Japanilaiset tutkijat ovat luoneet matemaattisen kaavan, jolla elokuvan lipputulot voi ennustaa sitä käsitelleiden viestien määrästä sosiaalisessa mediassa ja muissa verkkosivustoissa ennen ja yhtä aikaa elokuvan julkaisun. Tutkimuksen mukaan myös elokuvan markkinoinnin ajoitus on tärkeämpää kuin siihen rahallinen panostus.
Markkinointia enemmän elokuvan menestykseen vaikuttaa kuitenkin verkossa käyty keskustelu.
Tottori Universityn tutkimuksessa verrattiin 25 elokuvan – osa Hollywoodista, osa Japanista – lipputuloja näihin käytettyihin mainoskuluihin ja elokuvien inspiroimaan aktiivisuuteen verkossa.
Seurattujen elokuvien joukossa olivat muun muassa kassamagneetit Avatar (2009) ja Da Vinci -koodi (2006).
Tutkimuksessa havaittiin suora yhteys sosiaalisen median maininnoissa ja lipunostoaikeissa. Yllättäen mainostamiseen käytettyjen roposten määrällä ei näyttänyt olevan yhteyttä lipunostajiin. Tehokkaimmaksi mainosajaksi tutkimus sen sijaan osoitti hyvin loogisen ajankohdan: kahdesta viikosta kymmeneen päivään ennen elokuvan ensi-iltaa.
Tutkijoiden mukaan kaavan pitäisi toimia myös muilla elokuvamarkkinoilla ja jopa muiden tuotteiden kohdalla.
Matemaattinen teoria julkaistaan New Journal of Physics -julkaisussa nimellä The ”hit” phenomenon: a mathematical model of human dynamics interactions as a stochastic process.
Lähde: The Hollywood Reporter
Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.