Kirja-arvostelu: Mel Brooks tarjoaa viiden tähden muistelmissaan pitkän iän salaisuuden – ”Älä kuole”

Mieletön Brooksin historia, osa 1.

21.4.2022 10:01

Kesäkuussa 96 vuotta täyttävä koomikkolegenda Mel Brooks julkaisi muistelmansa, jota syystä tai toisesta ei julkaistu suomeksi. Brooks on komedian jättiläinen, jonka klassikoihin lukeutuu Villiä hurjempi länsi (1974), Frankenstein junior (1974), Mieletön maailmanhistoria, osa 1 (1981) ja Avaruusboltsit (1987).

Brooks käy muistelmassaan All About Me! – My Remarable Life in Show Business läpi koko henkilökohtaisen- ja ammattilaiselämänsä. Brooks kasvoi Brooklynissä ja oli varsinainen hupiukko jo lapsena. Myöhemmin hän värväytyi armeijaan ja taisteli toisessa maailmansodassa. Sodan jälkeen hän ryhtyi stand up -koomikoksi ja päätyi käsikirjoittamaan vitsejä muun muassa Sid Caesarille. Hän tutustui samoissa hommissa olleeseen Carl Reineriin, josta tuli hänen elinikäinen ystävänsä ja yhteistyökumppaninsa.

Brooksin uran käänteentekevä hetki tapahtui, kun hän otti riskin ja käsikirjoitti, ohjasi esikoiselokuvansa The Producers – Kevät koittaa Hitlerille (1967). Ajatus natsisaksan diktaattorista komediassa tuntui monista väärältä, mutta Brooksilla oli terävä kynä ja hienoja ideoita, jotka lopulta palkittiin parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkinnolla.

Myöhemmin Brooks valloitti Broadwayn ja teatterimaailman, kun vuonna 2001 ensi-iltansa sai musikaaliversio The Producersista. Näytelmä voitti ennätykselliset 12 Tony-palkintoa, joka on edelleen ennätys.

All About Me! käsittelee myös avioliittoa Brooksin edesmenneen näyttelijävaimo Anne Bancroftin kanssa. Parin rakkaustarina oli Hollywoodin mittapuulla poikkeuksellinen – se vaikutti onnelliselta ja kesti neljä vuosikymmentä. Muistelma on erittäin taitavasti kirjoitettu ja Brooks osoittaa olevansa edelleen hyvässä vedossa. Tarjoaapa hän myös pitkän elämän salaisuuden: ”Älä kuole.”

Jesse Raatikainen

★★★★★

All About Me! – My Remarkable Life in Show Business. Kirjoittanut Mel Brooks. Kustantaja Century. 480 sivua.

Aiheeseen liittyen

Lisää luettavaa