007 No Time to Die

Uusi James Bond -tuotanto on koko elokuvasarjan yllätyksellisin ja dramaattisin – ja juuri siksi se on erittäin hyvä.

29.9.2021 17:15
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 30.09.2021

Harvaa elokuvaa on odotettu näin pitkään. 007 No Time to Die on James Bond-elokuvasarjan 25. virallinen tuotanto, ja sen matka valkokankaalle oli pitkä ja mutkikas. Edellinen Bond-elokuva 007 Spectre ilmestyi kuusi vuotta sitten.

Tämän elokuvan piti alun perin tulla teattereihin jo vuoden 2019 syksyllä, mutta ensin sitä siirrettiin puolisen vuotta, ja sitten tuli koronaepidemia.

Onneksi katsojien odotus palkitaan. 007 No Time to Die on Bond-seikkailujen valioyksilö.

Elokuvan ohjaajaksi oli alun perin pestattu Danny Boyle, joka tunnetaan muun muassa Trainspottingista ja Slummien miljonääristä, mutta taiteellisten erimielisyyksien takia hän lähti tuotannosta. Samalla käsikirjoitus meni uusiksi. Ohjaajaksi pestattiin Cary Joji Fukunaga, joka tunnetaan etenkin True Detective -sarjan mestarillisesta ensimmäisestä kaudesta, mutta hän on osoittanut kykynsä myös pitkien elokuvien ohjaajana (Ei nimeä, Beast of No Nation).

Bond-ohjaajat ovat perinteisesti olleet brittejä tai Kansainyhteisön maista tulevia tekijöitä. Fukunaga on ensimmäinen amerikkalainen Bond-ohjaaja – jos epävirallisia tuotantoja ei lasketa – ja hän onnistuu tehtävässään erittäin hyvin.

007 No Time to Die on erityinen myös siinä mielessä, että se jää Daniel Craigin viimeiseksi esiintymiseksi salaisen agentin roolissa. Craig voi tämän elokuvan jälkeen ripustaa Walther PPK:n naulaan tyytyväisin mielin.

007 No Time to Die on Bond-elokuvista pisin, mutta siitä ei pidä säikähtää. Alku lähtee hitaasti liikkeelle, mutta tunnelma on intensiivinen. Bond on jättänyt agentin hommat, ja hänellä on rakkaussuhde edellisestä osasta tutun tohtori Swannin (Léa Seydoux) kanssa. Sitten tapahtuu jotain, mikä saa Bondin palaamaan tositoimiin siitäkin huolimatta, että 007-numero on annettu nuorelle kollegalle (Lashana Lynch).

Juoni etenee päällisin puolin yllätyksettömästi. Rami Malek on superroisto ja terroristiryhmän johtaja, joka haluaa kostaa koko maailmalle, ja hänen päämajansa on valtava betonibunkkeri kaukaisella saarella. Bondin tehtävä vie hänet eksoottisiin maisemiin, tällä kertaa muun muassa Kuubaan ja Norjaan.

Monet tutut näyttelijät toistavat roolinsa. Ralph Fiennes on Bondin yrmy esimies M, Naomie Harris uskollinen Moneypenny ja Ben Whishaw nörttimäinen Q. Edellisen osan konna Ernst Stavro Blofield (Christoph Waltz) näyttäytyy myös.

Jos kaikki menee perinteisen kaavan mukaan, tarjoaako 007 No Time to Die mitään uutta? Kyllä tarjoaa, ja paljon enemmän kuin voisi odottaa. Käsikirjoitukseen on upotettu mehukkaita yllätyskäänteitä, ja viimeinen puolituntinen on dramaattisinta, mitä Bond-elokuvissa on koskaan nähty, eikä tämä ole liioittelua.

Bondeja on kritisoitu sovinistisiksi ja vanhanaikaisiksi, ja selvästi näkee, että tekijät ovat halunneet päivittää asenteet nykyaikaan. Naishahmot ovat nyt jotain aivan muuta kuin vanhoissa Bond-elokuvissa. He ovat itsenäisiä ja sanavalmiita, kuten vaikkapa Ana de Armasin esittämä Paloma. Yksi käsikirjoittajista on palkitun Fleabag-komediasarjan Phoebe Waller-Bridge, joka varmasti on ollut tässä asiassa merkittävässä roolissa. 

Bond ei ole enää sovinisti, mutta alkoholi hänelle maistuu. Hän kumoaa olutta, viskiä ja tietenkin vodkamartineja sellaiseen tahtiin, että isompikin kaveri körmähtäisi, mutta sankarimme vain päättää hypätä auton rattiin. Älkää ottako Bondin juomatavoista mallia: muistakaa että tämä on vain elokuvaa!

Jussi Huhtala

007 No Time to Die -elokuvan traileri

Lisää luettavaa