Kolumni: Laittomasti leffoja lataavien piraattien loppu häämöttää – hakkeroinnista tulossa tarpeetonta

Laittomasta elokuvien ja televisiosarjojen latauksesta on tulossa tarpeetonta. Orange is the New Black -tapaus on osoitus siitä, että kielletyn hedelmän maku ei enää houkuttele samalla tavalla kuin aiemmin.

1.7.2017 09:00

Decider-verkkojulkaisussa ilmestyneen artikkelin mukaan Netflix ja muut striimipalvelut ovat vähitellen tappamassa piratismin. Kyseessä ei ole uusi asia. Jo muutama vuosi sitten havaittiin, että Pohjois-Amerikassa laittomien latausten määrä putoaa samassa suhteessa kuin Netflixin verkkoliikenne kasvaa.

Huhtikuun lopulla nähtiin uusi osoitus siitä, että piratismi ei voi enää yhtä hyvin kuin takavuosina. Netflix joutui kiristyksen kohteeksi, kun nimimerkkiä Dark Overlord käyttävä hakkeri ilmoitti saaneensa käsiinsä useita Orange is the New Black -sarjan julkaisemattomia jaksoja. Kiristäjä uhkasi julkaista jaksot verkossa ennen Netflixin virallista julkaisupäivää, joka oli 9. kesäkuuta.

Tapaus otettiin vakavasti, ja FBI tutki asiaa. Suosikkisarjan viidennen kauden myötä odotettiin Netflixille yli kolmea miljoonaa uutta asiakasta, ja hakkerointitapauksen arvioitiin karkottavan niistä ison osan. Lunnassummaa ei ilmoitettu julkisuuteen, mutta joka tapauksessa Netflix teki niin kuin kiristäjien ja kidnappaajien kanssa on neuvottu tekemään: yhtiö ei taipunut uhkauksiin vaan jätti summan maksamatta.

Hakkeri jakoi jaksot verkossa, mutta siitä ei seurannut mitään ihmeellistä. Netflixin tilaajamääriin vuodolla ei ollut vaikutusta, eikä verkossa liikkunut juonipaljastuksia Litchfieldin vankilan uusista käänteistä. Tapaus saattoi nostaa sarjaan kohdistuvaa yleistä kiinnostusta, mutta faneista ei tullut laittomia lataajia. Fanit halusivat mieluummin odottaa, että uusi kausi tulee tiettynä viikonloppuna katsottavaksi, jolloin voisi osallistua sarjasta käytävään keskusteluun ja lukea siitä kirjoitettuja arvioita.

Ennen kaikkea fanit halusivat katsoa sarjaa nimenomaan Netflixistä eikä jostain epämääräisestä lähteestä. Deciderin artikkelissa kiinnitetään huomiota siihen, että laittoman sisällön katsominen on vaivalloista ja epämukavaa. Maksullisen striimipalvelun käyttö on paljon kätevämpää. Kuukausimaksut ovat kohtuullisia, ja palvelu toimii yleensä ilman häiriötä. Kuva on HD-tasoa. Näitä ominaisuuksia laittomat lataukset eivät tarjoa. Surkeinkin maksullinen striimipalvelu on kätevämpi käyttää kuin piraattiviritelmät. Jos alle kympillä kuussa pääsee katsomaan ison määrän sarjoja ja elokuvia vaivattomasti, niin mihin enää tarvitaan laittomia latauksia? Kaiken lisäksi hakkeroimalla hankitut jaksot saattavat olla puolivalmiita: niistä voi puuttua alkutekstit ja muuta viimeistelyä.

Netflix ei ole yksin tappamassa piratismia, se vain on palveluntarjoajista suurin. Kaikki kilpailevat striimipalvelut auttavat asiaa. Lopputulos on piraattien kannalta nolo. Kun kuluttajille tehdään tarpeeksi houkuttelevia ja samalla helppokäyttöisiä palveluita, ei piraatteja enää tarvita. Miksi tyytyä puolivalmiiseen tuotteeseen, etenkin kun monien sarjojen kohdalla on kyse paljon muustakin kuin katsomisesta. Ne ovat sosiaalisia tapahtumia, joihin ei haluta ottaa varaslähtöä. Vältä halpoja jäljitelmiä, kuuluu vanha viisaus, ja se pätee tässäkin.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Vuosituhannen odotetuin elokuvatapaus – Twin Peaksin paluu on osa television uutta nousua

Lisää luettavaa