Tänään tv:ssä: Uskomattoman vaikuttava elokuva vuodelta 2007 – Loppukohtaus lyö katsojan täysin ällikällä!

IMDb-arvosana 7,8.

22.1.2023 05:00

Brittiläisen Joe Wrightin (Hanna, Synkin hetki) ohjaama Sovitus (2007) on jännitteinen ja elegantti draama. Älykkäästi rakennettu, upeasti kuvattu ja taidokkaasti rytmitetty elokuva kertoo kohtalokkaan valheen seurauksista ja sanoihin kytkeytyvästä voimasta ja vallasta.

On seisovan helteinen kesäpäivä Etelä-Englannissa vuonna 1935. Rahakkaan perheen draamannälkäinen tytär, 13-vuotias Briony Tallis (Saoirse Ronan) todistaa tapahtumia, jotka värittyvät ja vääristyvät tytön maanisessa mielessä.

Brionyn valheellisen todistuksen takia Cecilia-siskon (Keira Knightley) suurta rakkautta Robbie Turneria (James McAvoy) rangaistaan rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt.

Traagisen äkkikäänteen saanut rakkaustarina päättyy toisen maailmansodan kaaokseen. Kirjailijaksi päätyvä Briony koettaa korjata valheensa seurauksia etsien sovittavia sanoja lopun elämänsä.

Elokuvan näyttelijätyöskentely on osaavaa. Erityisesti skottitähti McAvoy (The Last King of Scotland, X-Men) tulkitsee Brionyn sanojen satuttamaa Robbieta älyllä ja herkkyydellä. Saoirse Ronanissa on oikeanlaista kulmikkuutta nuoren Brionyn osaan. Keira Knightley tekee hyvää, joskin hieman tasapaksua työtä.

Sovitus on teknisesti huikean vaikuttava elokuva. Kuvan, liikkeen ja äänen yhteensovittamisessa on onnistuttu jopa niin ihailtavasti, että väliin elokuvan tarina uhkaa unohtua hienostuneen ja nautittavan pinnan alle.

Elokuvan erinomainen, hallittu käsikirjoitus pohjaa brittikirjailija Ian McEwanin moniääniseen, ilmavasti rakennettuun mutta painostavatunnelmaiseen romaaniin, joka lukeutuu miehen parhaisiin.

Kuten romaaniin ennalta käsin tutustuneet jo tietävät, odottamassa on erittäin yllättävä loppukäänne. Onkin suorastaan virkistävää ryhtyä lopputekstien rullatessa oikeasti pohtimaan aiempia tapahtumia kokonaan uudesta näkökulmasta, jonka loppukäänne katsojalle avaa.

Sovitus nähdään FRII-kanavalla nyt kahteen otteeseen:

  • Su 22.01.2023 klo 15.45
  • La 28.01.2023 klo 17.40

Elokuva löytyy myös seuraavista suoratoistopalveluista: Prime Video, Elisa Viihde Viaplay, Ruutu. Katso traileri alta.

Arvio: Niina Holm

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa