Woody Allenin uuden elokuvan oudot kuviot – Hyllytetty ohjaustyö on ilmestynyt Suomessa vähin äänin

Woody Allenin viimeisin ohjaustyö on erikoinen tapaus, jossa on ollut monia käänteitä.

Woody Allenin viimeisin ohjaustyö A Rainy Day in New York ilmestyi Suomessa vähin äänin tallenteena maaliskuun lopulla.

Elokuva jäi meillä kokonaan vaille teatterilevitystä, mutta syynä ei ollut koronavirus.

A Rainy Day in New York kuvattiin syksyllä 2017 ja se valmistui vuoden 2018 lopulla. Rahoittajana ja levittäjänä toiminut Amazonin elokuvastudio kuitenkin hyllytti elokuvan, ja tapahtui jotain todella poikkeuksellista. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1981 oli kulunut kokonainen kalenterivuosi ilman, että Allenilta tulee teattereihin uusi ohjaustyö.

Tuotteliaalla Allenilla on ollut tapana noudattaa samaa rutiinia. Joka syksy hän on kuvannut elokuvan työnimellä Woody Allen Fall Project (Woody Allenin syysprojekti). Nyt tämä historiallinen putki on katkennut, vaikka 84-vuotias Allen ei sitä olisi halunnutkaan katkaista.

Elokuvan hyllytyksen syynä olivat vuosia kestäneet hyväksikäyttösyytökset, jotka nousivat Me Too -liikkeen myötä uudelleen julkisuuteen.

Kaikki juontaa juurensa vuoteen 1992, jolloin Allenin väitettiin käyttäneen seksuaalisesti hyväksi adoptiotytärtään Dylania. Allen ja Mia Farrow olivat adoptoineet Dylanin yhdessä, ja syytökset tulivat julkisuuteen pian sen jälkeen, kun Allen oli eronnut Farrow’sta ja ryhtynyt suhteeseen Farrow’n aikuisen adoptiotyttären Soon-Yi Previnin kanssa. Tämän adoptioisä oli Farrow’n edellinen puoliso, säveltäjä André Previn.

Allenin ihmissuhdekuviot kuulostavat hämmentäviltä, mutta tapaus on jäänyt toistaiseksi epäselväksi. Toisin kuin vaikkapa Harvey Weinsteinin tai Roman Polanskin kohdalla, hyväksikäyttösyytöstä on ollut toistaiseksi mahdoton näyttää toteen. Poliisi on tutkinut asiaa, mutta Allenia ei ole edelleenkään tuomittu mistään, eikä häntä vastaan ole edes nostettu syytteitä.

Tapaus on kuitenkin saanut niin paljon uutta julkisuutta, että A Rainy Day in New York oli Amazonille mahdoton markkinoitava. Amazon on niin iso yhtiö, että sillä on varaa hyllyttää maineikkaan ohjaajan elokuva, eikä se juuri hetkauta heidän liiketoimintaansa. Yhtiö katsoi, että hyllyttäminen on pienempi paha kuin yhtiöön mahdollisesti kohdistuva negatiivinen julkisuus.

Myös monet näyttelijät ovat viime aikoina ottaneet etäisyyttä Alleniin. A Rainy Day in New York -elokuvassa näytellyt Griffin Newman twiittasi pian kuvausten jälkeen, että hän ei halua enää työskennellä Allenin kanssa. Pääosaa esittävä Timothée Chalamet lahjoitti palkkionsa seksuaalivähemmistöjä hyväksikäytön uhreja tukeville järjestöille, ja toista keskeistä roolia esittävä Selena Gomez teki samoin.

Allen puolestaan haastoi Amazonin oikeuteen sopimusrikkomisesta, sillä hyllytykseen ei hänen mielestään ollut riittäviä syitä. Hänellä oli Amazonin kanssa useita projekteja kattava diili, joka jäi kesken. Osapuolet sopivat riidan oikeussalin ulkopuolella, minkä jälkeen Allen sai elokuvan levitysoikeudet itselleen.

A Rainy Day in New York on sittemmin saanut rajoitetun levityksen eri puolilla maailmaa heinäkuusta 2019 lähtien, mutta Suomessa sitä ei teattereissa nähty.

Saattaa jäädä ikuisesti epäselväksi, onko Allen hyväksikäyttötapauksessa syyllinen vai syytön, mutta se on mustannut hänen maineensa peruuttamattomasti.

Allen kuitenkin jatkaa elokuvien tekoa, ja hänen seuraava ohjaustyönsä on jo kuvattu. Amazonin kanssa yhteistyö on päättynyt, mutta Rifkin’s Festival -niminen komedia on saanut rahoitusta espanjalaiselta Mediapro-yhtiöltä. Sama yhtiö oli mukana myös Allenin elokuvassa Vicky Cristina Barcelona.

Kaikki näyttelijät eivät ole kääntäneet hänelle selkäänsä. Rifkin’s Festivalin pääosassa näyttelee muun muassa kaksinkertainen Oscar-voittaja Christoph Waltz sekä Gina Gershon ja Wallace Shawn. Elokuva kertoo San Sebástianin elokuvajuhlille matkaavasta pariskunnasta, ja sen on tarkoitus saada ensi-iltansa samoilla festivaaleilla syksyllä 2020.

Rifkin’s Festival on Allenin 51. ohjaustyö, mutta tuskinpa sekään jää viimeiseksi.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Disney Plus tulee Suomeen, oletko valmis?

Aiheeseen liittyvät jutut