Nyt Elisa Viihde Viaplayssa: Moonage Daydream on visuaalinen elämys David Bowien faneille

David Bowiesta kertova Moonage Daydream ei ole faktoihin ja vuosilukuihin nojaava tavanomainen rockdokumentti vaan kokonaisvaltainen kokemus.

18.05.2023
Mainos

David Bowien merkitys populaarikulttuuriin on ollut valtava. Jo 1960-luvulla muusikkona aloittaneen Bowien ura jatkui vielä 2010-luvulle saakka. Bowie kuoli maksasyöpään 69-vuotiaana vuonna 2016, mutta hänen jättämänsä taiteellinen perintö elää edelleen vahvasti.

Brett Morgenin ohjaama dokumenttielokuva Moonage Daydream on saanut nimensä Bowien samannimisestä vuoden 1971 kappaleesta. Morgen on lahjakas ja omaperäinen elokuvantekijä, jonka aiempiin dokumentteihin kuuluvat muun muassa Kurt Cobainin tarina Montage of Heck (2015) sekä Hollywood-tuottaja Robert Evansista kertova The Kid Stays in the Picture (2002).

Tutustu elokuvaan tästä.

Moonage Daydream ei ole faktoihin ja vuosilukuihin nojaava tavanomainen dokumentti vaan kokonaisvaltainen kokemus. Se on yhdistelmä konserttitaltiointia ja sukellusta Bowien sisäiseen maailmaan. Mukana on perinteisten dokumenttien tapaan arkistomateriaaliin pohjautuvia haastatteluja. Morgen on leikannut kokonaisuuden taitavasti lisäten mukaan otteita Bowien suosikkielokuvista ja muista teoksista. Bowie oli myös lahjakas näyttelijä, joten Broadway-päärooli Elefanttimiehessä, ja monet elokuvat kuten Merry Christmas Mr. Lawrence ja Labyrintti saavat myös tilaa dokumentissa.

Bowie kertoo haastatteluissa paitsi taiteellisesta työstään myös siitä, miten hän etsi sisäistä rauhaa ja merkitystä elämäänsä. Hän muistelee myös perhettään ja etenkin vanhempaa velipuoltaan Terryä, joka auttoi häntä löytämään tien musiikin maailmaan. Myöhemmin vakavista mielenterveysongelmista kärsineellä Terryllä oli valtava merkitys Bowien elämässä.

Moonage Daydream kestää kaksi tuntia ja viisitoista minuuttia, mutta se ei tunnu lainkaan pitkältä. Se on audiovisuaalinen elämys, jota yhdenkään Bowien musiikista pitävän ei kannata jättää väliin.

Tutustu elokuvaan tästä.