Harrastamisen hauskuudesta

7.4.2010 22:23

Kaikkiin harrastuksiin liittyvä hauska oheistoiminto on erilaisten listojen teko. Keräilijänä mikään ei ole mukavampaa kuin luetteloida kokoelmia eri tavoin. Urheilufanit rakastavat tilastojaan. Myös elokuvien katsomiseen listat tuovat oivan lisän.

Olen jo jonkin aikaa listannut kaikki katsomani elokuvat. Listalta puuttuu varmasti vielä paljon nimikkeitä, jotka joskus on tullut katsottua, vaikka olenkin jättänyt pois tapaukset, jotka tiedän nähneeni, mutta joista ei enää ole mitään muistikuvaa. Välillä lista on täydentynyt yksittäisillä uutuuksilla, välillä olen innostunut urakalla listaamaan suosikkiohjaajien ja -näyttelijöiden tuotantoa. Tällä hetkellä listallani on yli 3000 vuosien varrella nähtyä nimikettä.

Elokuvan nimen, julkaisuvuoden ja ohjaajan lisäksi olen pisteyttänyt katsomani elokuvat asteikolla 1–10. Koska kyseessä on täysin oma listani, olen antanut itselleni luvan käyttää myös plussia, miinuksia ja puolikkaita pisteitä. Ilmeisesti olen melko tasapuolinen arvioija, sillä kaikkien antamieni pisteiden keskiarvo on nyt 5,9, kun se laskennallisesti olisi 5,5. Tähdissähän tuo tarkoittaisi aika tarkalleen kolmea tähteä.

Listan myötä olen havainnut, että mielikuvat tasoittuvat kummasti lyhyessäkin ajassa. Saatan keskustelussa sanoa jostain parin vuoden takaisesta elokuvasta, että se oli ihan katsottava. Kun tarkistan pisteet listastani, huomaan vihanneeni sitä sydämeni pohjasta. Muistellessani viime vuoden parhaita elokuvia Episodin toimittajien äänestystä varten, olivat muistikuvien ja listan pisteiden perusteella muodostuneet kärkileffat hyvin eri järjestyksessä.

Kuten kaikessa hauskassa, piilee myös tässä harrastuksessa pimeä puolensa. Olen useaan otteeseen huomannut perustelevani jonkin todella huonon elokuvan katsomista vain sillä, että saisin sen lisättyä listaani…

Jouni Vikman

Episodin päätoimittaja Jouni Vikman innostui elokuvista, kun lapsena nähty alkuperäinen King Kong sekoitti pään. Journalistinen ura alkoi 1990-luvun alussa elokuvasensuuria vastustamaan perustetun Dark Fantasy ry:n Gorehound-lehdessä. Matka johti Hohto-lehden kautta Episodiin. Vapaa-ajallaan Jouni katsoo lisää elokuvia, ellei ole ladulla, lenkkipolulla, kasvimaalla tai järjestelemässä kymmenien tuhansien kappaleiden sarjakuva-, elokuva- ja oheiskrääsäkokoelmaansa.

Lisää luettavaa