Elokuvafaneille tärkeä henkilö lähtee Netflixistä, ja se merkitsee huonoja uutisia

Korkeatasoiset alkuperäiselokuvat ovat lähivuosina Netflixissä entistä harvinaisempaa herkkua.

22.2.2024 11:30

Netflix ilmoitti tammikuun lopulla, että alkuperäiselokuvista vastaava johtaja Scott Stuber jättää yhtiön. Uutinen ei suomalaisessa mediassa ylittänyt uutiskynnystä, eikä siihen päällisin puolin näytä liittyvän erityistä dramatiikkaa.

Stuberin lähdöllä on kuitenkin Netflixin sisältöön suuri vaikutus. On melko varmaa, että tulevaisuudessa Netflixissä nähdään vähemmän laadukkaita alkuperäiselokuvia. Netflixin toimitusjohtaja Ted Sarandos on vakuutellut, että elokuvien julkaisustrategia ei muutu, mutta alaa seuraavat asiantuntijat ovat eri mieltä.

Netflix on käyttänyt jättimäiset määrät dollareita tuottaakseen omia alkuperäiselokuvia, mutta mitä sillä on saatu? Valtavasti nimikkeitä, joiden taso ei päätä huimaa. Helmiäkin joukossa on, mutta aivan liian vähän. Vuonna 2018 Netflix julkaisi peräti 90 alkuperäiselokuvaa, joista suurin osa tuotettiin Stuberin valvovan silmän alla. Stuber on valitellut, että laadunvalvonta osoittautui mahdottomaksi. Netflix on sittemin vähentänyt uusien alkuperäiselokuvien vuosittaista määrää, mutta tänäkin vuonna niitä on tulossa 36 – selvästi enemmän kuin muilla isoilla suoratoistoyhtiöillä.

Stuberin toinen murheenkryyni on ollut kunnollisen teatterilevityksen puuttuminen. Netflixin periaatteisiin on kuulunut, että alkuperäiselokuvat vain käväisevät teattereissa, sillä yhtiö haluaa keskittyä ydinliiketoimintaansa. Ehkä sen takia Martin Scorsese siirtyi Netflixille tuotetun The Irishmanin jälkeen Applelle, joka salli Killers of the Flower Moonille laajan teatterilevityksen ennen suoratoistojulkaisua. Samasta syystä maineikkaat Hollywood-ohjaajat ottavat mieluummin yhteistyökumppaniksi Applen tai Amazonin. The Irishmanin kaltaisista huipputuotannoista huolimatta Netflixillä ei vieläkään ole parhaan elokuvan Oscaria – toisin kuin Applella, jonka tuotanto Coda – Kahden maailman välissä sai himotun pystin vuonna 2022.

The Irishman.

Stuber ehti toimia Netflixin elokuvaosaston päällikkönä seitsemän vuotta. Hänen lähdöstään oli huhuttu jo jonkin aikaa. Stuber ei kuitenkaan lähde ovet paukkuen, vaan hän jää Netflixiin maaliskuuhun saakka. Lehdistötiedotteessa Netflix kiitteli hänen työpanostaan ylistävin sanakääntein.

Stuberin lähtö alkoi näyttää todennäköiseltä, kun alkuperäissarjojen tuotannosta vastaava Bela Bajaria ylennettiin sisältöjohtajaksi – ja samalla Stuberin esimieheksi. Eräs Hollywood-vaikuttaja totesi Hollywood Reporterille, että Stuberin lähdön myötä ympyrä tavallaan sulkeutuu. Miksi tuottaa jättibudjeteilla varustettuja alkuperäiselokuvia, kun voi hankkia lisenssejä vanhoihin televisiosarjoihin?

Netflix on viime aikoina ostanut oikeuksia takavuosien suosikkisarjoihin, kuten Pukumiehet, Taistelutoverit ja Sinkkuelämää. Rahaa syydetään nyt elokuvien sijaan urheiluun. Netflix teki juuri viiden miljardin dollarin sopimuksen showpainiorganisaatio WWE:n kanssa, vaikka yhtiön johto on vuosia toistanut, että suorat urheilutapahtumat eivät sovi heidän strategiaansa. Mutta ei Netflixiin pitänyt tulla mainoksiakaan, joita jo näkyy edullisimmissa tilausversioissa – ei tosin vielä Suomessa.

Stuberin lähtö näyttää päällisin puolin pieneltä uutiselta, mutta Netflixiin kiinnostavaa elokuvasisältöä kaipaavalle se on valtava menetys. Korkeatasoiset uudet alkuperäiselokuvat ovat lähivuosina Netflixissä entistä harvinaisempaa herkkua. Toivottavasti Netflixin kilpailijat eivät lähde mukaan trendiin, sillä suoratoistoon tarvitaan paitsi uusia sarjoja myös pitkiä elokuvia.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa X:ssä: @JussiHuhta1a tai Blueskyssa: @jussihuhtala.bsky.social

Sarjan edellinen kolumni:
Netflix julkaisi tilastojaan: Suomalaisia sarjoja katsottu miljoonia tunteja

Lisää luettavaa