Tänään tv:ssä: Vuoden 2004 kotimainen sotaelokuva on kunnianosoitus parikymppisille nuorille

IMDb-arvosana 6,5.

19.3.2023 08:00

Vuonna 2004 valmistunut Etulinjan edessä (Framom främsta linjen) oli ensimmäinen Suomen sotia 1939–1945 käsittelevä ruotsinkielinen elokuva.

Jo vuoden 1955 Tuntemattomassa sotilaassa näytelleen Åke Lindmanin ohjaama elokuva sijoittuu jatkosodan aikaan. Siinä kuvataan Suomen ja Neuvostoliiton välisen sodan muuttumista asemasodasta puna-armeijan suurhyökkäykseksi.

Pääosassa on suomenruotsalainen jalkaväkirykmentti, joka tekee jäynää neuvostoliiton asemille Syvärin eturintamassa ja joutuu myöhemmin ratkaisevaan asemaan Kannaksella.

Henkilöillä ja taistelukuvausten yksityiskohdilla on vastineensa todellisuudessa. Ne perustuvat veteraanien kertomuksiin ja sotahistoriallisiin lähteisiin.

Tärkeimpiä henkilöitä ovat rykmentin komentaja Marttinen (Ilkka Heiskanen) ja vänrikki Järv (Tobias Zilliacus) miehineen. Järv on tiedustelu- ja tuhopartioiden järjestelmällinen suunnittelija ja etevä toteuttaja. Marttinen asettaakin hänet vastaamaan koko rykmentin partiotoiminnasta.

Järv saavuttaa miehistön luottamuksen sotilastaitojensa lisäksi pitämällä huolta heidän henkisestä hyvinvoinnistaan korsussa. Sodan edetessä miehille annetaan entistä enemmän ja koko ajan vaativampia tehtäviä.

Elokuva ei aivan osaa päättää, mitä se haluaa olla. Järvin partioista ja niihin osallistuvien miesten elämästä kertoessaan se on perinteistä ja sujuvaa sotaelokuvaa. Päähenkilö vaihtuu kesken matkan Järvistä Marttiseen, mutta Järvistäkään ei haluta luopua. Elokuvaan on väkipakolla lisätty kohtauksia, joissa ihmisiä linkitetään teennäisesti tapahtumiin, joiden kanssa heillä ei enää ole tekemistä.

Mukaan on lisäksi sotkettu kuvia nykypäivästä, kun elokuvan esikuvat kohtaavat täysin turhassa kehyskertomuksessa. Kerrontaa rasittaa myös pikkutarkka veteraanien muistojen tallentaminen korsun arkipäivästä. Välillä on vaikea uskoa, että elämä eturintamassa tosiaan oli niin rauhallista, siistiä ja sivistynyttä kuin elokuvassa on kuvattu. Toisaalta selkeästi yksittäisiin veteraanimuistoihin liittyvät pienet yksityiskohdat myös elävöittävät tarinaa.

Häiritsevämpää on hyppiminen sotavuosien tapahtumien aikajärjestyksessä, kun kesken partiointia hypätään takaumassa toiseen vastaavaan eri vuodenaikana. Katsojalla on toisinaan täysi työ pysyä perässä tapahtumissa ja pähkäillä liittyvätkö peräkkäiset kohtaukset jotenkin oleellisesti toisiinsa.

Elokuvan tarkoitus on kertoa, että sotaa käytiin kahdella kielellä. Eräistä kerronnallisista valinnoista kärsivällä elokuvalla on puutteensa, mutta se toimii kunnianosoituksena parikymppisille nuorille, joiden oli äkkiä kasvettava miehiksi ja otettava vastuu Suomen tulevaisuudesta.

Elokuvalle tehtiin myös sisarteos Tali-Ihantala 1944, joka valmistui vuonna 2007.

Etulinjan edessä esitetään Yle Teemalla sunnuntaina 19.03.2023 klo 21.00. Areenassa 16.6.2023 saakka.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa