Kuka Bondiksi Daniel Craigin jälkeen? Tässä kymmenen varteenotettavaa ehdokasta

Jo kevääksi odotettu Bond-seikkailu 007 No Time to Die ilmestyi vihdoin uudelleen ohjelmistoon marraskuuksi. Sitä odotellessa voikin aloittaa spekulaation Daniel Craigin seuraajasta.

23.9.2020 10:30

Listasin yli 50 nimeä, joita on enemmän tai vähemmän vakavasti mainittu asiayhteydessä. Päätin karsia niitä kriteereillä, jotka taatusti eivät herätä tunteita: sukupuoli, ikä ja kansallisuus.

Niin hauska ajatusleikki kun naispuolinen 007 olisikin, odotan mieluummin ensin kunnollista Modesty Blaise -leffasarjaa. Valitan, Loshana Lynch.

Koska uuden Bondin pitää kantaa franchisea pitkään, hän ei saa olla aloittaessaan vanhempi kuin muut roolia pitempään vetäneet näyttelijät – eikä uskottavuuden vuoksi nuorempikaan. Haarukaksi muodostui siis 32–46 vuotta. Näin saimme heittää hyvästit konkareille kuten Jude Law ja Gerard Butler sekä tulevaisuuden lupauksille kuten Jack Lowden ja Jack O’Connell.

Perinteisistä syistä Bondin näyttelijän täytyy olla Isosta-Britanniasta. Vaikka alla pari poikkeusta tehtiinkin, tämä rajasi pois australialaisen Chris Hemsworthin ja monet potentiaaliset amerikkalaiset, kuten Justin Timberlaken ja Justin Hartleyn. Tämä olisi käynyt myös Gal Gadotin kohtaloksi, vaikka naiset olisikin otettu mukaan spekulaatioon.

Jäljelle jääneiden todennäköisyyttä tutkin eri vedonvälittäjien tarjoamien kertoimien avulla yhdistämällä niitä omiin intuitioihini harvinaisen epätieteellisesti. Alla lopputulos. Olkaa hyvä ja väitelkää!

10. Richard Whittle


Ikä: 38
Kansallisuus: Englanti

Nykymaailmassa Bondin ei enää tarvitsisi olla valkoihoinen. Monen vedonlyöntifirman kärkisijoilla roikkuu Idris Elba, mutta tähän listaukseen 48-vuotias britti on liian vanha. Jos Christopher Nolan saadaan suostuteltua ohjaamaan Bond-elokuvan, se nostaisi John David Washingtonin osakkeita.

Episodin listalle Washington ei amerikkalaisena kelpaa, mikä tiputtaa listalta myös Michael Jordanin. Englantilaissyntyisen John Boyegan mahdollisuuksiin emme vielä usko, vaikka hän ei olisikaan ”alaikäinen”.

Sen sijaan heitämme peliin yllätysnimen: Ricky Whittle. Hän on tehnyt vain leffat Austenland (2013) sekä Netflixin Nappily Ever After (2018), mutta mallinakin toiminut mies on esiintynyt suosituissa tv-sarjoissa ja tullut toiseksi brittien Tanssii tähtien kanssa -kisassa! Tällä hetkellä hän vetää American Godsin pääosaa.

9. Henry Golding


Ikä: 33
Kansallisuus: Englanti / Malesia

Melko korkealla vedonlyöjien listoilla on myös normaalista Bond-muotista poikkeava ehdokas. Mutta rikkoihan Daniel Craigkin sääntöjä aikaisempia agentteja blondimpana tapauksena!

Malesiassa syntynyt mutta englantilaisen isänsä ansiosta listalle kelpaava Henry Golding on lyhyessä ajassa saanut näkyvyyttä suosituissa elokuvissa. Hän hyppäsi kertaheitolla valkokangashurmurien kärkikaartiin vuoden 2018 tuplalla: ylenpalttinen romanttinen komedia Crazy Rich Asians ja jännäri Missä on Emily?.

Niiden perään Emily-ohjaaja Paul Feig paritti Goldingin Emilia Clarken kanssa Last Christmas -joululeffaan. Onneksi Golding osoitti heti perään pystyvänsä rouheampaan ja katu-uskottavampaan rooliinkin Guy Ritchien gangsterikohelluksessa The Gentlemen. Seuraavaksi hänet nähdään G.I. Joe -spinoffin Snake Eyes nimiroolissa.

8. Cillian Murphy


Ikä: 44
Kansallisuus: Irlanti

Suoraan sanoen olen hieman hämmästynyt siitä, kuinka korkealla Cillian Murphy on vedonlyöjien listoilla. Hän on kieltämättä hyvä näyttelijä, mutta ottaen huomioon miehen pitkän ja kattavan uran, kuvittelisi tilaisuuden jo tulleen ja menneen. Jos olisin kyyninen, laskisin miehen aseman johtuvan hänen hittisarjansa Peaky Blindersiin liittyvästä julkisuudesta uuden kauden ilmestyttyä pienen tauon jälkeen.

Peaky Blindersissa Murphy esittää 1900-luvun alkupuoliskon rikolliskoplan ja -perheen päätä. Hänen yleensä ensimmäisinä mieleen tulevat roolinsa ovatkin pahiksia, kuten esimerkiksi Christopher Nolanin Batman-leffojen Variksenpelätti. Eikä siinä mitään, hyvin vedetty Bond-konnan rooli voisi olla ihan yhtä ikimuistoinen kuin sankarin esittäminen.

Toisaalta, jos Nolan päätyy Bond-ohjaajaksi, tilanne voi olla ihan toinen. Mutta silloinkin uskon enemmän Robert Pattinsoninkin mahdollisuuksiin.

7. Michael Fassbender


Ikä: 43
Kansallisuus: Irlanti / Saksa

Michael Fassbender on syntynyt Saksassa, mutta Henry Goldingin tavoin hänet hyväksytään listalle irlantilaisen äidin ansiosta. Perhe muuttikin Irlantiin näyttelijänalun ollessa kaksivuotias. Jos rooli ei irtoa, hän ja Cillian Murphy voivat syyttää syrjintää, sillä aikaisemmistakin Bondeista vain Pierce Brosnan on ollut irlantilainen.

Valitettavasti Fassbender kuuluu Murphyn tavoin ryhmään näyttelijöitä, joiden olisi huippurooli pitänyt jo saada. Bond-näyttelijältä odotetaan jonkin asteista tunnettuutta, mutta liian korkea profiili saattaa osoittautua rasitteeksi. Fassbenderin puolesta puhuu ansioluettelon palkitut ja arvostetut laatutuotannot X-Men-elokuvien kaltaisten spektaakkelien lomassa.

Plus kuvitelkaa miten coolia olisi, jos agentti 007:ää esittäisi näyttelijä ja kilpa-ajaja! Fassbender on nimittäin ajanut pari vuotta kilpaa niin Ferrarin kuin Porschen leireissä. Huonolla tsäkällä tämä näyttelemisen ohella toinen lapsuuden unelma vie miestä tällä hetkellä Bond-unelmia enemmän.

6. Tom Hardy


Ikä: 43
Kansallisuus: Englanti

Tom Hardy on suuri suosikki Episodin toimituksessa, ja hänen versionsa James Bondista olisi varmasti… mielenkiintoinen. Hänet on myös jo julistettu Daniel Craigin seuraajaksi – tosin vain aprillipäivän uutisissa, mutta miehen laaja somefanikunta peukutti sitä ahkerasti. Mies itse on suhtautunut kyselyihin aiheesta huumorilla, aina vakavan aiheen merkki! Kysymys varmaan lieneekin, onko hän franchisen valvojille turhankin… mielenkiintoinen.

Elokuva-ala on myös omalla tavallaan taikauskoinen. Hardyn Mad Max -elokuva Fury Road oli valtava menestys, mutta silti se ei saanut polkaistuksi käyntiin uutta sarjaa. Samoin Venom oli hitti, ja jatko-osakin Let There Be Carnage odottaa julkaisua, mutta tulevaisuus on haastava erinäisten tekijöiden kilvoitellessa hahmon lisenssistä. Haluavatko tuotantoyhtiöt panostaa näyttelijään, joka ei tunnu pystyvän pitämään franchisea pyörimässä ja alkaa kolkutella iän ylärajaa? Vedonlyöjien mielestä.

5. Aidan Turner


Ikä: 37
Kansallisuus: Irlanti

Maasta se pienikin ponnistaa! No joo, oikeasti irlantilaisnäyttelijä Aidan Turner ei tietenkään ole Peter Jacksonin Hobitti-elokuvissa esittämänsä kääpiön mitoissa. Plussaksi laskettakoon, että hän esitti haltianeitoon traagisesti ihastuvaa Kíliä, ainoaa joka Richard Armitagen (valitan, liian vanha) Thorinin ohella on jäänyt ryhmästä mieleen.

Ennen Hobitteja Turner oli tehnyt pääasiassa teatteria ja tv-sarjoja, joista Being Humanin vampyyrirooli kiinnitti Jacksoninkin huomion. Fantasiatrilogian jälkeen Turner on tehnyt muutamia pieniä mutta vallan mukiinmeneviä elokuvia. Hänen isoin kiinnityksensä uudeksi James Bondiksi on kuitenkin jälleen tv-sarja.

Viiden kauden ajan vuosina 2015–19 Turner nimittäin esitti seikkailija Ross Poldarkia suositussa historiallisessa brittisarjassa Poldark. Sarja seuraa Amerikan itsenäisyyssotaan osallistuneen Poldarkin vaiheita hänen palattuaan Englantiin 1780-luvulla.

4. Richard Madden


Ikä: 34
Kansallisuus: Skotlanti

Kun mies palkitaan Skotlannin tyylikkäimpänä uroona ja hän on näytellyt niin Game of Thronesin sotivaa kuningasta kuin Disney-elokuvan unelmaprinssiä Cinderella: Tuhkimon tarina -hitissä, voiko olla ajattelematta mahdollista James Bond -roolia? Ei ainakaan, mikäli erinäisten vedonlyöntifirmojen Top 10 -listoja on uskominen.

Näyteltyään Rocketman-elokuvassa Elton Johnia esittäneen Taron Egertonin (valitan, liian nuori) rinnalla Richard Madden sai vastailla seksuaalisuuttaan koskeviin nettihuhuihin. Ja mikäs sen parempaa, niin sai aikoinaan Daniel Craigkin!

Jännärikyntensä Madden näytti kehutussa brittisarjassa Bodyguard, jonka angstinen poliisi/sotilas sopisi nykyiseen Bond-muottiin. Seuraavaksi vuorossa on kuitenkin Ikaris-superolento Marvel-leffassa Eternals.

3. Tom Hiddleston


Ikä: 39
Kansallisuus: Englanti

Voisi kuvitella, että myös Tom Hiddlestonia painaisi pitkä ura, josta luulisi jo palkitun Bond-roolilla, sekä leimautuminen Thor-leffojen Marvel-pahikseksi Loki. Silti hän löytyy monelta vedonlyöntilistalta jopa kärkikolmikosta.

Eikä se oikeastaan ole ihme, sillä Hiddlestonin tyylikkyyttä ja vanhanaikaista karismaa ei käy väheksyminen. Kehuttu suoritus John le Carrén tekstiin perustuvassa Yövahti-jännityssarjassa (2016) nosti Hiddlestonin osakkeita. Lisäksi elokuva-alalla menestyksessä on pitkälti kyse siitä kenet tuntee. Ja kukapa on vahvoilla yhdeksi tulevaisuuden Bond-leffojen ohjaajista? Yövahdin Susanne Bier

Täytyy vain toivoa, että työn alla oleva tv-sarja valheiden ja kieroilun jumala Lokista ei tule suunnitelmien tielle.

2. Sam Heughan


Ikä: 40
Kansallisuus: Skotlanti

Jos Aidan Turnerilla on vahvuutenaan suosittu Poldark-sarja, Sam Heughan voi lyödä pöytään Outlander: matkantekijän. Vuonna 2014 alkanut romanttishistoriallinen tieteisfantasiasarja pyöritti tänä vuonna jo viidennen kautensa ja kuudes on tuotannossa.

Sarjassa toisen maailmansodan aikaan sairaanhoitajana toiminut nainen singahtaa vuodesta 1945 vuoteen 1743. Parinsadan vuoden päähän tulevaisuuteen jääneestä aviomiehestä huolimatta hoitaja tapaa salskean skottiuroon ja pyrkii auttamaan tätä tiedoillaan tulevaisuudesta. Hömppää ja historiaa siis, tai kuten jotkut irvailivat: hidas versio Game of Thronesista vähemmällä pornolla. Mutta laadukasta ja suosittua sellaista, ja sehän tiesi 1700-luvun skottikapinallista esittävälle Sam Heughanille toistaiseksi näyttävintä tietä kuuluisuuteen.

Heughan on tosin jo saanut makua agenttielämästä toissavuoden elokuvassa The Spy Who Dumped Me. Mila Kunisin ja Kate McKinnonin toimintakomedia ei kamalasti kehuja kerännyt, mutta ainakin tuli osoitettua, että Heughan näyttää vallan uskottavalta agentin roolissa.

Jos Bond ei tärppäisikään, Heughan saa esittää toista legendaa: Paul Newmania jälkituotannossa olevassa, Roald Dahlin ja Patricia Nealin liitosta kertovassa An Unquiet Life -elokuvassa.

1. James Norton


Ikä: 35
Kansallisuus: Englanti

Jos uusi Bond valittaisiin tämän hetken kertoimien perusteella, rooli menisi käytännössä kaikkien vedonlyöntifirmojen mukaan Lontoossa syntyneelle James Nortonille. Ainut mutta matkassa on, että aina pohditaan 007:n muottiin sopivaa näyttelijää. Eon Productionsin franchisea vahtiva Barbara Broccoli on valinnut myös näyttelijöitä, joiden on uskonut muokkaavan agenttia sopivaan suuntaan – kuten juuri Craig.

Silti Nortonilla tuntuu olevan vain yksi uhkaaja: Daniel Craig. Mikäli 007 No Time to Die osoittautuu yhdeksi sarjan suurimmista hiteistä, franchisen haltijoilla ei liene hankaluuksia heittää muutamaa kymmentä lisämiljoonaa vaikeasti tavoiteltavaa esittävän mutta arvonsa tuntevan näyttelijän palkkioon uuteen nimeen vaihtamisen sijaan.

Jos No Time to Die vastoin kaikkia odotuksia ei menestykään, se vahvistanee Nortonin mahdollisuuksia – mutta toisaalta saattaa jarruttaa uusien Bond-seikkailujen tuotantoa vuosilla. Onneksi 35-vuotiaalla Nortonilla on listamme logiikan mukaan vielä aikaa odottaa.

Nortonin ovat todennäköisesti nostaneet listalle brittiläiset rikossarjat kuten Happy Valley, Grantchester ja McMafia. Moisessa ansioluettelossa ei ole mitään vikaa, vaikka se yksipuoliselta vaikuttaakin. Norton on kuitenkin tehnyt tasaiseen tahtiin elokuviakin alkaen vuoden 2009 An Education -laatuhitistä. Hän on harvemmin ottanut harha-askeleita, ja viimeksi hänet on nähty sivuosassa Pikku naisissa ja nimiosassa Mr. Jonesissa. Ensi vuonna hän esiintyy itsensä Joss Whedonin scifisarjassa The Nevers.

Lisää luettavaa