Listat

Torilla tavataan! Leffojen parhaat Suomi-viitteet listattu

Jos ei suomalainen lapio vilahda tieteiselokuvassa Marsin pinnalla, niin sitten koko maa häämöttää toisen elokuvan julisteen nurkassa. Matti Nykänenkin jakaa elämänviisauksia valkokankaalla (tosin englanniksi ja ruotsalaisnäyttelijän kanavoimana, mutta silti). Suomi on nyt selvästi kaikkien elokuvien tekijöiden ja katsojien huulilla! On siis syytä laatia lista sykähdyttävimmistä Suomi-viitteistä, jotka ovat tehneet elokuvasta kuin elokuvasta entistä paremman.

Mikä on Christian Balen paras roolisuoritus – katso Top 10

Sukupolvensa metodinäyttelijäksi julistettu Christian Bale tunnetaan monista synkistä rooleista ja niille sataprosenttisesta omistautumisesta. On jopa epäilty, että rankat roolit jäävät välillä näyttelijällä päälle. Myös Balen ilmiömäinen kyky muokata vartaloaan on legendaarinen. Walesissa 1974 syntyneen Balen koti on Lontoossa ja Los Angelesissa, mutta roolit ovat vieneet häntä niin Thaimaan viidakoihin kuin Barcelonaan ja Islantiinkin. Viime aikoina Balen kykyjä on voinut ihailla Oscar-voittajassa The Big Short ja Terrence Malickin elokuvassa Knight of Cups. On aika listata kymmenen ainutlaatuisen näyttelijän parasta suoritusta.

K-18! Tässä kymmenen oudointa seksikohtausta – katso lista!

Elokuvissa on kautta aikojen esitetty platonisen rakkauden lisäksi myös seksiä – varhaisina vuosikymmeninä tosin joko vain symbolisesti tai erittäin häveliäästi. Episodi valitsi kymmenen suuresta massasta tavalla tai toisella selvästi erottuvaa esimerkkikohtausta. Niiden valintakriteeri ei ollut niinkään yksityiskohtainen kuin tavalla tai toisella hyvin omalaatuinen esitystapa. Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran Episodissa 9/2007.

Mikä on kaikkien aikojen paras stop motion -animaatio? Katso Top 10

Stop motion on animointitekniikka, joka on ollut olemassa käytännössä yhtä kauan kuin elokuvia on tehty. Siinä esineitä – yleensä nukkeja mutta käytännössä mitä tahansa paperinpalasista huonekaluihin – liikutellaan hieman ja otetaan yksittäinen kuva tai pari niin, että syntyy vaikutelma jatkuvasta liikkeestä. Kun yhdenkin sekunnin liikkeeseen tarvitaan parikymmentä kuvaa, voi kuvitella, ettei yhden päivän aikana synny kovin monta minuuttia valmista elokuvaa.