiinni nousukiidossa olevan sotilaslentokoneen ja roikkuu mukana vielä koneen noustua ilmaan.

Lentokonestuntista kohuttiin jo ennen elokuvan ensi-iltaa, sillä Cruise halusi tehdä vaarallisen stuntin ilman sijaisnäyttelijää tai efektejä. Eikä avauskohtaus jää ainoaksi näyttäväksi hetkeksi. Mission: Impossible: Rogue Nation sisältää toinen toistaan komeampia jaksoja, joissa Tom Cruise paitsi juoksee ja roikkuu myös kaahailee erilaisilla ajoneuvoilla.

Elokuvan tuottajanakin toimiva Cruise haluaa vielä 53-vuotiaana olla toimintaelokuvien supertähti, eikä hän jätä katsojalle epäselväksi, että hän on hämmästyttävän hyvässä fyysisessä kunnossa. Huimapäisten stunttien ja akrobaattisten toimintakohtausten lisäksi hän osaa myös jonkin verran näytellä.

On Rogue Nationissa muitakin näyttelijöitä kuin Cruise, mutta elokuvasarjassa jo aiemmin nähdyt Simon Pegg ja Jeremy Renner ovat pelkkiä Cruisen apupoikia.

Naispääosan esittäjä, ruotsalainen Rebecca Ferguson pääsee peräti puhumaan omaa äidinkieltään – toisin kuin Samuli Edelmann edellisessä elokuvassa. Fergusonin mystinen agenttihahmo tekee vaikutuksen, mutta loppujen lopuksi roolihahmon perimmäinen tarkoitus on vain nostaa Cruisen esittämä Ethan Hunt entistä selvemmin sankarin jalustalle.

Rogue Nationin juoni on perinteistä Misson: Impossiblea. IMF eli Mission Impossible Force -agenttiryhmä seikkailee Ethan Hunt etunenässä ympäri maapalloa hoitamassa mahdottomia tehtäviä. Tällä kertaa IMF joutuu vasaran alle heti elokuvan alkupuolella, ja maa alkaa polttaa Huntin alla samalla kun hän yrittää selvittää kansainvälisen Syndikaatti-terroristiryhmän olemassaoloa.

Mission: Impossible -elokuvissa on ollut maineikkaita ohjaajia kuten Brian De Palma ja John Woo. Tällä kertaa ohjauksesta vastaa Christopher McQuarrie, joka tunnetaan Epäillyt-elokuvan Oscar-palkittuna käsikirjoittajana.

McQuarrie ja Cruise ovat tehneet yhteistyötä ennenkin. Cruise esitti pääosaa McQuarrien käsikirjoittamassa vuoden 2009 Operaatio Valkyriessa. Lisäksi McQuarrie ohjasi ja käsikirjoitti kolmen vuoden takaisen Jack Reacher: Tappajan jäljillä -elokuvan, jossa Cruise esitti nimiosaa.

McQuarrien käsikirjoitus muistuttaa edellisiä Mission: Impossible -elokuvia paitsi eksoottisten maisemien myös monimutkaisen ja hieman sekavankin juonen osalta. Niin hyvin McQuarrie tarinaa kuljettaa, että katsoja roikkuu kyydissä mukana mielellään, eikä juonen pikku yksityiskohtia tarvitse tällaisessa elokuvassa jäädä miettimään.

Eksoottisten maisemien ja toimintakohtausten lisäksi mukana on tietenkin tikittäviä aikapommeja ja salaperäinen muistitikku, joka sisältää huipputärkeää siirreltävää dataa. Elokuvasarjasta tutut kuminaamaritkin ovat mukana, ja tällä kertaa niitä valmistetaan milläpä muulla kuin 3D-printterillä.

Bond- ja Bourne-elokuvat tulevat meiningistä väistämättä mieleen, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Mission: Impossible -elokuvasarja on oma maailmansa ja pärjää kilpailijoilleen hienosti. Toimintakohtauksia ei ole etukäteen hehkutettu turhaan. Pitkitetyt nyrkki- ja puukkotappelut alkavat kyllästyttää nopeasti, mutta Wienin valtionoopperassa kuvattu jakso, pitkä moottoripyörätakaa-ajo tai vedenalainen tunkeutumisoperaatio ovat vaarallisia tehtäviä parhaimmillaan.

Elokuvasarja on siis voimissaan, mutta aivan kaikki ei mene nappiin. Tällä kertaa elokuvaan on haluttu tuoda entistä enemmän huumoria. Simon Pegg on loistava koomikko, mutta vitsit eivät yksinkertaisesti ole hauskoja. Ehkä se johtuu siitä, että Cruise ottaa itsensä koko ajan niin vakavasti. Tai ehkä olisi pitänyt tehdä sama johtopäätös kuin Bond- ja Bourne-elokuvissa, eli jättää agenttihuumori Austin Powersin vastuulle.


Aiheeseen liittyvät elokuvat