Sami van Ingenin ja Mika Taanilan Monica Etelämerellä (Monica in the South Seas) on monitasoinen tutkielma dokumentaarisen elokuvanteon historiasta ja etiikasta sekä Sami van Ingenin omasta henkilöhistoriasta.
Inuiittien elämää valottavaa elokuvaa Nanook, pakkasen poika (1922) on yleisesti pidetty maailman ensimmäisenä pitkänä dokumenttielokuvana, ja sen tehnyttä Robert J. Flahertyä on kutsuttu dokumenttielokuvan isäksi.
Nanookin menestyksen mainingeissa Flaherty perheineen lähti dokumentoimaan elämää Samoalle. Syntyi Moana, auringon poika (1926). Sittemmin sekä Moanan että Nanookin dokumentaarisuus on kyseenalaistettu ja molemmat teokset on määritelty uudelleen ”rakennetuksi fiktioksi”.
Monica Etelämerellä kertoo arkistomateriaalien avulla Moanan vaiherikkaasta syntyhistoriasta. Se kertoo myös Flahertyn tyttärestä Monicasta, Sami van Ingenin isotädistä, joka palasi 1970-luvulla Samoalle saattaakseen isänsä työn vihdoin valmiiksi.
Kuten van Ingenin ja Taanilan elokuvassa todetaan, Moana ei lopulta osoittautunutkaan autenttiseksi dokumentoinniksi kaukaisen kansan elämästä, vaan se on Robert Flahertyn henkilökohtainen näkemys samoalaisista.
Toteamus tarjoaa useita keskustelunavauksia elokuvaan ja sen teemoihin, kuten dokumentaarisen elokuvan määritelmiin, dokumenttielokuvan etiikkaan ja historiankirjoituksen subjektiivisuuteen.
Monica Etelämerellä tulee ensi-iltaan 17.11.2023. Katso traileri alta.

Lue myös: Tilaa Episodin uutiskirje ja tiedät mitä katsoa! Nappaa katseluvinkit suoraan sähköpostiin tästä.