Nämä 10 kirjoihin perustuvaa leffaa ovat parempia kuin alkuperäisteoksensa!

Kehnosta tarinasta saa harvoin hyviä elokuvia. Siksi ei ole mikään varsinainen yllätys, että suurin osa maailman parhaista elokuvista onkin käsikirjoitukseltaan poikkeuksellisen hyviä. Useimmiten tarina syntyy suoraan käsikirjoittajan kynästä, mutta monen elokuvan pohjalla sykkii romaanikirjailijan sydän.

20.9.2018 08:00

James Bond, Hannibal Lecter, Lisbeth Salander, Frodo Reppuli, Jack Torrance ja Norman Bates ovat kaikki kirjailijoiden luomuksia. Heidän ja heidän kaltaistensa tarinat ovat lähes poikkeuksetta useampien satojen sivujen romaaneissa laajempia ja moniulotteisempia kuin parin tunnin elokuvassa, sehän on selvä.

Parhaimmillaan elokuva saattaa kuitenkin saada hahmoista erityisen paljon irti. Se on useiden tekijöiden summa, muiden muassa ohjaajan, käsikirjoittajan, näyttelijän ja leikkaajan yhteispeliä. Tässä listassa olisi voinut mainita kymmeniä, jollei satoja elokuvia.

Idea lähti siitä, kun päätoimittaja mainitsi Brooklynin olevan parempi elokuvana kuin Colm Tóibínin alkuperäisenä kirja. Mitkä muut elokuvat ovat ylittäneet alkuperäisen kirjan tai ainakin jättäneet sen varjoonsa? Usein kirja on parempi, ehkä koska siinä on enemmän, mutta joskus elokuva yllättää kun palaset loksahtavat kohdilleen. Toisaalta kirjan pohjalta tehty elokuva on aina tulkinta.

Mielipiteet ovat subjektiivisia, ja toisilla ne perustuvat hieman erilaisiin huomioihin kuin toisilla. Listaan on väkisinkin valikoitunut muutama itsestäänselvyys, mutta yritin sujauttaa sinne myös muutaman yllätyksen. Onko kukaan listan kanssa samaa mieltä, se on sitten toinen juttu.

10 Schindlerin lista

Australialaisen Thomas Keneallyn romaani Schindlerin lista julkaistiin alunperin nimellä Schindler’s Ark. Romaani voitti englanninkielisen kirjamaailman ”Oscar-palkinnon” eli Bookerin ilmestymisensä jälkeen. Kun Steven Spielberg ohjasi kymmenen vuotta myöhemmin romaanista oman tulkintansa, kirjan nimi vaihdettiin myös australialais- ja brittipainoksissa vastaamaan yhdysvaltalaispainoksen ja elokuvan nimeä.

Keneallyn kirja on vavisuttava, mutta Spielbergin näkemys ja teoksen pohjalta luotu kokonaisuus luo aivan oman teoksensa. Mustavalkoinen, kolmituntinen eepos olisi hyvin erilainen toisenlaisen holokaustiin pohjautuvan kirjan pohjalta. Schindlerin lista perustuu todellisiin historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin, mutta se lasketaan silti fiktiiviseksi romaaniksi – dialogeja ja tapahtumia on tietysti osin keksitty.

9 Yksi lensi yli käenpesän

Yhdysvaltalaisen Ken Keseyn mestariteos Yksi lensi yli käenpesän on valittu usein erinäisillä listoilla maailman parhaiden romaanien joukkoon. Vuosi ilmestymisen jälkeen kirjasta nähtiin off-Broadway-näyttämöversio, jonka pääosassa näytteli Kirk Douglas. Douglas rakasti romaania ja osti sen elokuvaoikeudet. Hän yritti vuosia saada rahoitusta elokuvalle mutta epäonnistui. Myöhemmin hän antoi oikeudet pojalleen Michael Douglasille, joka lopulta sai elokuvan tuotantoon.

Jack Nicholsonin tähdittämänä elokuva palkittiin viidellä Oscar-palkinnolla, joista yhden nappasi tuottaja-Douglas vuoden 1975 parhaasta elokuvasta. Tässäkin tapauksessa sekä kirja että elokuva ovat onnistuneita, mutta toisaalta myös Milos Formanin ohjaama elokuva pyörii toistuvasti kaikkien aikojen parhaiden elokuvien kärjessä.

8 Kummisetä

Puhumattakaan tietysti Francis Ford Coppolan Kummisedästä. Myös se oli suurissa vaikeuksissa ennen ensi-iltaansa, mikä kuulostaa tietysti aina erikoiselta ajatellen millainen lopputulos kaikesta syntyi. Yhdysvaltalaiskirjailija Mario Puzon viides romaani oli ilmestyessään ennätyksiä rikkova menestys, jota myytiin kahdessa vuodessa yhdeksän miljoonaa kappaletta.

Coppola sai kuitenkin kirjasta irti huomattavan paljon onnistuneen roolituksen ja täydelliseksi hiotun, Puzon itsensä avittaman käsikirjoituksen ansiosta. Coppola imi teoksesta itseensä kaiken, ikään kuin hän olisi ymmärtänyt romaania täydellisesti. Samalla hän yhdessä Puzon kanssa loi elokuvahistoriaa. Vito Corleonen nuoruuteen sijoittuvat pätkät sijoitettiin elokuvan yhtä menestyneeseen jatko-osaan Kummisetä osa II.

7 Psyko

Kun Alfred Hitchcock tekee elokuvan jonkun tarinan pohjalta, voi melko turvallisesti väittää elokuvan olevan parempi kuin alkuperäisteoksen. Hitchcock jos kuka tunsi elokuvan kielen rakentaen jännityksen ja kauhun elementit hyvin minimaalisin aineksin. Robert Blochin tunnetuinta teosta Psykoa on kutsuttu halventavasti jopa kioskikirjallisuudeksi, jota se ehkä ilmestyessään olikin. Kirja on kuitenkin mainettaan parempi, joskaan tuskin nauttisi tämän päivän valtaisaa suosiota ilman Hitchcockia.

Kirja on saanut inspiraationsa kahdesta todellisesta murhaajasta, mutta Norman Bates on lopulta täysin Blochin oma luomus. Hitchcock nautti kirjasta jopa niin paljon, että pisti oman talonsa vakuudeksi, jotta sai elokuvan tehtyä. Kirjaa voidaan pitää astetta raaempana kuin elokuvaa, mutta sen selittänee silloisen ajan tiukat standardit.

6 Paholainen pukeutuu Pradaan

Lauren Weisbergerin Paholainen pukeutuu Pradaan oli ilmestyessään New York Timesin bestseller-listalla. ”Chick lit”-teoksen kerrotaan pohjautuvan Vogue-lehden tiukkaan päätoimittaja Anna Wintouriin, mikä pitääkin osin paikkansa. Todellisuudessa kirja on kokoelma fiktiota ja Weisenbergerin ja hänen ystäviensä kokemuksia omista työpaikoistaan. Kirjan potentiaali nähtiin pian, ja kolmen vuoden päästä siitä tehtiinkin jo elokuva, jonka voidaan melko varmasti sanoa olevan yksi romanttisten komedioiden tulevista klassikoista.
Elokuva oli Anne Hathawayn ja Emily Bluntin läpimurto, mutta ei olisi ollut niin suuri tapaus ilman Meryl Streepin Oscar-ehdokkuuden arvoista panosta Miranda Priestlyna. Paholainen pukeutuu Pradaan nähdään myös pian Broadway-musikaalina, jonka lauluista vastaa Leijonakuninkaastakin tuttu Elton John.

5 Haamukirjoittaja

Robert Harris kirjoitti yhteiskuntakriittisen dekkarin Haamukirjoittaja Britannian silloisen pääministerin Tony Blairin kaudella. Kirjaa ei varsinaisesti teilattu, mutta se ei myöskään noussut suurten mestariteosten joukkoon. Roman Polanski ohjasi kirjan pohjalta pienen mestariteoksensa The Ghost Writer, joka tuntuu aina jäävän unohduksiin käsiteltäessä 2000-luvun parhaita trillereitä.

Elokuva sai jonkin verran palkintoja julkaisunsa aikaan, merkittävimpänä Hopeinen karhu Berliinin elokuvajuhlilla Polanskin ohjauksesta. The Ghost Writerin intensiivinen ja jännitteinen tunnelma kantaa alusta loppuun. Kirjan heikkoudeksi voidaankin sanoa ainakin se, ettei siinä kuulla Alexandre Desplatin upeaa musiikkia saatikka nähdä Polanskin upeasti orkestroimaa loppukohtausta.

4 Forrest Gump

Kaikki tietävät Forrest Gumpin. Silti, ennen kuin Tom Hanks antoi Oscar-palkitussa elokuvassa kasvot ja jalat tarinan yksinkertaiselle jokamiehelle, Winston Groomin teos ei ollut suuri myyntimenestys. Kirjamyynti nousi kattoon vasta elokuvan jälkeen. Tämä on yksi niistä tapauksista, jossa ensin joku löysi kirjan ja ajatteli, että siitä voisi saada vetävän elokuvan.

Romaanin kerrontatyyli saattaa ärsyttää osaa lukijoista ja toisaalta se on tyylilajiltaan muutenkin asetettu huumori-kategorian alle. Elokuvan lähestymistapa lienee hieman erilainen, vaikka sekin tietysti voidaan laskea komediaksi. Koomisessa draamassa ja draamakomediassa on kuitenkin pieni sävyero.

3 Komisario Palmun erehdys

Matti Kassisen klassikko Komisario Palmun erehdys saattaa olla kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva, ainakin mikäli uskomme muutaman vuoden takaista Yleisradion äänestystä, jossa elokuva ylsi murskavoittoon suomalaisten suosikkikotimaisena. Mika Waltarin kirjoittamana teos on rakastettu myös romaanina, mutta sitä tuskin voidaan pitää Waltarin parhaana kirjana.

Pelkästään tämä oikeuttaa mielestäni Suomen oman Hercule Poirot’n kuuluisimman seikkailun tälle listalle. Mainittava on myös se, ettei mitään muuta tämän listan elokuvista jouduttu odottamaan yhtä kauan kirjan julkaisun jälkeen kuin Komisario Palmun erehdystä, jota odotettiin 20 pitkää vuotta.

2 Queen Bees and Wannabes

Pedagogi Rosalind Wisemanin kirja on ehdottomasti listan erikoisin opus: se on nimittäin teinityttöjen elämää käsittelevä opas vanhemmille. Kirjassa paneudutaan esimerkiksi siihen, kuinka tytöt valitsevat itselleen ystäviä, kuinka he ilmaisevat vihaansa, heidän suhteistaan poikiin ja vanhempiinsa. Wiseman käsittelee tyttöjen eri rooleja yhteisöissään, valtataisteluita unohtamatta.

Onko jo arvattavissa mikä elokuva on saanut inspiraationsa tästä teoksesta? Mitä saadaan kun sekoitetaan tämän kirjan mukaan hieman Tina Feyn mielikuvitusta? Tietenkin suorastaan mestarillinen teinikomedia, jota allekirjoittanutkin arvostaa korkealle: Mean Girls.

Vuoden 2004 komedia yllätti toden teolla. Vaikka elokuva tehtiinkin Lindsay Lohanin tärppivuosina, elokuvassa nähdään myös loistavat Rachel McAdams, Fey itse, Amy Poehler ja Amanda Seyfried. Huolimatta siitä, että Queen Bees and Wannabesista ollaan monta eri mieltä (teinitytön kokeneet äidit tuntuvat rakastavan kirjaa keskimääräisesti enemmän kuin muut lukijat), sen pohjalta saatiin myös helposti purtava pala kaikille muille. Kirjasta ei löydy suomennosta.

1 Kauhun vuodenajat

Stephen Kingin Kauhun vuodenajat sisältää neljä pienoisromaania: Rita Hayworth ja Shawshankin vankila, Mallioppilas, Ruumis ja Hengitystekniikka. Tarkkasilmäiset huomaavat, että jopa kolme neljästä pienoisromaanista on kuvattu menestyksekkäästi elokuvaksi: Rob Reiner sai Ruumiista irti elokuvan Stand by Me – viimeinen kesä vuonna 1986, Frank Darabont avaimen pakoon vuonna 1994 ja Bryan Singer teki Mallioppilaan vuonna 1998.

Kauhun vuodenajat ei tietenkään ole lähellekään ainoa Kingin kirja, josta on tehty uskomattoman hienoja elokuvia, mutta kaikista niistä mahdollisesti hämmästyttävin laadun ja määrän vuoksi. Nousivatko pienoisromaanikokoelmasta ammennetut tarinat elokuvina ylitse muiden, koska tarinat olivat lyhyempiä kuin vaikka Hohto tai Se? Jättikö lyhyys enemmän tilaa ohjaajille ja elokuvan muille luoville tekijöille?

Jos ajatellaan elokuvien maailmaa kirjojen näkökulmasta, Kauhun vuodenajat on varmasti yksi tärkeimpiä. Toki Kingin romaaneista ja tarinoista on saatu aikaan myös hirveitä jätöksiä, mutta ehkä yksi suuri klassikko painaa vaa’assa enemmän kuin muutama Musta torni sitä kohden.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia