Tämän kotimaisen elokuvan katsomista tuettiin lähes 500 eurolla katsojaa kohti

Elokuvateollisuus ei Suomessa pärjää ilman Elokuvasäätiön myöntämää julkista tukea, joka kerätään veikkausvaroista. Ylen tekemässä selvityksessä on laskettu vuosina 2005–2014 myönnetty tuki ja jaettu se katsojamäärillä. Laskelman tuloksena jokaista elokuvakäyntiä tuetaan keskimäärin 5,58 eurolla.

Samalla on selvitetty mitkä elokuvissakäynnit saivat eniten tukea katsojaa kohti. Ylivoimainen voittaja oli Rax Rinnekankaan elokuva Luciferin viimeinen elämä, jonka tuki oli 491,80 euroa katsojaa kohti. Elokuvan näki teattereissa vain 183 lipunostajaa, ja se sai tukea 90 000 euroa. Kakkosena oli kehuttu Jussi-voittaja He ovat paenneet, jonka tuki katsojaa kohti oli 242,48 euroa.

Pienin tuki katsojaa kohti oli elokuvalla Matti, joka oli tarkastelujakson katsotuin elokuva. Yhtä Matti-lippua kohti tuli tukea vain 1,08 euroa.

Jutussa haastatellaan Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohnia, joka muistuttaa että katsojamäärä ei ole ainoa laadun mittari. Samalla hän myöntää pettyvänsä, jos katsojaluvut jäävät pieniksi.

Lähde: Yle

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät elokuvat