Katso nämä ennen kuin kuolet. Episodin joulukalenteri, luukku 20

20.12.2013 00:00

Episodin joulukalenterin T-luukku sisältää valtavan määrän katsomisen arvoisia elokuvia. Ne löytyivät toimituksen henkilökohtaisilta suosikkilistoilta, joiden tekeminen osoittautui rankaksi, vaikka elokuvia ei edes tarvinnut asettaa paremmuusjärjestykseen, kuten erään avustajan kommentti osoittaa:
”Tässä miun lista ei-missään-järjestyksessä. Kyllä siinä taitaa 10 rakkainta olla ja muutama päällekin ;-)”
Myöhemmin kyseinen toimittaja valitteli unohtaneensa listalta suuren suosikkinsa…

 

T

 

Tahraton mieli
Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004
Ohjaus: Michel Gondry

Michel Gondrylle tyypillinen visuaalisesti hulvaton mutta syvissä vesissä kulkeva romanttinen tieteisdraama aukenee nautinnollisen hitaasti. Ikävien asioiden unohtaminen voi tuntua helpolta ratkaisulta, mutta ehkä niiden arvon voi tajuta vasta, kun ne menettää.

 

Taistelu kultaisesta taljasta
Jason and the Argonauts, 1963
Ohjaus: Don Chaffey

”Ensimmäinen elokuva, joka muistan todella räjäyttäneen tajuntani nähdessäni sen lapsena VHS-nauhoitteena. Nykypäivän vinkkelistä kököt näyttelykohtaukset eivät toimi enää samalla tapaa, vaikka Ray Harryhausenin upeat stop motion -hirviöt ovat aitoja taideteoksia, jotka vievät sydämen joka kerta.” (Paavo Ihalainen)

 

Takaikkuna
Rear Window, 1954
Ohjaus: Alfred Hitchcock

Mestarin nautinnollinen jännäri, jossa katsoja on päähenkilön kanssa jumissa ja pystyy vain seuraamaan tapahtumien viihdyttävää auki keriytymistä rystyset valkoisina.

 

Taksikuski
Taxi Driver, 1976
Ohjaus: Martin Scorsese

Ennen Leonardo DiCapriota Martin Scorsesen täydellinen aisapari näyttelijänä oli Robert DeNiro. Heidän toinen yhteistyönsä on vastenmielisyydessäänkin kiehtova kuvaus taksikuskista, joka alkaa uskoa olevansa hyvän ase New Yorkin muodostamassa helvetissä.

 

Tanssii susien kanssa
Dances with Wolves, 1990
Ohjaus: Kevin Costner

Epäilyistä huolimatta Kevin Costner onnistui luomaan debyytissään eeppisen lännenelokuvan, joka jopa palautti jo kuolleeksi luullun westernin elokuvakartalle.

 

Tappajahai
Jaws, 1975
Ohjaus: Steven Spielberg

Edelleenkin on ihmisiä, jotka mieluummin katsovat modernin kauhuklassikon yhä uudelleen ja uudelleen kuin suostuvat menemään mereen uimaan.

 

Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit
Fellowship of the Ring, 2001
Ohjaus: Peter Jackson

”Mutku eihän siinä oo Tom Bombadilia – turvat tukkoon, sillä eihän tästä fantasiaelokuva parane! Ikiaikainen suosikkikirjani sai Peter Jacksonin osaavissa käsissä ansaitsemansa tulkinnan. Ainoa leffa, jonka olen käynyt katsomassa teatterissa kahteen kertaan.” (Janne Kaakko)

 

Terminator 2 – tuomion päivä
Terminator 2: Judgment Day, 1991
Ohjaus: James Cameron

Alkuperäinen Terminaattori pääsi Episodin 11/2013 parhaiden elokuvien listalle, ja sen mikäli mahdollista vieläkin toiminnallisempi jatko-osa löytyi sekin usealta toimittajalistalta. James Cameronin ote pitää edelleenkin, vaikka aikoinaan huomio kiinnittyi ennennäkemättömiin tehosteisiin.

 

Thelma & Louise
1991
Ohjaus: Ridley Scott

”The Feministielokuva.” (Päivi Laajalahti)

 

The Thing – ”Se” jostakin
1982
Ohjaus: John Carpenter

Kunnon kauhuelokuva vaatii pivan klaustrofobisen ympäristön, eikä Etelämantereen jäiden saartama tutkimusasema voi paljon eristetymmäksi tulla, kun avaruuden limaniljaska alkaa kylvää kuolemaa ja vainoharhaa sen henkilökuntaan.

 

Trainspotting
1996
Ohjaus: Danny Boyle

”Aikuiseksi kasvamisen vaikeus pähkinänkuoressa. Such a perfect day.” (Päivi Laajalahti)

 

Tulikärpästen hauta
Hotaru no haka, 1988
Ohjaus: Isao Takahata

”Kauneudessaan ja surullisuudessaan vailla vertaa. Kerronta etenee tunteesta toiseen, vailla länsimaisista genre-elokuvista tuttua laskutikkua. Maailman surullisin ja samalla kaunein animaatio. Paras sotaelokuva ever.” (Päivi Laajalahti)

 

Tuntematon sotilas
1955
Ohjaus: Edvin Laine

The suomalainen elokuva. Edelleen kaikkien aikojen katsotuin kotimainen kestää isältä pojalle ja on pakkokatsottavaa muutenkin kuin vain itsenäisyyspäivän perinteenä.

 

Tyttö joka tiesi liikaa
Foul Play, 1978
Ohjaus: Colin Higgins
Elokuva lepää täysin tähtiensä viehätysvoiman varassa, mutta mikäpä siinä, kun sekä hupsujen blondien erikoisnainen, Goldie Hawn, ja renttuisten sankarien ykkönen, Chevy Chase ovat kumpikin parhaassa vedossaan sekopäisestä tilanteesta toiseen vyöryvässä komediajännärissä.

 

Tyttö sinä olet tähti
2005
Ohjaus: Dome Karukoski

”Yksi mun turvaelokuvista. Kun maailma tuntuu liian julmalta tai kun on nähnyt jotain sellaista kuin Biutiful, haluaa katsoa tämän tai Mystery, Alaskan. Leffa sinällään on mun mielestä moitteeton ja rakastettava romkom. Nuori lempi! Nuoret lökäpöksyt! Voiko sitä vastustaa?” (Heli Metsätähti)

 

Tähtien sota
Star Wars, 1977
Ohjaus: George Lucas

”Tämä 7-vuotiaana ensimmäistä kertaa näkemäni elokuva teki minusta leffahullun.” (Tom Kajaslampi)

”Use the Force! Seikkailutarina vailla vertaa.” (Päivi Laajalahti)

 

Lisää luettavaa