Tom Hollandin pitkä tie legendan alkuun – Spider-Man: No Way Home nyt Elisa Viihde Viaplayssa

Spider-Manin tarina on tavattu aloittaa alusta aina, kun sankarin esittäjä valkokankaalla on vaihtunut. Tom Hollandin versio oli piristävä poikkeus. Mutta Spider-Man: No Way Homen kautta hänestäkin tulee koskettavalla tavalla osa hahmon legendaa.

20.09.2022
Mainos

Kaikki vähänkin supersankarisarjakuvia lukeneet tai -elokuvia katsoneet tietävät Hämähäkkimiehen, tätä nykyä kansainvälisemmin Spider-Manin syntytarinan. Nörtti Peter Parker on luokkaretkellä tiedenäyttelyssä, kun karkuun päässyt radioaktiivinen hämähäkki puree häntä.

Pian hintelä nuorukainen huomaa saaneensa erikoisia voimia: hänestä on tullut väkivahva ja hän pystyy kiipeilemään pitkin seiniä ja kattoja. Lisäksi hän on saanut vaaroista varoittavan ”hämähäkkiaistin”.

Uusista voimistaan ilahtunut koulukiusattu poika on sen verran tieteellisesti lahjakas, että pystyy rakentamaan ranteisiinsa seittisingot, joiden avulla hän heilahtelee seikkailusta toiseen tai sitoo vastustajia liikkumattomiksi. Aluksi hän kuitenkin käyttää uusi kykyjään omien etujensa tavoitteluun. Kun hän ei käytä mahdollisuutta pysäyttää ohitseen juoksevaa varasta, seuraukset ovat hänelle itselleenkin traagiset. Nuorukainen oppii klassikoksi muodostuneen viisauden: suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun.

Valkokankaan ensimmäinen varteenotettava Hämähäkkimies oli Tobey Maguire. Hän esitti hahmoa kolmessa Sam Raimin ohjaamassa Spider-Man-elokuvassa vuosina 2002, 2004 ja 2007. Ensimmäinen elokuva kertoi edellä mainitun syntytarinan ja esitteli sankarin elämän tärkeimmät ystävät ja vihamiehet. Mielenkiintoisena poikkeuksena seittisingot muodostuivat hänen ranteisiinsa orgaanisesti osana uusia voimia.

Vuonna 2012 sarja aloitettiin alusta elokuvalla The Amazing Spider-Man, jolloin sankarin saappaisiin astui Andrew Garfield. Hänkin sai esittää sankarin syntytarinan ensimmäisessä elokuvassaan, joka sai jatkoa vuonna 2014.

Tähän asti elokuvia oli tehtaillut Sony-studio, jolle Marvel oli hahmonsa lisensoinut. Kun Marvel ryhtyi itse tuottamaan elokuvauniversumiinsa (MCU) sankariseikkailuja, syntyi sopimus, jolla Sony ”lainasi” Marvelille tämän oman hahmon käytettäväksi MCU:ssa. MCU:n elokuvissa Hämähäkkimiehen trikoot veti ylleen Tom Holland.

Valinta oli monen mielestä raikas, sillä vaikka Maguire ja Garfield eläytyivät teinipojiksi, olivat he silti lähemmäs 30-vuotiaita jo ensimmäisissä seikkailuissaan. Holland sen sijaan oli vasta parikymppinen, käytännössä lähes roolinsa mukainen koululainen. Toinen raikas elementti oli, että hahmon syntytarinan oletettiin olevan yleistä tietoutta, ja esittely tapahtui kirjaimellisesti keskellä toimintaa. Hollandin Spider-Man hyppää koomisen tehokkaasti keskelle suurta taistelukohtausta vuoden 2016 Captain America -elokuvassa Civil War.

Oman elokuvansa Spider-Man: Homecoming Hollandin esittämä sankari sai heti seuraavana vuonna. Sitä seurasivat kaksi Avengers-elokuvaa: Infinity War vuonna 2018 ja Endgame vuonna 2019, joiden jälkeen ilmestyi jälleen kaksi hahmon omaa elokuvaa: vuoden 2019 Far from Home ja vuoden 2021 No Way Home.

Nostalgian aallot löivät korkealle Spider-Man: No Way Homessa. Peter Parkerilla on identiteettiongelma, eli maailmalle on paljastunut sankarin todellinen henkilöllisyys. Hän pyytää Doctor Strange -velhoa langettamaan loitsun, jolla tieto unohtuisi ihmisten mielistä. Varomaton taika kuitenkin horjuttaa todellisuuksien rajoja, ja Hollandin Spider-Manin maailmaan vuotaa hahmoja muiden sankareiden tarinoista.

Kun myös Tobey Maguire ja Andrew Garfield ilmaantuvat Hollandin rinnalle, annetaan ymmärtää, että Sonyn seikkailut ovat MCU:n kannalta sankarin rinnakkaisversioita muista aikajatkumoista. Keskustellessaan – ja Maguiren seittivoimia ihmetellessään – he kiteyttävät asioita, joista Spider-Manin legenda koostuu. Myös Hollandin esittämä sankari saa kipeästi tuta, miten voimat ja vastuut suhtautuvat toisiinsa. Vihdoinkin, jo pitkään seikkailtuaan hän kasvaa todelliseksi sankariksi, joka on vasta valmis aloittamaan taivaltaan.

Spider-Man: No Way Home nyt Elisa Viihde Viaplayssa. Tutustu tästä.