Katso nämä ennen kuin kuolet. Episodin joulukalenteri, luukku 4

4.12.2013 00:00

Episodin joulukalenterin suosituselokuvat koottiin toimittajiemme henkilökohtaisista Top 10 -listoista. Omien suosikkien rajaaminen kymmeneen ei ollut helppo tehtävä, kuten voi päätellä eräästäkin listaa seuranneesta saatteesta:

”Enkä sitten yhtään Tarantinoa saanut mahtumaan listalle. Höh. Mut niitä on niin vaikea panna parhausjärjestykseen. Die Hardkin jäi bubbling under ja American History X ja The Crow ja Amores Perros ja Pan’s Labyrinth ja ja…”

Onneksi välillä kävi niin, että bubbling under -nimike löytyi muiden toimittajien listoilta ja näin esimerkiksi Die Hard pääsi joulukuun 4. päivän luukkuun.

 

D

 

Dancer in the Dark
2000
Ohjaus: Lars von Trier

Tanskalainen Lars von Trier oli yksi useimmin mainituista ohjaajista Episodin toimittajien suosikkilistoilla. Ensimmäisenä hänen elokuvistaan joulukalenteriin ehti tyylikäs ja sydäntäsärkevä musikaali, jossa Björk eläytyy sokeutuvaksi työläisnaiseksi.

 

The Departed
2006
Ohjaus: Martin Scorsese

”Mahtava moderni gangsterielokuva. Scorsese pitää kaikki langat käsissään ja Jack Nicholson on roolissaan mieletön. Loistavan menestyksen leffasta tekee myös se, että se on yksi parhaista Hollywood-filmatisoinneista, joka perustuu mahtavaan aasialaiseen alkuperäisteokseen.” (Arla Lehtinen)

 

Die Hard – Vain kuolleen ruumiini yli
1988
Ohjaus: John McTiernan

Elokuva, joka lopullisesti teki Bruce Willisistä tähden, on myöhemmin muuttunut jopa kokonaista toiminnan lajityypin kuvaukseksi diehardmainen. Ehdoton joulun toimintapaketti toimii neljännesvuosisadan jälkeenkin.

 

Dogville
2003
Ohjaus: Lars von Trier

Dancer in the Darkia von Trier seurasi huomattavasti kokeellisemmalla elokuvalla, joka pelkistyksistään huolimatta on piinaavan kiehtova kertomus, jossa pikkukaupungissa piileskelevä nainen saa huomata, että ihmisten näennäisellä hyväntahtoisuudella on hintansa, ja joukossa pahuus tiiviistyy.

 

Dracula – pimeyden ruhtinas
Dracula: Prince of Darkness, 1966
Ohjaus: Terence Fisher

Ensimmäinen kahdesta Episodin toimittajien suosikkeihin nousseesta vampyyrielokuvasta. Terence Fisher lanseerasi Christopher Leen vampyyrikreiviksi, ja klassikoksi noussut Hammer-studion halpis sinetöi lopullisesti tähden tähän päivään jatkuneen suursuosion.

 

Lisää luettavaa