Ja Oscarin saa… – Osa 5

25.2.2012 16:11

Episodin Oscar-veikkauksessa vuorossa paras ohjaus ja paras pitkä animaatioelokuva. Parhaan ohjauksen pystistä kilpailevat Michel Hazanavicius (The Artist), Alexander Payne (The Descendants), Martin Scorsese (Hugo) Woody Allen (Midnight in Paris) ja Terrence Malick (The Tree of Life).
Jussi Huhtala: Parhaan elokuvan palkinnon jo myönsimme The Artistille, mutta meneekö myös ohjauksen pysti samaan osoitteeseen? En yllättyisi jos näin kävisi.
Jouni Vikman: Tässäkin kategoriassa sen ainut uhkaaja on Hugo ja Martin Scorsese. En usko Alexander Paynen mahdollisuuksiin.
JH: Samaa mieltä. Scorsese on mahdollinen voittaja, mutta Allen, Malick ja Payne saavat aivan varmasti tyytyä pelkkään ehdokkuuteen.
JV: Hugon ristinä on “lasten elokuvan” imago, kun taas The Artist on onnistuttu myymään promotoinnissa ohjaajan visiona. Eli Hazanavicius voittaa.
JH: Kyllä. Hugoa katsomaan menevät saattavat hämmentyä aika pahastikin, kun elokuva muuttuu lastenleffasta mykkäelokuvien ylistykseksi. Tämä hämmennys vaikuttaa myös Oscar-äänestykseen. Ja jos ajatellaan vielä muita ehdokkaita, niin sekä Allen, Malick että Payne ovat tehneet parempia leffoja aiemmin ja ovat nyt mukana paljolti siksi, että ovat niin arvostettuja tekijöitä. The Artist taas on niin valloittava elokuva kaikin puolin, että taitaa siinä imussa mennä ohjaajan palkintokin sille, siitäkin huolimatta että mies on lähes tuntematon.
JV: Allen olisi noista musta hevonen katsojaystävällisyydellään, mutta eiköhän tämä ole selvä tapaus.
JH: Jaamme siis parhaan ohjauksen Oscarin Michel Hazanaviukselle.
JV: Sano tuo monta kertaa nopeasti peräkkäin.
JH: Piti kyllä tuo kirjoitusasu luntata.

 

Rango

JH: Entä mitä sanot pitkän animaation sarjasta? Itse veikkaan Rangoa. Muut ehdokkaat ovat A Cat in Paris, Chico & Rita, Kung Fu Panda 2 ja Saapasjalkakissa.
JV: Tässä ei ole kuin yksi varteenotettava voittajaehdokas, muita palkintoja jo kerännyt Rango.
JH: Kung Fu Panda 2 ja Saapasjalkakissa ovat mukavia koko perheen piirrettyjä, mutta Oscar olisi niille liikaa. Tiedätkö mitään kahdesta muusta?
JV: Täydellisessä maailmassa ne olisivat merkki siitä, että Akatemia etsii parhaita elokuvia ympäri maailmaa tuotantomaasta välittämättä. Oikeasti ne ovat merkki amerikkalaisen animaatiotarjonnan aneemisuudesta viime aikoina.
JH: Useinhan tämä kategoria on mennyt Pixar-studiolle, mutta sieltä tuli Autot 2, joka sai tosi huonon vastaanoton.
JV: Ja syystä! Mutta missä on alkuperäisestä laulusta nominoitu Rio?!
JH: Siinä on muuten yksi pikku yllätys. Ehdokkaaksi kelpasivat Kung Fu Panda 2, joka on jatko-osa, ja Saapasjalkakissa, joka on spin-off, mutta alkuperäinen, raikas ja värikäs animaatiotarina ei kelvannut. Kummeksuttaa!
JV: Resurssikysymys studiolta. Akatemia ei yleensä oma-aloitteisesti aseta ehdokkaita, vaan niitä ehdottavat tuottavat tahot. Joko Rioon ei haluttu panostaa tai sitten katsottiin, ettei sillä ole mahdollisuuksia samankaltaisia KFP2:sta ja Saapasjalkakissaa vastaan.
JH: Kummeksuttaa silti, koska tänä vuonna olisi Pixaria ja DreamWorksia pienemmälle Blue Sky -animaatiostudiolle tullut mahdollisuus saada Oscar. Ice Agen jatko-osilla niitä tuskin tulee.
JV: Raadollisesti veikkaisin, että tekijät katsovat jo saaneensa Riolla sen rahan, mikä markkinoilta nyhdettävissä on ilman kallista Oscar-kampanjointiakin. Harmi, sillä se olisi mennyt minun kakkossuosikikseni tässä kategoriassa. Mutta Rango voittaa silti.
JH: Tästäkin olemme siis yksimielisiä. Rangolle Oscar.

Lue täältä aiemmat veikkailut:
Ja Oscarin saa… – Osa 1
Ja Oscarin saa… – Osa 2
Ja Oscarin saa… – Osa 3
Ja Oscarin saa… – Osa 4

Lisää luettavaa