Netflix julkaisi tilastojaan: Suomalaisia sarjoja katsottu miljoonia tunteja

Karpilla on ollut enemmän katsojia kuin tanskalaisella suosikkisarjalla Vallan linnake.

19.1.2024 08:30

Netflixiä ja muita suoratoistopalveluja on moitittu siitä, että ne eivät kerro kunnollista statistiikkaa elokuvistaan ja sarjoistaan. Nyt Netflix on päättänyt kuitenkin avata tilastojaan kaikelle kansalle hyvinkin avoimesti. Netflix on alkanut julkaista yksityiskohtaista tietoa katsojaluvuista. Ensimmäinen laaja raportti ilmestyi joulukuussa. Se sisältää vuoden 2023 ensimmäinen puoliskon.

Tilastossa on mukana peräti 18 000 nimikettä ja tieto, montako tuntia niitä on katsottu suoratoistona. Tilasto sisältää 99 prosenttia Netflixin kaikista nimikkeistä, joita on yhteensä katsottu lähes 100 miljardia tuntia. Ykkösenä listalla on jännityssarja The Night Agent, joka on kerännyt peräti 812 miljoonaa tuntia. Sen ensimmäinen kausi julkaistiin 23. maaliskuuta 2023.

Tilastoa tutkiessa kannattaa ottaa huomioon, että se kattaa vain jakson tammikuusta kesäkuuhun 2023. Variety-lehti huomauttaakin, että sen takia esimerkiksi fantasiasarja Wednesday on vasta kolmantena listalla, vaikka se on Netflixin kaikkien aikojen suosituin englanninkielinen sarja. Wednesday julkaistiin kuitenkin jo marraskuussa 2022, joten suuri osa katsoi sen jo viime vuoden puolella.

Listalta löytyy mielenkiintoista tietoa myös suomalaissarjoista. Suomessa pantiin pian merkille, että Netflixissä julkaistut kotimaiset rikossarjat Karppi ja Sorjonen ovat pärjänneet yllättävän hyvin. Sorjosen kolme kautta ja Sorjonen: Muraalimurhat on kerännyt yhteensä 14,4 miljoonaa ja Karpin kolme kautta yhteensä peräti 21,5 miljoonaa tuntia.

Luvut ovat vaikuttavia. Karpilla on ollut enemmän katsojia kuin tanskalaisella suosikkisarjalla Vallan linnake (Borgen), jonka neljää kautta on toistettu 21,1 miljoonaa tuntia. Uusin kausi tehtiin näyttävänä Netflix-yhteistuotantona.

Netflix järjesti tilastojen julkaisun yhteydessä lehdistötilaisuuden, jossa luvattiin, että heinä–joulukuun tilastot vuodelta 2023 julkaistaan jo vuodenvaihteessa. Elokuvateattereiden lipputuloja julkaistaan Yhdysvalloissa hyvinkin tarkasti, kun taas suoratoistopalvelujen puolella on jouduttu tyytymään yksittäisiin top-listoihin.

Netflix alkoi julkaista omia listojaan jo vuonna 2020, mutta tämänkaltaista yksityiskohtaista dataa ei ole ennen nähty. Miksi Netflix kuitenkin teki sen nyt? Variety arvioi, että se liittyy Hollywoodin lakkoihin. Netflixin näkyviin hahmoihin kuuluva johtaja Ted Sarandos oli mukana lakkoneuvotteluissa suoratoiston edustajana. Netflixiltä penättiin siinä yhteydessä enemmän julkisia katsojatilastoja, ja yhtiö vastasi huutoon. Samalla tilastojen julkaiseminen toimii myös hyvänä mainoksena: katsokaa, miten huikeita lukuja elokuvamme ja sarjamme ovat keränneet!

Edelleen tulee mieleen yksi tärkeä puute. Netflixin lisääntynyt avoimuus on hyvä asia, mutta vielä kiinnostavampaa olisi, jos muutkin isot suoratoistoyhtiöt alkaisivat julkaista vastaavanlaista listaa. Siihen on vielä pitkä matka.

Teatterilevityksessä lipputulojen ja katsojamäärien tilastointi ja julkaisu perustuu yhteisiin sopimuksiin ja alan käytäntöihin. Tällaisia käytäntöjä ei suoratoiston puolella ole, eivätkä yhtiöt välttämättä sellaisia edes halua. Netflix on nyt lähtenyt mukaan avoimuuspolitiikkaan, ja toivottavasti jo ensi vuonna Disney Plus, Prime Video, HBO Max ja muut kilpailijat seuraavat vapaaehtoisesti perässä.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä X:ssä: @JussiHuhta1a tai Blueskyssa: @jussihuhtala.bsky.social

Sarjan edellinen kolumni:
Tarvitaanko jo aikuisten vaipat? Jättipitkät elokuvat ovat tulleet jäädäkseen, ja siihen on selkeä syy

Lisää luettavaa