Haluatko parantaa suoratoiston käyttäjäkokemusta? Tässä ilmaiset vinkit

Uudet suoratoistopalvelut ovat auttaneet havaitsemaan, mitä kaikkea pientä luksusta eri palveluissa otti jo itsestäänselvyytenä. Disney Plussan käyttäjäkokemus hitsasi kiinni kaksi kertaa saman illan aikana.

20.4.2022 10:20

Käyttäjäkokemuksen suunnittelun tarkoitus on ymmärtää asiakkaan käyttäytymistä, toiveita ja tarpeita palvelun käytössä. Tähänhän monet palvelut Netflix etunenässä perustavat esimerkiksi katselusuosituksensa, jotka syntyvät algoritmien lukiessa profiilin katseluhistoriaa. Joskus suositukset osuvat, usein eivät. Käyttäjäkokemuksen epäonnistuminen ei kuitenkaan tule välttämättä heti ilmi, vaan iskee pahiten vasten kasvoja vasta tietyn ominaisuuden yllättäen puuttuessa kokonaan.

Disney Plus -palvelu tyrmäsi meillä hiljattain kahdesti.

Palvelusta puuttuu oleellinen käyttöä helpottava ominaisuus, ainakin televisiomme sovelluksessa. Sama puute on Disneyllä myös verkkoselaimen käyttöliittymässä, joten kyseessä lienee koko palvelusta uupuva nappi: Aloita katselu alusta”.

Muun muassa Viaplaysta tuttu kesken jääneen jakson restart-painike on harvoin hyödyksi, mutta silloin kun sitä tarvitsee, erityisesti lasten kanssa samoja suosikkiohjelmia toistaessa, sen puute on todellinen koetinkivi. Disneyn valikoimasta löytyviä Bluey-sarjan jaksoja saa nyt kelailla alkuun yksi kerrallaan kunnon VHS-viboilla, jos ei ole jaksanut katsoa joka jakson lopputekstejä aivan maaliin asti.

Dubbauskohulle jatkoa

Kelauksen lisäksi Disney hämmästytti kieliasetuksillaan.

Aloitimme Weekend Family -sarjan, jonka tekijöiden nimet kuulostivat ranskalaisilta, mutta mistäs näitä tietää, ehkä tuotanto on tehty englanniksi. Ensimmäisessä kohtauksessa käy selväksi, että jaahas, dubbaushan tämä enkkuraita on, kun suu juoksee äänen kanssa eri tahtiin. Ääniraitojen valikossa ei kuitenkaan ole merkintää, mikä olisi alkuperäinen ääniraita. Ilmeisesti kuitenkin ranska.

Avausjakso oli ihan jees, emmekä miettineet asiaa sen enempää, kunnes seurasi ylläri. Myöhemmin Marvelin What If…?-sarjassa ääniraita oli säilynyt aiemmin asetetussa ranskassa. Valinta ei siis ollut ohjelmakohtainen, vaan koko profiilin kattava. Ja taas säädettiin.

Tästä päästään laajempaan huomioon, että harva palvelu ylipäätään merkitsee alkuperäistä ääniraitaa erikseen. Kaikesta tästä säädöstä pääsisi eroon, jos äänivalikoimaan lisäisi yhden yksinkertaisen valinnan, joka mahdollistaisi alkuperäisen ääniraidan käytön, oli kyseessä mikä tahansa kieli.

Tulossa

Everwood-teinistä rakastetuksi elokuvatähdeksi kasvanut Chris Pratt nähdään pääosassa Amazon Prime Videon heinäkuussa julkaistavassa toimintasarjassa Terminal List. Pratt esittää entistä Navy SEAL -sotilasta, joka selvittää, miksi hänen joukkueensa joutui salaisen tehtävän aikana väijytetyksi.

14. huhtikuuta C Moressa alkoi mielenkiintoinen kotimainen alkuperäissarja Made in Finland. Maarit Lallin luomassa tosipohjaisessa sarjassa nähdään, miten kotimainen Nokia aloitti matkapuhelinten menestystarinaansa vuosina 1988–1990. Kahden jakson alkupaketin jälkeen sarjaa julkaistaan jakso per viikko.

Myös HBO Max laajentaa suomalaisia tuotantojaan. True Story Suomi -sarjassa kuullaan ja nähdään tavallisten ihmisten” uskomattomia tositarinoita. Sisältö ei ehkä kuulosta järin kummalliselta, mutta fiktion rinnalle tuleva viihdeformaatti on merkittävä pelinavaus kotimaisten suoratoistotuotantojen osalta.

Jani Svensk

Tällä palstalla seurataan verkossa elokuvia ja sarjoja kuukausimaksua vastaan tarjoavia palveluita.

Lisää luettavaa