Taas suru-uutinen Bond-leffojen ystäville

11.3.2016 12:30

Lavastaja Ken Adam on kuollut. Hän oli kuollessaan 95-vuotias. Adam tunnettiin useiden James Bond -elokuvien lavastajana. Adam suunnitteli lavasteet seitsemään Bond-tuotantoon ja oli mukana jo ensimmäisessä Bond-elokuvassa 007 ja tohtori No (1962). Viimeiseksi Bond-työksi jäi Kuuraketti (1979). Adam vastasi lavasteista myös Stanley Kubrickin Tohtori Outolemmestä ja suunnitteli Chitty Chitty Bang Bang -elokuvan mielikuvituksellisen auton.

Adam oli viisi kertaa Oscar-ehdokkaana ja voitti Oscarin kaksi kertaa. Palkinnot tulivat Kubrickin elokuvasta Barry Lyndon (1975) ja historiaallisesta elämäkerrasta Hullu kuningas (1994).

Adam oli ensimmäinen elokuvalavastaja, joka sai sir-arvonimen. Adamin elämäkerran kirjoittaja Christopher Frayling kertoi BBC:lle, että Adam oli ”merkittävä persoona”.

”Hän oli taitava luomaan visuaalisia maailmoja paikoista, joissa emme koskaan pääse käymään, kuten Pentagonin komentokeskus Tohtori Outolemmessä ja Fort Knoxin sisätilat Kultasormessa. Adam loi visioita, jotka vaikuttivat todellisemmilta kuin oikeat tapahtumapaikat”, Frayling kertoi.

Roger Moore kertoi twitterissä, että Adam oli visionääri, joka loi Bond-elokuvien visuaalisen tyylin.

Adam syntyi Berliinissä vuonna 1921 varakkaaseen juutalaiseen perheeseen. Hänen syntymänimensä oli Klaus Hugo Adam. Perhe pakeni juutalaisvainoja Englantiin, kun Adam oli teini-ikäinen.

Adam kuoli torstaina kotonaan Lontoossa. Hän oli ollut jonkin aikaa sairaalahoidossa.

Kuva elokuvasta 007 rakastettuni.

Lähteet: BBC, 007 Travelers

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa