Tänään tv:ssä: Viiden tähden tieteisseikkailu vuodelta 1969 – Perustuu Jurassic Park -kirjailijan romaaniin

IMDb-arvosana 7,2.

19.9.2023 05:00

Yle Teema esittää tänään Robert Wisen ohjaaman klassisen tieteiselokuvan Andromeda uhkaa (The Andromeda Strain) vuodelta 1969.

Jurassic Parkin kirjoittajan Michael Crichtonin ensimmäiseen menestysromaaniin pohjaava elokuva on hyytävällä toteavuudella ohjattu kuvaus Maata uhkaavasta ulkoavaruuden organismista.

Tarinan alussa harhateille joutunut satelliitti on tippunut maahan lähellä New Mexicossa sijaitsevaa kylää. Pian kaikki kylän asukkaat löydetään kuolleina pientä vauvaa ja vanhaa koditonta miestä lukuun ottamatta.

Eloonjääneet tuodaan huippumoderniin maanalaiseen laboratorioon, jossa neljän tiedemiehen ryhmä yrittää selvittää toiselta planeetalta saapuneen viruksen luonteen, ennen kuin se kylvää maailmanlaajuista tuhoa.

Monen lajityypin taiturina tunnettu Wise (West Side Story, Yö kauhujen talossa) on ohjannut tarinan mestarillisen kliinisesti, kuin mikroskoopin elokuvakameraan vaihtanut tiedemies, joka suhtautuu näkemäänsä jäätävällä tarkkuudella ja kylmäverisyydellä.

Wise halusi myös elokuvan tehosteiden olevan jotain ennennäkemätöntä ja palkkasi 2001: Avaruusseikkailulla (1968) maineensa luoneen Douglas Trumbullin työskentelemään niiden parissa. Lopputulos on viiden tähden tieteisseikkailu.

Andromeda uhkaa esitetään Yle Teemalla tiistaina 19.9.2023 klo 21.45. Areenassa 18.10.2023 saakka. Katso traileri alta.

Arvio: Tuomas Riskala

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa