Kommentti: Mitä hittoa, Netflix – Miksi Paul Blart: Mall Cop 2 on lähes täydellinen elokuva minulle?

Tunteeko Netflix minut paremmin kuin minä itse?

17.4.2017 18:14

Netflix-tähditykset poistuivat viikko sitten ja niiden tilalle tuli uusi peukutussysteemi. Osalle käyttäjistä uudistus ei välttämättä ole vielä päivittynyt, mutta kaikille se on tulossa.

Enää elokuvia ei arvioida tähtiä antamalla vaan simppelisti peukuttamalla – jos pidit elokuvasta, peukku ylös; jos et pitänyt, peukku alas.

Yhtiön tavoitteena on, että yksinkertaisempi systeemi saisi käyttäjät arvioimaan katsomiaan ohjelmia entistä aktiivisemmin. Näyttää siltä, että tässä on myös onnistuttu. Netflixin mukaan käyttäjät arvioivat elokuvia ja tv-sarjoja 200 prosenttia aktiivisemmin, kun peukutusta testattiin.

Yhtiön edustajan mukaan yksi merkittävä syy tähdistä luopumiseen oli myös se, etteivät katsojat tähdittäneet katsomiaan elokuvia tai sarjoja todellisen makunsa mukaisesti. Katsoja saattaa esimerkiksi katsella kasapäin Adam Sandler -leffoja, vaikka antaakin niille keskinkertaisia tähdityksiä. Sitä vastoin arvokkaat dokumentit saavat viiden tähden arvioita, vaikka käyttäjä ei niitä yleensä katsokaan.

Kerätty data ei vastannut sitä, mitä Netflix oli tähdityksillä hakenut. Ja jos palvelu suosittelee käyttäjilleen vain elokuvia, joista käyttäjä ei ole oikeasti nyt ja heti kiinnostunut, käyttäjä peruuttaa tilauksen.

Yhdessä peukutusten kanssa myös Netflixin suositusmalli muuttui läpinäkyvämmäksi. Perusperiaatteiltaan palvelun idea on sama kuin ennenkin: se valikoi kunkin käyttäjän etusivulle elokuvia, sarjoja ja muita ohjelmia, jotka algoritmien perusteella sopivat parhaiten juuri tälle kyseiselle käyttäjälle.

Erona aiempaan on se, että nyt Netflix näyttää prosenttilukujen tarkkuudella, kuinka sopivia kyseiset elokuvat ovat juuri heille. Tätä on verrattu deittisovelluksiin. Kyse on oikean kuluttajan ja juuri hänelle sopivan viihdetuotteen parittamisesta.

Mitä hemmettiä. Paul Blart: Mall Cop 2 (2015) on peräti 96 prosenttisesti sopiva elokuva minulle.

Se on Sandlerin omistaman Happy Madison -yhtiön tuotantoa.

Elokuvan pääosassa nähdään Kevin James, joka on tuttu mm. Kellarin kunkku -sarjasta, joka on niinikään myös Happy Madison-tuotantoa.

Elokuvassa James esittää Paul Blartia, viiksekästä ja lihavaa turvamiestä, joka ajelee ympäriinsä Segwaylla. Se on jatkoa vuonna 2009 ilmestyneelle komedialle Ostarikyttä.

Uteliaisuuttani kysyin kolmelta ystävältäni, onko myös heille suositeltu kyseistä elokuvaa Netflixissä ja kuinka sopiva se heille palvelun mukaan oli. Huonoin suositus oli 85 prosenttia.

Olen äimänä.

Tähditin Netflixissä katsomiani elokuvia aktiivisesti, koska olen tietoinen siitä, että ne ovat helpoin tapa tuoda etusivulle elokuvia ja sarjoja, jotka oikeasti kiinnostavat minua. Tällä tavalla algoritmin antamiin suosituksiin on myös mahdollista vaikuttaa esimerkiksi antamalla Disney-leffoille suoralta kädeltä näkemättä viisi tähteä, jotta ne näkyisivät aina suosituksissa.

Minulla ei ole kuitenkaan mitään hajua siitä, millä perusteella Paul Blart: Mall Cop 2 (jolla on Rotten Tomatoesissa törkeän huono 5 prosentin yleisarvosana) on minulle lähes täydellisesti sopiva elokuva.

Varmuuden vuoksi selasin Netflixiä ainakin tunnin peukuttaen kaikki joskus näkemäni elokuvat uudelleen. Keskityin erityisesti komedioihin, koska uskoin radikaalin Paul Blart -suosituksen olevan yksinkertaisesti virhe, joka johtui siitä, etten ole syöttänyt palveluun tarpeeksi tarkkaa tietoa huumorimieltymyksistäni.

Tämän jälkeen annoin ajan kulua, koska lukemani perusteella suosituksista päättävät algoritmit päivittyvät 24 tunnin välein. Tästä syystä myös Netflixin käyttäjäkohtainen etusivu muuttuu jatkuvasti.

Netflixin algoritmit elävät, vaihtuvat ja huomioivat tiettävästi myös käyttäjien muuttuvat katselutottumukset. Jos käyttäjä on esimerkiksi katsonut vuoden ajan vain kauhuelokuvia ja siirtyy sen jälkeen pelkkiin komedioihin, palvelu osaa mukautua tilanteeseen ja muuttaa suosituksia.

Aloin katsoa kaikkea muuta paitsi komedioita.

Odotin lopulta viikon, mutta kaiken tämän peukutuksen ja katselun jälkeen siinä se vain edelleen oli. Paul Blart: Mall Cop 2, edelleen vaivaisen 4 prosentin päässä sadasta eli käytännössä täydellisesti minulle sopiva.

Kuten sanotaan, jos et voi voittaa heitä, liity heihin.

Laitoin siis leffan pyörimään.

Elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen on kirjoittanut tarkemmin Suomen Kuvalehden verkkosivuilla Netflixin datankeruusta. Lyhyesti sanottuna Netflix on maailmanlaajuinen viihdejätti, jolla on käytössään massiivinen kasa tietoa ihmisten katselutottumuksista. Siksi siitä on muodostunut suhteellisen lyhyessä ajassa vakavasti otettava uhka isoille Hollywood-studioille.

Netflix kirjaa servereilleen jokaisen katselupäätöksen ja pystyy niiden perusteella optimoimaan sisältöään ja omia tuotantojaan palvelun käyttäjille sopivaksi.

Elokuvat on jaoteltu tuhansiin alagenreihin, jotka auttavat palvelua optimoimaan sisältöään käyttäjäkohtaisesti. Tämän Mashablen tammikuussa 2016 tekemän listauksen mukaan pelkästään komedioille löytyy 18 erilaista kategoriaa, mutta todennäköisesti niitä on paljon enemmän.

Jokaisesta katselupäätöksestä kertyy Netflixille arvokasta tietoa, joka auttaa yhtiötä paitsi elokuvien ja tv-sarjojen hankinnassa myös yhtiön omien tuotantojen suunnittelussa. Se on juuri tehnyt Adam Sandlerin kanssa uuden neljän elokuvan sopimuksen, mutta niiden lisäksi tuotannossa on myös erilaisia indie-draamoja ja muita projekteja.

Algoritmi ei tietenkään kerro sitä, onko Paul Blart: Mall Cop 2 hyvä elokuva, mutta katselutottumuksieni pohjalta se tietää suositella sitä juuri minulle.

On mahdollista, että yhtiön minusta keräämä data ei yksinkertaisesti riitä tarkkojen komediasuositusten antamiseen. Suositus saattaa perustua vain yhteen tai kahteen elokuvaan, jotka kuuluvat samoihin alaluokkiin.

Tai sitten komedioiden suositteleminen on algoritmille yhtä hankalaa kuin ihmisellekin. Samat vitsit eivät naurata kaikkia.

Salaliittoteorioihin en usko. Vaikka Paul Blart Happy Madison -tuotantona onkin juuri sellainen elokuva, joita Netflixin mukaan monet käyttäjät oikeasti katsovat vaikka eivät niille hyviä tähtiä antaneetkaan. Sekundatuotteiden tuputtaminen ei sovi yhtiön bisnesmalliin.

On myös täysin mahdollista, että Netflix tuntee minut paremmin kuin minä itse. Ehkä Paul Blart: Mall Cop 2 vain on täydellinen elokuva minulle. Tässä tapauksessa data menee kuitenkin solmuun: En olisi edes kiinnostunut tästä elokuvasta, ellei Netflix olisi ehdottanut, että se on minulle niin perkeleen sopiva!

Joka tapauksessa, katsoin Paul Blart kakkosen. Mitäs pidin?

Meh. Peukku alas. Tätähän te halusitte?

Joonas Alanne

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne

Lisää luettavaa