Suomalainen menestysromaani kääntyi vaikuttavaksi tieteiselokuvaksi – Veden vartija nyt Elisa Viihde Viaplayssa

Tieteiselokuva Veden vartija on harvinainen tapaus. Suomalaiskirjailijan teoksesta kasvoi kansainvälinen ilmiö, josta tehtiin suuren mittakaavan tieteiselokuva.

05.05.2023
Mainos

Tieteiselokuva Veden vartija perustuu Emmi Itärannan vuonna 2012 ilmestyneeseen Teemestarin kirja -romaaniin, josta kasvoi kansainvälinen bestseller. Elokuva sijoittuu kuivuuden kuihduttamaan Pohjolaan, jota sotilashallitus pitää tiukassa kurissa. Uusia rajoituksia tulee jatkuvasti ja ihmisiä kontrolloidaan kovalla kädellä.

Merenpinta on noussut jättäen alleen maita ja makean veden altaita. Ihmisiä on kuollut miljoonittain. Nuori nainen nimeltä Noria (Saga Sarkola) on isänsä seuraaja pienen pohjoisen kylän teemestarina, mutta puhdas vesi hupenee hupenemistaan.

Noria saa vihiä kylän ulkopuolella sijaitsevasta lähteestä. Mutta kenelle kertoa siitä? Valtaapitävät takavarikoisivat sen. Veden puutteesta kärsivä Norian paras ystävä Sanja (Mimosa Willamo) vaatii jakamaan vettä kaikille, mutta se tyhjentäisi lähteen alta aikayksikön. Noria alkaa uskoa, että vedestä on valehdeltu. Samalla hän asettaa vaaraan niin itsensä kuin läheisensä.

Veden vartija on nyt Elisa Viihde Viaplayn valikoimassa. Tutustu tästä.

Sarkolan ja Willamon ohella elokuvassa nähdään Minna Haapkylä, Lauri Tilkanen ja Pekka Strang. Ohjauksesta vastaa Saara Saarela.

Saarela kertoo, että kun hän ensimmäisen kerran keskusteli Emmi Itärannan kanssa tarinasta, heillä oli heti yhteinen visio. Norian tarinan ytimessä on uskallus pitää kiinni siitä, minkä itse kokee oikeaksi.

”Mitä ihminen tekee kaiken mullistavalla tiedolla? Pystyykö hän toimimaan tulevaisuuden hyväksi? Entä millaisia eettisiä valintoja tällaisiin pohdintoihin liittyy? Minusta oli kiehtova ajatus asettaa nuori ihminen näin isojen kysymysten eteen. Lisäksi eri aikakausien toisiinsa vuotamiseen kiteytyy se kaunis ja samalla jännitteinen kaiho, jonka teoksessa aistin, ja johon myös vahvasti samastuin. Kaiho menetetystä maisemasta ja maailmasta, siitä, mitä joskus oli. Emmin tapa käsitellä ekologista kestävyyttä veden kautta oli minusta oivaltava”, Saarela analysoi.

Veden vartija on nyt Elisa Viihde Viaplayn valikoimassa. Tutustu tästä.