Aprillipila, joka jäi elämään: Spike Lee, Jasper Pääkkönen ja Lauri Törni

Sen piti olla pelkkä vitsi.

27.5.2020 10:06

Viime vuoden huhtikuun ensimmäisenä päivänä julkaisimme Episodin verkkosivuilla uutisen, joka oli oikeasti aprillipila. Aprilliuutisen oli tarkoitus olla hauska sen yhden päivän, kuten aprillipiloilla on tapana, ja sen jälkeen se jäisi unohduksiin. Mutta kuinkas kävikään. Aprillipilamme elää ja voi hyvin vielä yli vuosi sen julkaisun jälkeen.

Kyseisen pilauutisen mukaan Jasper Pääkkösen piti esittää maineikasta suomalaista sotilasta Lauri Törniä Spike Leen elokuvassa Da 5 Bloods, joka kertoo Vietnamin sodasta.

Uutinen julkaistiin nimettömänä, mutta nyt voin tunnustaa: minä sen kirjoitin. Ensin se oli pelkkä idea, jonka esittelin toimittajakollegoille. He pitivät sitä hauskana. Siinä yhdistyi sopivasti fakta ja fiktio. Niinpä lähdin tuumasta toimeen.

Tämä siis oli totta: Spike Lee oli tehnyt jo Jasper Pääkkösen kanssa yhteistyötä elokuvassa BlacKkKlansman. Nyt Lee oli palkannut Pääkkösen pieneen rooliin myös uudessa ohjaustyössään, joka sijoittuisi osin Vietnamin sotaan. Da 5 Bloods kertoo mustista sotilaista, jotka palaavat sodan tapahtumapaikoille etsimään kaatuneen ryhmänjohtajansa jäännöksiä.

Sekin oli totta, että Lauri Törni palveli aikoinaan Yhdysvaltain armeijassa nimellä Larry Thorne ja katosi Vietnamissa helikopterilennolla.

Se ei kuitenkaan ollut totta, mitä uutisessamme lisäksi väitettiin. Spike Leen elokuvassa ei mennä etsimään Larry Thornen maallisia jäännöksiä. Oli täysin omaa keksintöäni, että elokuvassa olisi Larry Thornen hahmo. Jasper Pääkkösen roolista ei ollut kerrottu mitään julkisuuteen.

Törnin hahmo yhdistettynä Pääkköseen vain sattui sopimaan tuohon aprillipilaan kuin nakutettu.

Aprillipila on sitä onnistuneempi, mitä isompi joukko tulee höynäytetyksi. Siksi halusin sotkea pilaan nimenomaan Törnin. Sotahistoria on suomalaisille iso juttu. Lauri Törnin lähes kaikki suomalaiset tietävät, ja hän herättää edelleen suuria tunteita. Jos Törniä esittäisi Jasperin veroinen suosikkinäyttelijä, sehän olisi jymyuutinen.

Kävi kuten toivoin. Aprillipilamme oli erittäin suosittu, ja sille naureskeltiin paitsi toimituksessa myös lukijoiden keskuudessa ja sosiaalisessa mediassa. Kaikkihan tajusivat että se oli vitsi. Etenkin, kun olin lisännyt loppuun ”lähteeksi” linkin Wikipedian Aprillipäivä-sivulle.

Osa lukijoista ei silti tajunnut, että kyseessä oli aprillipila. Eräs tällainen lukija päätti lisätä nimitysuutisen pohjalta tiedot Pääkkösen roolihahmosta Internet Movie Databaseen. Se on maailman suurin elokuvasivusto, jonne voi kuka tahansa syöttää tietoja, mutta ne tarkistetaan ennen julkaisua. Tämä ”tieto” meni läpi, ehkä koska lähteenä oli oikea elokuvajulkaisu.

Tämä elokuvan harrastaja tajusi jonkin aikaa myöhemmin tehneensä virheen ja tunnollisena tyyppinä teki IMDb:lle korjauspyynnön. Se ei kuitenkaan enää mennyt läpi jostain syystä. Ehkä siksi, että uutista Pääkkösen nimityksestä oli jo siteerattu jollain pohjoismaisella sivustolla, ja se oli jo lisätty englanninkieliseen Wikipediaan.

Ja kun ”tieto” oli ja pysyi IMDb:ssä, sitä oli helppo pitää totena.

Syntyi päättymätön kierre. Jopa eräs Episodin verkkotoimittajista teki ”jatkojutun” aiheesta, koska hän luuli että monien maailmalla julkaistujen uutisten mukaan aprillipilamme olikin sattumalta näköjään täysin totta.

No eipä ollut!

Asiasta kirjoitetaan edelleen. Viimeksi Ilta-Sanomat kirjoitti asiasta faktana, vaikka Helsingin Sanomien haastattelussa Pääkkönen itse oli oikaissut asian. Tätä juttua kirjoittaessani toukokuun lopulla Ilta-Sanomien uutista ei ole korjattu, vaikka kommenteissa yritetään epätoivoisesti kertoa, että se perustuu aprillipilaan.

Aprillipilat ovat hieman hankalia. Ennen niitä julkaistiin lehdissä, joista tuli kalankääreitä seuraavana päivinä. Nykyisellä aikakaudella, kun kaikki jää verkkoon, ei aina osata erottaa totuutta aprillipilasta. Osaksi se johtuu siitä, että ihmiset eivät katso uutisen päivämäärää. Mutta se on myös medialukutaidon puutetta. Kuvittelin, että jos lisään loppuun lähteen, joka paljastaisi jutun pilaksi, ei asiassa olisi mitään ongelmaa. Olinpa väärässä!

Tänä vuonna emme julkaisseet Episodin verkkosivuilla aprillipilaa. Viime vuoden kokemuksen jälkeen tuntuu, että sellaiset ovat maailmassa tarpeettomia. Internetissä jokainen päivä voi olla huhtikuun ensimmäinen.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Woody Allenin uuden elokuvan oudot kuviot – Hyllytetty ohjaustyö on ilmestynyt Suomessa vähin äänin

Lisää luettavaa