Mikä on Tom Cruisen huikein temppu? Rämäpäinen tähti yllättää katsojat kerta toisensa jälkeen

Olipa miehestä mitä mieltä tahansa, niin fakta on kuitenkin se, että Tom Cruise on ollut Hollywoodin suurimpia staroja jo liki neljän vuosikymmenen ajan. Internetin aikakaudella ehkäpä eniten keskustelua on herättänyt hänen yhteyksensä skientologiaan, mutta tiettävästi tästäkin yhteisöstä Cruise on jo ottanut hajorakoa ja joidenkin lähteiden mukaan häntä ei ole kyseisessä kirkossa nähty enää vuosiin.

26.12.2023 13:00

Tom Cruisen rämäpäisyys on myös alati puheenaiheena. Toisin kuin melkeinpä kaikki muut megastarat, Cruise haluaa tehdä stunttinsa itse, ja monen suunnitteluun käytetään aikaa jopa kuukausia. Vakuutusyhtiöt ovat kauhuissaan, mutta lopputulos on etenkin Mission: Impossible -elokuvasarjassa aina henkeäsalpaavaa katsottavaa.

Heikosta julkaisuajankohdasta johtuen kyseisen sarjan seitsemäs elokuva Dead Reckoning Part One ei menestynyt teattereissa, mutta nyt sen voi katsoa kotisohvaltakin. Kyseinen elokuva on todennäköisesti jopa koko leffasarjan onnistunein osa, mutta ei ollut mitään järkeä julkaista sitä vain viikkoa ennen odotettua Barbenheimeria. Muistettakoon vielä sellainenkin fakta, että flopiksi laskettavan elokuvan budjetti paisui covid19-rajoitusten takia. Vaikka ihmiset eivät päässeet töihin, niin heille maksettiin silti palkkaa.

Näyttelijöiden lakko viivästyttää myös sen jatko-osan valmistumista. Dead Reckoning Part Two kuvattiin suurimmilta osin ykkösosan kanssa samanaikaisesti, mutta esimerkiksi sen suurin stuntti on vielä kokonaan kuvaamatta. Part Twon ensi-iltaa on nyt siirretty vuodella toukokuulle 2025 ja leffan nimeäkin ollaan ilmeisesti vaihtamassa. Pelkästään Mission: Impossible -leffojen stunteista olisi voinut tehdä oman Top 10 -listauksen, mutta poimimme pitkän uran varrelta myös muita esimerkkejä.

Tomppa on halunnut tehdä stuntin myös avaruudessa, ja tätä vauhtia se vaikuttaisikin ihan oikeutetusti seuraavalta askeleelta. Miehen suunta on viime aikoina ollut vain ylöspäin.

10. Viimeinen samurai

Toimintasankariksi Tom Cruise ei ole pitkä mies muutenkaan, mutta Viimeinen samurai -elokuvan kuvauksissa 170-senttisestä miekkosesta uhkasi tulla huomattavasti lyhyempi. Mekaanisen hevosen reistaillessa stuntti meni pahasti pieleen, ja kanssanäyttelijä Hiroyuki Sanadan miekka kävi vain parin sentin päässä Cruisen kaulasta. Voimme sanoa Sanadan pelastaneen Tompan hengen, sillä joku muu näyttelijä ei ehkä olisi pystynyt miekkaa pysäyttämään.

Edward Zwickin ohjaamaa elokuvaa varten Cruise opetteli myös japania ja miekkailua kuukausien ajan ja kasvatti lihasmassaansakin kymmenisen kiloa. Itse leffan nimi on muuten Suomessa väärin käännetty, sillä alkuperäinen nimi The Last Samurai viittaa monikkoon, kun taas The Last of the Samurai olisi suoraan käännettynä Viimeinen samurai.

Suoratoistona Viaplayssa.

9. Magnolia

Vuonna 1997 Cruise näki teattereissa Boogie Nightsin ja vaikuttui tuolloin vielä melko tuoreen käsikirjoittaja-ohjaaja Paul Thomas Andersonin kyvyistä niin paljon, että hän pyysi roolia nuoren ohjaajan seuraavasta elokuvasta. Tompalla ei ollut roolihahmon suhteen mitään ehtoja, joten Anderson päätti ottaa tilaisuudesta vaarin. Yli kolmetuntinen mammuttimainen mosaiikki Magnolia saisi lisäjulkisuutta pelkästään Cruisen läsnäolosta, ja Anderson kirjoitti hahmon, joka oli kaikkea muuta kuin millaisena Cruise oli tätä ennen totuttu näkemään.

Frank T.J. Mackey näkee naiset ainoastaan objekteina ja hänen seksistiset seminaarinsa miehille ovat kieltämättä hirvittävää kuunneltavaa. Cruise sai roolistaan uransa kolmannen – ja tätä nykyä vielä tuoreimman – näyttelijäehdokkuuden, mutta Oscar-pystiä hänellä ei vielä ole.

Suoratoistona vuokrattavissa erikseen.

8. Tropic Thunder

Kaksi vuosikymmentä Magnolian jälkeen Cruise esiintyi jälleen roolissa, joka vaati kovaakin kovempaa kielenkäyttöä. Ben Stillerin ohjauksessa hän on tukeva ja kaljuuntunut Hollywoodin pomo, joka on varsinainen kapitalismin irvikuva. Melkein tunnistamattomaksi maskeerattu Cruise nautti roolistaan niin paljon, että on usein ilmaissut mielenkiintoa palata karaktäärin pariin ehkäpä jopa spin-off -elokuvan muodossa.

Stillerin mukaan Les Grossmanin ulkoinen olemus on tanssiliikkeet mukaan lukien kauttaaltaan Cruisen suunnittelemaa – ja ”les grosse mains” tarkoittaa ranskaksi isoja käsiä. Ei tarvitse olla kovinkaan tarkkasilmäinen huomatakseen, että Lesin nyrkit toden totta ovat poikkeuksellisen kookkaat. Cruise ei ole paljastanut keneen studiopomoon hahmo pohjautuu, mutta epämiellyttävästä kaverista on varmasti kyse.

Suoratoistona vuokrattavissa erikseen.

7. Top Gun: Maverick

Top Gunin jatko-osaa saatiin odottaa jopa 36 vuotta, mutta siitä tulikin jopa edeltäjäänsä paljon isompi hitti ja Cruisen koko uran suurin menestys. Maailmanlaajuisesti lippuja myytiin peräti 1,5 miljardin dollarin edestä ja yhtenä merkittävänä syynä on varmasti huikea ennennäkemätön tekniikka, jollaista kuvauksissa käytettiin. Cruise ja muutkin näyttelijät ovat oikeasti F-18-hävittäjien kyydissä ja kameroiden käynnistys sekä jopa hienoinen maskeeraus piti myös hoitaa itse.

Kameroita asetettiin ohjaamoon useita ja jälki on etenkin IMAX-salissa vaikuttava. Jos Claudio Mirandan kuvausta vertaa vuoden 1986 ensimmäiseen elokuvaan, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä. Näyttelijöiden kasvoilla G-voimat todella näkyvät. Oscar-gaalassa Steven Spielberg kehui Cruisen pelastaneen elokuvateatterit, sillä kävijämäärät olivat pandemian aikana mitäänsanomattomia.

Suoratoistona Ruutu Plussassa ja SkyShowtimessa.

6. Suuret setelit

Legendaarisen mestariohjaaja Martin Scorsesen ainoassa jatko-osassa Suuret setelit nuori biljardihai Vincent (Cruise) pääsee itsensä Fast Eddie Nelsonin (Paul Newman) oppeihin, mutta kaivattavaa kärsivällisyyttä pojankoltiaisella ei ole. Taitoja hänellä on senkin edestä, ja Tomppa opetteli biljarditemppunsa itse. Sitä kaikkein vaativinta lyöntiä hän ei silti päässyt kameroiden edessä tekemään, sillä aika on rahaa ja elokuvan budjetti ei ollut päätähuimaava. Tänä päivänä tällaista rajoitusta ei Cruisen kohdalla enää olisi, sillä hän haluaa tehdä kaiken itse.

Newman toisti roolinsa Nelsonina, joka nähtiin jo elokuvassa Suurkaupungin hait (1961) vuotta ennen Tompan syntymää. Biljardia Cruise on pelannut tämän jälkeen muutamassa muussakin elokuvassa, mutta pussittamiset ovat niissä jääneet ehkä tarkoituksellakin köykäisiksi.

Suoratoistona vuokrattavissa erikseen.

5. Rock of Ages

Cruisen uran tähän mennessä ainoa musikaali Rock of Ages floppasi lippuluukuilla, eikä elokuvasta muutenkaan riitä hyvää sanottavaa tuleville sukupolville. Se kuitenkin todisti, että mies osaa oikeasti laulaa biisejä, jotka eivät ole sieltä helpoimmasta päästä. Kuukausia kestäneiden laulutuntien avulla hän suoriutuu mainiosti muun muassa Bon Jovin kappaleesta Wanted Dead or Alive sekä Def Leppardin hitistä Pour Some Sugar On Me. Jälkimmäistä moni pitää jopa alkuperäistä parempana.

Kieltämättä Tomppa tarjoaa kasarirokille kumartavassa Rock of Agesissa koko näyttelijäkaartin parhaat esitykset. Muun muassa merkittävässä roolissa nähty Alec Baldwin inhosi elokuvaa ja sanoi tehneensä sen ainoastaan Cruisen takia. He ovat sittemmin esiintyneet yhdessä myös parissa Mission: Impossible -elokuvassa.

Suoratoistona vuokrattavissa erikseen.

4. Syntynyt 4. heinäkuuta

YouTubesta löytyy useita koostevideoita, joissa Tomppa nähdään juoksemassa. Se on hänen ”stunteistaan” tunnetuin: näyttelijän koko filmografiasta löytyy vain muutama elokuva, jossa hän ei sprinttaa. Luulisi, että Oliver Stonen Syntynyt 4. heinäkuuta olisi yksi niistä, sillä suurimman osan leffan kestosta Cruise nähdään pyörätuolissa ja markkinoinnin aikaan sellaisten kuvien näyttämistä jopa välteltiin. Etenkin naispuolisten lipunostajien uskottiin jäävän kotiin, kun Cruise ei muutenkaan ole komeimmillaan Vietnamin sodassa haavoittuneen veteraani Ron Kovicin roolissa.

Kontrastina halvaantumiselle leffan alkumetreille onnistuttiin lisäämään pari lyhyttä hölkkäyskohtaustakin ja myöhemmin näemme myös unikohtauksen, jossa otetaan hidastettuna juoksuaskel jos toinenkin.

Suoratoistona vuokrattavissa erikseen.

3. Mission: Impossible – Rogue Nation

Tompan lukuisista Mission: Impossible -stunteista yksi vaikuttavimmista nähdään sarjan viidennessä elokuvassa ja siinäkin jo heti alkukohtauksessa. Monessa muussa toimintaelokuvassa näin näyttävä temppu nähtäisiin vasta tarinan loppupuolella. Rogue Nationissa Cruise roikkuu Airbus-lentokoneen kyljessä samalla, kun kone nousee satojen metrien korkeuteen. Pelkästään tuuli on sen verran kova, että hengittäminen on melkeinpä mahdotonta. Koneen lentoreitille eksynyt lintu olisi tehnyt pahaa jälkeä.

Tietenkin Cruisen turvavaijeri poistettiin jälkituotannossa, mutta se ei alenna jännittävän kohtauksen arvoa lainkaan. Rämäpää laskeutui takaisin maan kamaralle noin kuusi minuuttia myöhemmin ja stuntti tehtiin kaiken kaikkiaan kahdeksan kertaa.

Suoratoistona Viaplayssa, Ruutu Plussassa ja SkyShowtimessa.

2. Eyes Wide Shut

Tomppa ja Nicole Kidman olivat naimisissa yli kymmenen vuoden ajan. He tapasivat Days of Thunder – ukkosta radalla -elokuvan kuvauksissa ja he näyttelivät yhdessä kaiken kaikkiaan kolmessa eri leffassa. Seuraava elokuva oli historiallinen draama Kaukainen maa ja viimeiseksi jäi mestariohjaaja Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut.

Days of Thunderissa astuttiin kilpa-autoilun vauhdikkaaseen maailmaan ja Kaukaisessa maassa ratsastettiin uudella mantereella kohti maaomistuksia. Eyes Wide Shutin eroottisella odysseialla Cruise istuu hillitymmin auton takapenkillä, mutta määränpäässä kruisaillaan ja ratsastetaan sen verran lujaa, että se oli jenkeille liikaa. Kubrickin viimeiseksi jääneen elokuvan vastenmielistä digitaalista sensuroimista paheksuttiin laajalti ja Steven Spielbergin kaltaiset isot nimet vaativat Yhdysvaltoihinkin samaa versiota, jota Euroopassa oli jo katsottu.

Eyes Wide Shutin kuvaukset kestivät peräti 15 kuukautta, mikä vaikutti varmasti myös päänäyttelijöiden parisuhteeseen. Lisäksi molemmat joutuivat torjumaan useita työtarjouksia kuvausten pitkittyessä. Kärsivällisyys voikin olla stunteista tehokkaimpia. Vielä avioeron korvilla Cruise tuotti elokuvan The Others, jonka pääosassa Kidman veti yhden uransa parhaista rooleistaan, vaikka muuten heitä ei nähty edes samassa huoneessa pitkään aikaan.

Suoratoistona HBO Maxissa ja Elisa Viihteessä.

1. Mission: Impossible – Ghost Protocol

Tompan uran huikein stuntti tähän mennessä on todennäköisesti Mission: Impossible – Ghost Protocolissa nähtävä kiipeily maailman korkeimman rakennuksen ikkunoilla. Kyseisen elokuvasarjan toisessa osassa Tomppa kiipeilee vuorilla pelkän turvavaijerin avulla, mutta siitä puuttui kokonaan jännitys. Oli katsojalla korkean paikan kammo tai ei.

Turvavaijeri Dubaissakin oli, mutta Burj Khalifalla kiipeilystä ei kihelmöivää jännitystä jää uupumaan. Tompan tunnetuksi tekemä hahmo Ethan Hunt taistelee samalla aikaa vastaan ja leffasarjan neljäs osa tunnetaankin siitä, että moni näistä mahdottomista tehtävistä menee myös mönkään. Jokainen hieno vakoilulaitekin osoittautuu jossain vaiheessa ongelmalliseksi. Tuottajan ominaisuudessa Cruise saa toteuttaa itseään, sillä aivan kuka tahansa ei pääsisi esimerkiksi tämän rakennuksen ikkunoiden ulkopuolelle juoksemaan. Ei hänkään pääsisi, elleivät kamerat olisi päällä ja huimapäisiin stuntteihin olisi joku syy. Alkuperäinen vakuutusyhtiökin sai kenkää, sillä se ei suostunut Tompan temppuun.

Monet tekniset haasteet olivat alati läsnä. IMAX-filmikameroilla ei voitu kuvata pitkiä otoksia ja helikopteritkin pystyivät olemaan ilmassa vain puolisen tuntia kerrallaan. Tomppa roikkui vaijereilla noin puolen kilometrin korkeudessa silloinkin, kun uutta filmiä ladattiin ja on hänestä kuvamateriaalia aivan huipultakin, yli 800 metrin korkeudesta.

Tämä oli animaatioista kuten Rautajätti ja Ihmeperhe paremmin tunnetun Brad Birdin ensimmäinen live action -leffa ja heti yksi Mission: Impossible -sarjan onnistuneimmista. Jos Dead Reckoning Part Two ei jää sarjan viimeiseksi ja Christopher McQuarrie siirtyy muihin tehtäviin, niin Bird olisi varmasti tervetullut takaisin. Ghost Protocolista tuli aikanaan Cruisen uran suurin hitti, mutta tämän ennätyksen hän on jo rikkonut parikin kertaa viimeisen vuosikymmenen aikana.

Suoratoistona Viaplayssa, Ruutu Plussassa ja SkyShowtimessa.

Teksti: Tero Heikkinen

Lisää luettavaa