Disney Plus tulee Suomeen, oletko valmis?

Uusi suoratoistopalvelu tarjoaa lisää valinnanvaraa.

Disneyn suoratoistopalvelu Disney Plus julkaistiin viime marraskuussa Yhdysvalloissa. Siitä asti Suomessa on odotettu, milloin pääsee katsomaan The Mandalorian -sarjaa ja muita uusia Disney-alkuperäistuotantoja, joita ei muualla näe.

Maaliskuun lopulla Disney Plus saapui jo Eurooppaan. Valitettavasti se koskee vain isompia markkina-alueita. Palvelu toimii nyt Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa Italiassa ja Espanjassa. Ranska seurasi hieman perässä 7. huhtikuuta. Euroopassa on ollut tosin yksi poikkeus, Hollanti, missä Disney Plus julkaistiin samaan aikaan kuin Yhdysvalloissa eräänlaisena betakokeiluna.

Suomessa Disney Plus -palvelua joudutaan kuitenkin vielä odottamaan, eikä tarkka päivämäärä ole vielä selvillä. Sen verran on paljastettu, että Pohjoismaat, Belgia ja Portugali ovat seuraavana vuorossa vuoden 2020 puolivälissä. Jos aikataulu toteutuu, Disney Plus on meillä käytössä juhannuksen tienoilla.

Palvelun hinta on kohtalainen: kuukausimaksu on 6,99 euroa kuussa, ja tarjolla on myös 69,99 euron vuosimaksu. Ennakkotilaajille on ollut ainakin muissa maissa tarjolla 10 euron alennus, joka tulee ilmeisesti saataville vasta lähellä julkistuspäivää. Maksuton kokeilujakso on vain viikon mittainen, kun useimmilla muilla kilpailijoilla se on ollut kuukauden verran. Disney Plus ei tarjoa erillistä 4K-palvelua Netflixin tapaan, vaan tarkempi kuva sisältyy hintaan, mikäli nimikkeestä sellainen on tarjolla. 4K-sisältöä ei ainakaan toistaiseksi ole kovin paljon.

Mitä seitsemällä eurolla kuussa sitten saa? Teoriassa valtavasti. Sisältöön kuuluu satoja Disney-elokuvia ja -sarjoja. Samaan konserniin kuuluvat myös muun muassa Marvel, Pixar ja Fox, joten katsottavaa riittää. Valikoimassa on lukuisia uusia alkuperäistuotantoja, joita tuotetaan koko ajan lisää, mutta ihan kaikkia vanhoja Disney-klassikkoja ei valikoimaan kuulu.

Muilla suoratoistopalveluilla, kuten Netflixillä ja Viaplayllä on voimassaolevia sopimuksia Disneyn tuotannon esittämisestä, ja niiden umpeutumiseen saattaa mennä jonkin aikaa. Tuskin niitä kuitenkaan uusitaan. Nimikkeet saattavat sopimussyistä vaihdella hieman eri maissa. Tämähän on tuttu asia Netflixin käyttäjille. Palvelua voi kuitenkin käyttää EU:n sisällä kaikissa maissa sekä Isossa-Britanniassa, mikä on mukava juttu, jos matkustelee. Matkustelu tosin tuntuu tässä poikkeustilanteessa kovin kaukaiselta.

Disney Plus vaikuttaa siis kaikin puolin kiinnostavalta lisältä suoratoistopalvelujen tarjontaan, mutta onko silti syytä vaihtaa esimerkiksi Netflix tai HBO Nordic siihen, jos ei halua maksaa useampaa kuukausimaksua? Lapsiperheille vastaus on varmasti helppo, sillä Disney Plus keskittyy lapsiystävälliseen sisältöön. Vähänkin rohkeampaa tai väkivaltaisempaa sisältöä sieltä ei juuri löydy. Disney omistaa myös toisen Yhdysvalloissa suositun suoratoistopalvelun, Hulun, ja aikuisyleisölle suunnattu sisältö mieluummin sinne.

Hulu ei vielä näy Suomessa, mutta sen odotetaan saapuvan myös Suomeen jo ensi vuoden puolella. Hulun voi toivottaa tervetulleeksi, mutta samalla se tuo mukanaan lisää kysymyksiä. Pärjäänkö ilman Hulua, jos minulla on jo Disney Plus? Miten monta kuukausimaksua haluan maksaa? Kuluttajille tulee entistä enemmän vaihtoehtoja, mutta on tehtävä valintoja. En itse ainakaan haluaisi maksaa palvelusta, ellen sitä varmasti myös käyttäisi. Kaikkea tarjottavaa sisältöähän ei yksinkertaisesti ehdi katsomaan, vaikka kyse ei olisikaan rahasta.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Salaisuuden verhoa raotettiin lisää – Netflix julkaisi ominaisuuden, joka antaa uutta tietoa käyttäjille