Juuri ovensa avanneen elokuvateatteri Kino Sherylin nokkamies Ilmari Arnkil: ”Helsinkiin kaivataan uudenlaista elokuvakulttuuria”

23.2.2015 11:30

Helsingissä on tällä hetkellä ikävä tilanne elokuvateattereiden suhteen. Teattereita suljetaan ja joidenkin toimintoja ollaan siirtämässä uusiin tiloihin. Lauantaina kuitenkin Arabianrannassa avasi ovensa uusi tulokas.

Haastattelimme Kino Sherylin kiireistä toimitusjohtajaa Ilmari Arnkilia.

Haastattelu: Niko Ikonen

Ensimmäisenä on tietenkin pakko kysyä teatterin nimestä. Mikä on tarina Sheryl-nimen takana?

Teatterin nimi juontaa juurensa sen omistajan historiaan. Kino Sherylin omistaa Aalto ARTSin opiskelijajärjestö TOKYO ry, jonka alter ego Sheryl Tokyo on esiintynyt järjestön lehdessä, sarjakuvissa ja monissa muissa julkaisuissa 80-luvulta lähtien.

Miksi uusi elokuvateatteri? Miten aiotte kilpailla kinokompleksien kanssa? Eroaako ohjelmistonne valtavirrasta?

Helsinkiin kaivataan kipeästi uudenlaista elokuvakulttuuria. Vaikka viime vuosina on saatu todistaa erilaisten leffafestarien nousua, on kaupungista samalla kadonnut moni itsenäinen elokuvateatteri. Tarjonta on yksipuolistunut ja ohjelmistovalinnat ovat yhä harvempien toimijoiden käsissä. Haluamme kulkea vastavirtaan, ja kokeilla voisiko perinteinen korttelikino toimia 2010-luvulla. Ohjelmistoa suunnitellaan siis palvelemaan lähialueen asukkaita, ja samalla paikkaamaan vaihtoehtoisen elokuvan esityspaikkojen vajetta.

Kuinka helppoa teatterin perustaminen oli näin digitaalisena aikakautena, kun ei tarvitse välittää filmikeloista?

Digitalisoituminen ja mahdollisuus siirtää elokuvat suoraan levittäjiltä projektorihuoneen serverille ovat muuttaneet toiminnan luonteen täysin. Jos ennen teatterit kilpailivat filmikeloista, nyt levittäjät kilpailevat teattereista. Tarjontaa on myös todella paljon. Meidän haasteemme ovatkin olleet enimmäkseen muualla.

Onko Sheryl kaupallinen? Elokuvatetteri on Aalto-yliopiston yhteydessä, millainen yhteistyönne on?

Kino Sheryl ei ole perinteisessä mielessä kaupallinen elokuvateatteri. Meidän toimintaa ohjaa teatterin omistava opiskelijayhdistys, joka ei tavoittele rahallista voittoa. Tuottaessaan voittoa rahat investoidaan takaisin toiminnan kehittämiseen.

Aalto-yliopisto on meille hyvin läheinen yhteistyötaho, jota ilman toimintamme ei olisi mahdollista. Toimimme heiltä vuokratuissa tiloissa ja virittelemme parhaillaan tutkimusyhteistyötä Elokuvataiteen laitoksen kanssa. Tulemme myös esittämään opiskelijoiden elokuvia.

Koska näytätte Oscar-ehdokkaita juuri nyt, niin mitkä ovat omat Oscar-veikkauksenne?

Olisin hämmästynyt jos Boyhood jäisi ilman pystiä joko ohjauksesta tai parhaasta elokuvasta. The Grand Budapest Hotel ehdottomasti ansaitsisi Oscarin käsikirjoituksesta, mutta ehdolla on myös Birdman, joka saattaa lopulta viedä voiton.

Lisää luettavaa