Kirja-arvostelu: Tuhti lukupaketti James Bondin ystäville – Yli tuhannen kuvan kirja käy läpi Bond-elokuvien 60-vuotisen historian

Taschen / The James Bond Archives

007-fanin megapaketti.

Taschenilla on pitkä historia taidekirjojen ja kattavien taiteeseen liittyvien kirjojen julkaisemisessa. Päivitetty The James Bond Archives ei ole poikkeus, sillä kirjassa on kaikki mitä toivoa voi. Paul Duncanin toimittamassa teoksessa käydään läpi jokainen Bond-elokuva 60 vuoden ajalta, aina Salainen agentti 007 ja tohtori Nosta uusimpaan 007 No Time to Diehen, ja kaupan päälle saadaan vielä epäviralliset elokuvat.

Useita kiloja painava kirja lähtee liikkeelle kirjailija Ian Flemingin esittelystä ja Playboy-lehdessä julkaistusta haastattelusta. Sen jälkeen tutkitaan elokuva elokuvalta syvemmin salaisen agentin maailmaa. Osiot ovat rakennettu eheiksi: Duncan on käynyt läpi tuhansia kirjallisia dokumentteja, napannut niistä sitaatteja ja koostanut luontevan, keskustelunomaisen kokonaisuuden.

Ääneen pääsee 150 tekijää, muun muassa tuottajat Albert R. Broccoli ja Harry Saltzman, säveltäjä John Barry, lukuisat näyttelijät, sekä tuntemattomammat puurtajat. Ohjaaja Guy Hamilton on luonnollisesti yksi tärkeä lähde kulissien takaista tietoa varten. Hamilton muistelee muun muassa sitä, kuinka ikärajojen kanssa joutui usein taiteilemaan: amerikkalaiset tarkastajat olivat aina huolestuneita seksistä, britit väkivallasta. Duncan on saanut tuoreempien 007-elokuvien tekijöiltä alkuperäisiä haastatteluja, esimerkiksi Daniel Craigilta tai Sam Mendesiltä.

Kirja on runsaasti kuvitettu – kiitoksissa Duncan kertoo, että kävi läpi yli miljoona kuvaa Bondin historian ajalta. Yli tuhat kuvaa sisältävässä kirjassa nähdään kulissien takaisia valokuvia, elokuvien still-kuvia, valokopioita kirjeistä ja sopimuksista, sekä esimerkiksi kuvia julisteista ja niiden hahmotelmista.

Kirja on myös esineenä kaunis. On vaikea keksiä kuinka The James Bond Archivesin päivitetty laitos voisi olla parempi, koska se on kaikkea sitä mitä Bond-fani voi toivoa. Kirja keskittyy vahvasti pelkkiin elokuviin, eikä niinkään niiden tekijöihin, mikä myös voidaan lukea ansioksi: monesti tartutaan helpoimpaan vaihtoehtoon ja kävellään sieltä, missä aita on matalin. Tätä kirjaa varten on tehty pitkä tutkimustyö, eikä prosessi ole voinut olla helppo.

Kirja on saatavilla vain englanniksi.

Jesse Raatikainen

★★★★★

The James Bond Archives. Toimittanut Paul Duncan. Kustantaja Taschen. 648 sivua.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut