Kirja-arvostelu: McConaugheyn elämäkerrallinen elämäntapaopas on filosofista jauhantaa ja lässytystä amerikkalaisesta unelmasta

Vihreää valoa (WSOY)

Oscar-voittajan elämäkerrallinen elämäntapaopas.

Tällä hetkellä pusketaan ulos järkyttäviä määriä kirjoja, joiden pyrkimyksenä on toimia oppaina parempaan elämään, itsetuntoon tai ruokavalioon. Eräällä tavalla kelkkaan on hypännyt nyt myös Oscar-palkittu näyttelijä Matthew McConaughey, jonka kirja on sekoitus elämäntapaopasta ja omaelämäkertaa.

Vihreää valoa esittelee McConaugheyn näkemyksiä elämästä, ja sitä iänikuista amerikkalainen unelma -lässytystä. Teksti tuntuu olevan kirjoitettu äänikirjaksi, jonka näyttelijä itse lukee. Silloin sen voisi ottaa vakavammin, kun henkilö olisi itse kertomassa omasta elämänfilosofiastaan. Tekstiä lukiessa lukija on kuitenkin yksin.

Oman elämänsä coelhona McConaughey kertoo nuoruudestaan, mutta nykypäivän kaikkitietävästä vinkkelistä. Hän osoittaa hetket, jolloin on kokenut saaneensa ”vihreää valoa” ja päässeensä elämässään eteenpäin, kohti menestystä.

Kirja pääsee kunnolla vauhtiin vasta silloin, kun McConaughey kokeilee siipiään Hollywoodissa. McConaugheyn uran seuraaminen onkin kirjan kiinnostavinta antia, jonka toisinaan rikkoo elämänohjeet tai vaivaannuttavat runot – joiden aiheena usein on menestys tai muu filosofinen jauhanta.

Kirja markkinoi näyttelijää suurena ajattelijana, mikä varmasti puree esimerkiksi fanikuntaan. Silloin kun filosofoiva teksasilainen laskeutuu näyttelijäntyön ammattilaiseksi, Vihreää valoa alkaa seistä vakaalla pohjalla.

Esineenä kirja on viimeisen päälle suunniteltu ja erittäin laadukas. Visuaalisuudessa on haettu jonkinlaista muistikirjaa, ikään kuin lukija pääsisi sisään jonnekin McConaugheyn yksityiseen maailmaan. Myös valokuvia on runsaasti. Ainoa kokemusta pilaava elementti on paikoittainen fonttivalinta, joka on ilmeisesti paremman puutteessa valittu esittämään käsin kirjoitettuja pätkiä. Toteutus on niiltä kohdin kömpelö.

Jesse Raatikainen

★★★

Vihreää valoa. Kirjoittanut Matthew McConaughey. Suomentanut Riina Vuokko. Kustantaja WSOY. 297 sivua.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut