Dvd & blu-ray: Eritteet lentävät kotisohvalle asti

1.5.2013 00:30

Tätä elokuvaa on helppo vihata. Harva kotimainen elokuva on saanut niin ristiriitaisen vastaanoton kuin Juha Vuorisen tekstiin perustuva Juoppohullun päiväkirja.

Elokuva on kuitenkin muutakin kuin juopottelua, panemista ja sekoilua. Joonas Saartamon esittämä Juha Berg on tragikoominen hahmo, jonka kautta elokuva näyttää sen, miten painajaismaisia alkoholismin kirot voivat olla.

Elokuvan tekemisen aikoihin vasta 26-vuotias esikoisohjaaja Lauri Maijala tulee teatterin maailmasta, ja se näkyy. Lopputuloksessa on jotain turkkalaista. Hurjaan fyysiseen ilmaisuun yhdistyy paljaiden miesvartaloiden estoton esittely. Sylki, paska ja veri lentävät niin, että sitä tuntuu roiskuvan katsojan sohvalle asti.

Näyttämöversionkin sovittanut Maijala on laatinut käsikirjoituksen itse, ja dramaturgisesti elokuva etenee napakasti. Kuvallisessa ilmeessä Maijala on saanut loistavaa tukea kuvaaja Rike Jokelalta. Jokelan ja lavastaja Markku Pätilän avustuksella Juoppohullun päiväkirjasta on saatu aikaan visuaalisesti tyylikäs elokuva.

Vaikka elokuva onkin paikoin raivostuttavan ärsyttävä, niin ei voi kuin ihailla energisiä ja kaikkensa antavia näyttelijöitä.Joonas Saartamonilotulitus saa taustatukea sympaattiselta Santtu Karvoselta ja rumaksi maskeeratulta Krista Kososelta. Johannes Holopaisen dekadentti roolihahmo on myös mainio.

Lisämateriaalina kahdeksan lyhyttä making of -koostetta sekä Vuorisen ja Maijalan kommenttiraita, joka antaa kiinnostavaa taustatietoa mukavan keskustelun lomassa.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★
Ekstrat ★★★

Juoppohullun päiväkirja. Suomi 2012. Ohjaus Lauri Maijala. Käsikirjoitus Lauri Maijala, perustuu Juha Vuorisen kirjoihin. Pääosissa Joonas Saartamo, Krista Kosonen, Santtu Karvonen. Ikäraja 16. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 24.4.2013.

Lisää luettavaa