Salaisuuden verhoa raotettiin lisää – Netflix julkaisi ominaisuuden, joka antaa uutta tietoa käyttäjille

Yksi keino lisää aktivoida Netflix-käyttäjiä.

Netflix ja muutkin suoratoistopalvelut ovat pitkään pimittäneet katsojalukuja ja muita tilastoja, mutta vähitellen tietoa on alettu julkaista – valikoidusti tosin.

Verhoa on raotettu taas hieman enemmän, kun Netflix julkaisi maanantaina uuden ominaisuuden: katsotuimpien nimikkeiden Top 10 -listan.

Ominaisuus on aiemmin ollut testikäytössä vain muutamalla markkina-alueella, kuten Isossa-Britanniassa ja Meksikossa, mutta nyt se näkyy kaikissa Netflix-maissa.

Netflix julkaisi mediasivuillaan aiheesta tiedotteen.

”Olet sitten kirjojen, musiikin, elokuvien tai television ystävä, listat ovat hyvä tapa saada selville, mikä on suosittua. Siksi julkaisemme Netflixissä oman Top 10 -ominaisuuden. Tämä omalla visuaalisella ilmeellään varustettu uusi rivi kertoo, mikä on suosituinta Netflixissä omalla markkina-alueellasi.”

Selatessa sisältöä osassa nimikkeistä näkyy yläkulmassa Top 10 -lätkä, mikäli nimike on noussut listalle. Lisätiedoissa kerrotaan sijoitus listalla.

Koko Top 10 -lista näkyy myös omana rivinään, ja siitä voi katsoa, mitkä ovat suosituimmat nimikkeet sinä päivänä. Lista siis päivitetään joka päivä. Esimerkiksi tätä juttua kirjoittaessa ykkösenä oli Better Call Saul -sarja, jonka viidennen kauden uusi jakso oli juuri tullut katsottavaksi.

Kuvakaappaus Netflixin sivuilta.

Aiemmin ei haluttu kertoa, mitkä sarjat tai elokuvat ovat suosituimpia, tarkemmista striimausluvuista puhumattakaan. Netflix on näyttänyt prosenttilukua, joka ilmaisee, kuinka sopiva kyseinen nimike on juuri sinulle. Se perustuu kuitenkin käyttäjän omiin katselutottumuksiin eikä kerro, kuinka paljon sitä katsotaan tai millaisia pisteitä se on muilta saanut. Kriitikoiden tai muiden käyttäjien arvioita on siis etsittävä muualta. Miksi Netflix on nyt päättänyt lisätä tällaisen ominaisuuden?

Netflix vastaa tähän tiedotteessaan kertomalla, että kyse on palvelun parantamisesta.

”Kun katsot hyvän elokuvan tai televisiosarjan, kerrot siitä ystävillesi ja perheenjäsenillesi tai puhut siitä työpaikalla, jotta muutkin voivat nauttia siitä. Toivomme, että nämä Top 10 -listat auttavat luomaan lisää näitä jaettuja kokemuksia ja auttavat meitä kaikkia löytämään katsottavaa nopeammin ja helpommin.”

Tuo on kaunopuheista tekstiä, mutta kyllähän ominaisuus on mukava lisä. Itse esimerkiksi olin kyllä huomannut sosiaalisessa mediassa, että Better Call Saulin uusi kausi on suosittu, mutta en olisi arvannut sen olevan listan ykkönen. Olen katsonut sarjaa vain ensimmäisellä kaudella, joten listan kärkeen nouseminen on minulle ja monelle muulle muistutus siitä, että nyt olisi hyvä aika tsekata uusi kausi.

Top 10 -lista on tietenkin vain yksi keino lisää saada Netflixin tilaajia käyttämään palvelua aktiivisemmin. Verkkoliikenteen lisääminen on suoratoistopalvelun prioriteeteissa ykkönen. Mutta jos uusi ominaisuus samalla antaa käyttäjälle kiinnostavaa lisätietoa, niin kyllähän sen ottaa mielenkiinnolla vastaan. Ehkäpä Netflix alkaa vähitellen kertoa entistä tarkempia tietoja nimikkeittensä katsojamääristä. On kuitenkin vielä pitkä matka siihen, miten tarkkaan valkokangaselokuvien ja television lukuja ilmoitetaan. Tämä on hyvä alku.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Dvd ja blu-ray halutaan pitää hengissä – Isot elokuvastudiot haluavat elvyttää tallennebisneksen

Aiheeseen liittyvät jutut