Kirja-arvostelu: Paul McCartney muistelee Live and Let Dien säveltämistä ja uransa muita huippuhetkiä lähes 900-sivuisessa muistelmassa

Legendan arvoinen julkaisu.

25.2.2022 17:01

Harvoin kirja julkaistaan sellaisella pieteetillä, kuin Paul McCartneyn muistelmateos Elämä & Sanat. Upeasti kuvitettu, lähes 900-sivuinen järkäle sisältää kaksi sidosta, jotka lepäävät jykevässä kotelossa. Kirjoilla on kokoa kuin niin sanotuilla ”kahvipöytäkirjoilla”, ja oikeastaan soveltuvatkin siihen paremmin kuin hyvin.

Kirjoja voi selailla helposti sieltä täältä, koska muistelmateos on rakennettu niin omaperäisesti. McCartney ei kerro tarinaansa kronologisesti, vaan laulujensa kautta. Jokainen luku on yksi laulu – ja laulut ovat siististi aakkosjärjestyksessä. Mukana on tietysti suurimmat hitit, mutta myös muusikolle itselleen tärkeät kappaleet. Jälkimmäiset tietysti painottuvat McCartneyn uudempaan materiaaliin, koska suuri yleisö ei välttämättä ole seurannut McCartneyn soolouraa samalla intensiteetillä kuin aikaa The Beatlesin tai Wingsin kanssa.

Elämä & Sanat käy läpi 154 laulua. Sen on koostanut irlantilainen runoilija Paul Muldoon, joka haastatteli McCartneyta tietojen muukaan yli 50 tunnin ajan kirjaa varten. Muusikko kertoo omista vaikutteistaan tekstien kirjoittajana. Vaikka hän on saanut musiikkiinsa paljon esimerkiksi Little Richardilta, McCartney antaa itsestään kuvan kirjallisesti sivistyneenä miehenä: George Orwell ja Lewis Carroll kuuluvat hänen suosikkeihinsa.

Mikä parasta, teos ei kuitenkaan ole vain kirja siitä, miten McCartney kirjoitti minkäkin laulun. Taustaa tietysti kerrotaan, mutta kertomukset koskettavat myös muusikon silloista elämää. Hän muistelee paljon John Lennonia ja muita kollegoitaan, sekä kertoo vegetarismistaan, pasifismistaan ja muista arvoistaan.

Elokuvien ystävät muistavat McCartneyn yhtenä parhaista Bond-tunnarin tekijöistä. Live and Let Dien tekoa hän muistelee innostavana projektina, vaikka tiedosti tekevänsä erilaista kappaletta mihin on totuttu. Projekti yhdisti hänet tuottaja George Martinin kanssa ensimmäistä kertaa sitten The Beatlesin, ja laulua soi edelleen hänen keikoillaan.

Jesse Raatikainen

★★★★★

Elämä & Sanat. Kirjoittanut Paul McCartney. Suomentaneet Pasi Rakas Jääskeläinen ja Timo Korppi. Kustantaja Bazar. 874 sivua.

Lisää luettavaa