Kirja-arvostelu: Näyttelijä kertaa seksin, huumeiden ja pettämisen sävyttämää elämäänsä – muistelee kollegansa traagista kuolemaa

Seksiä ja huumeita Ruotsissa.

24.1.2022 14:01

Toisen ruotsalaisnäyttelijän Mikael Persbrandtin vanavedessä, Ola Rapace koki myös eläneensä tarpeeksi mielenkiintoista elämää muistelmalle – tai ainakin tarvitsi rahat, kuten lopulta paljastaa. Tosin, siinä missä Persbrandtin kirjan kirjoitti kirjailija, Rapace kirjoitti Elämäni Romeona – Pakomatka 5 näytöksessä itse.

Kuten Persbrandtin kirjassa, myös Rapacen muistelma tarjoaa juoruja Ruotsin kulttuuripiireistä, sekä tietysti runsaasti seksiä, pettämistä ja huumeita. Takakanteen on nostettu myös lupaus oppimisesta: ”Tämä kirja ei ole anteeksipyyntö. En halua puolustella itseäni tai häikäilemättömiä valintojani. Kirjoitin yrittääkseni ymmärtää”.

Näyttelijänä Rapace on menestynyt. Hänet muistetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa Kimpassa ja Sovinto, suurtuotannoista Valerian and the City of a Thousand Planets ja 007 Skyfall, sekä menestyksekkäästä sarjasta Wallander. Kirjassa käydään läpi Rapacen uraa, mutta pääasiassa kuitenkin suhteiden, romanssien ja sekoilujen näkökulmasta.

Hän kertoo suhteestaan Wallander-kollegaansa Johanna Sällströmiin, jonka kanssa hän vietti paljonkin vapaa-aikaa ennen Sällströmin traagista kuolemaa. Liitto näyttelijä Noomi Rapacen kanssa nousee kuitenkin merkittäväksi osaksi kirjaa – olivathan he naimisissa vuosikymmenen. Naiset ovat saaneet kirjassa eri nimet – entistä vaimoaan Rapace kutsuu Mimiksi, Sällströmiä Lindaksi.

Kirjassa on kiinnostavia välähdyksiä kulissien taakse. Esimerkiksi Pernilla Augustin elokuva Sovinto ei ollut Rapacen perheelle nimensä mukainen, vaan vikatikki. Ola Rapace vaikuttaa olevan katkera vaimonsa kansainvälisestä suosiosta, mutta pukee sen kirjassa erilaisiksi taiteellisiksi näkemyksiksi. ”Mimi ei ole enää kuningattareni. Hän haluaa ylöspäin, hinnalla millä hyvänsä”, Rapace kirjoittaa.

Kirja on rakennettu William Shakespearen klassikkonäytelmän Romeo ja Julia muotoon. Ikään kuin Rapacen elämänvaiheet jäljittelisivät näytelmän näytöksiä. Valinta on erikoinen, eikä oikein istu lopputulokseen.

Jesse Raatikainen

★★★

Elämäni Romeona – Pakomatka 5 näytöksessä. Kirjoittanut Ola Rapace. Suomentanut Jonja Rajala. Kustantaja WSOY. 156 sivua.

Aiheeseen liittyen

Lisää luettavaa