William Peter Blattyn kauhuromaaniin perustuva elokuva Manaaja on yksi kaikkien aikojen kehutuimmista kauhuelokuvista. Se kertoo riivatusta Regan-tytöstä, joka yritetään parantaa manauksen voimalla. Menestyksen myötä elokuvalle tehtiin neljä jatko-osaa.
Uudessa haastattelussa Manaajan ohjaaja William Friedkin kommentoi jatko-osia ja paljasti, ettei ole nähnyt niistä ainuttakaan, ei edes kolmatta osaa, jonka kirjailija Blatty itse ohjasi. Friedkin on nähnyt vain lyhyen pätkän Manaaja II: Luopio -elokuvasta, kun hän oli käymässä Technicolorilla.
– Yksi värimäärittelijöistä tuli sanomaan, että he saivat juuri valmiiksi version Manaaja II -elokuvasta, ja kysyi, haluaisinko tulla katsomaan sen? Vastasin ”ok” ja menin. Jo viiden minuutin jälkeen minun oli pakko lopettaa. En vain pystynyt siihen. Näkemäni oli mielestäni naurettavaa ja typerää. Mutta toisaalta se oli vain viisi minuuttia, joten en kykene antamaan täyttä tuomiota. Mielestäni sillä ei vain ollut mitään tekemistä Manaajan kanssa, Friedkin muisteli.
– Tiedän, että Bill (Peter Blatty) teki yhden, jonka ei ollut tarkoitus olla Manaaja III. Se perustui hänen kirjoittamaansa kirjaan Paholaisleegio. Minua se ei kiinnostanut. Rakastin Bill Blattya. Omistin dokumenttini hänelle ja olimme läheisiä ystäviä hänen kuolemaansa asti. Tiedän, että hänen täytyi tehdä useita kompromisseja. Hänen täytyi lisätä elokuvaansa manauskohtaus vasten tahtoaan, jotta tuottajat voisivat mainostaa sitä kolmantena Manaajana.
Friedkin on kuitenkin katsonut muita kauhuelokuvia, esimerkiksi tänä syksynä ilmestyneen Se-filmatisoinnin, joka perustuu Stephen Kingin kirjaan.
– Se oli mielestäni hieman yliampuva, mutta silti todella hyvä. Klovni oli aika pelottava. Pidin siitä paljon. Mutta se ei silti tule koskaan saamaan yhtä paljon katsojia kuin Manaaja. Kun Manaaja ilmestyi, lipun hinta oli noin kaksi dollaria. Nykyään se on kai yhdeksän. Silti Manaaja tai mikään muu paljon rahaa tuottanut elokuva ei koskaan saa yhtä paljon katsojia kuin Tuulen viemää tai Kansakunnan synty. Niiden näkeminen taisi maksaa vain viisitoista senttiä. Katsojamääriä on siis vaikea verrata rahan arvon muuttumisen takia. On epätavallista Warner Brosille kannustaa sellaista tarinaa, sillä Manaaja on heille todella tärkeä elokuva. Se on kuin lahja, joka ei lopeta antamistaan. Silti pidin Se-leffasta. Se oli mielestäni loistava, Friedkin kertoi.
Friedkinin dokumentti The Devil and Father Amorth sai ensi-iltansa tänä vuonna. Hänen viimeisin elokuvansa on vuoden 2011 Killer Joe.