Kirja-arvostelu: Oletko sarjakuvan ystävä? Massiivisessa, lähes 1500-sivuisessa Läskimooses-eepoksessa on kaikki

Maailmankaikkeus sarjakuvassa.

24.7.2022 19:30

Ihmiskunnan kehitys, avaruus ja universumi. Muun muassa niitä käsitellään Matti Hagelbergin valtavassa scifi-eepoksessa Läskimooses. Jatkosarjakuvana ilmestynyt tarina on kunnianhimoinen taideprojekti, joka on nyt tuotu yksiin kansiin.

Massiivinen boksi pitää sisällään kolme kirjaa: Maailman kirkas aamunkoitto, Päivän tuoksuvalla hetkellä ja Here Comes Trouble. Yhteensä kirjassa on lähes 1500 sivua, ja kuten mainosteksti osuvasti huomauttaa ”150 sivua enemmän kuin Raamatussa eikä mitään ylimääräistä”.

Läskimooses ilmestyi alun perin Kreegah bundolo -lehdessä vuosien 2012–2020 välillä. Oikeastaan se on pohjimmiltaan kertomus salaliittoteorioista ja mytologioista. Mieleen tulee väistämättä L. Ron Hubbardin skientologia tai joku muu vastaava korkealentoinen tarina, johon jotkut silmittömästi alkavat uskoa.

Rytmillisesti sarjakuva on ilahduttava. Muoto on usein perinteisempi, jossa sarjakuva etenee strippi kerrallaan, mutta välillä muotoa rikotaan ja saattaa tulla kokonaisen sivun tai aukeaman kokonaisuuksia täysin erilaisella piirrostyylillä tehtynä. Onko Läskimooseksessa maailmankaikkeus? Saattaa olla.

En ole sarjakuvien asiantuntija, mutta projekti on ollut mittava ja työn jälki alusta loppuun ansiokas. Teos pysyy koko ajan valitsemallaan tiellä ja piirrosjälki on kerrassaan upeaa. Tarina itsessään on monimutkainen, mutta kun siihen saa otteen, ymmärtää päästää irti: kaikkea ei tarvitse, eikä voi ymmärtää, ja se on ihan ok.

Teos yhdistelee mielenkiintoisella tavalla komiikkaa tärkeisiin ja vakaviin aiheisiin. Aikana, jolloin salaliittoteorioista on tulossa toisten ihmisten päätöksiä ohjaava trendi, taide voi auttaa vetämään maan pinnalle.

Jesse Raatikainen

★★★★★

Läskimooses (Maailman kirkas aamunkoitto, Päivän tuoksuvalla hetkellä ja Here Comes Trouble). Kirjoittanut Matti Hagelberg. Kustantaja Asema Kustannus. Yhteensä 1488 sivua.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia