Kapitalisti vastaan sosialisti

12.5.2010 18:53

Iron Man 2 ja Robin Hood ovat kevään suuria ensi-iltoja, jotka tulivat toukokuussa viikon välein teattereihin.

Molemmat ovat näyttäviä toimintaspektaakkeleita, jotka perustuvat tunnettuihin hahmoihin ja joiden toivotaan vetoavan lippuja ostavaan suureen yleisöön.

Muuta yhteistä niillä ei näytä olevan. Itse asiassa Iron Man ja Robin Hood ovat monella tavalla suorastaan vastakohtia.

1960-luvulla luotuun sarjakuvaan perustuva Iron Man eli Tony Stark on miljardööri ja asetehtailija. Hän on myös komea playboy, joka ajaa nopeilla autoilla ja hurmaa kaikki naiset vaikka onkin ylimielinen paskiainen. Jos Tony Stark olisi suomalainen, hän omistaisi jääkiekkojoukkueen tai kauppaisi menestyksekästä yritysvalmennusfilosofiaa.

Lähes tuhat vuotta vanhaan kansantaruun perustuva Robin Hood taas on oikeamielinen hyväntekijä, joka varastaa rikkailta ja jakaa köyhille. Hän on valmis tarttumaan miekkaan tai jousipyssyyn puolustaakseen heikkoja ja vähäosaisia. Hänellä on vain yksi mielitietty, ihana neito Marian. Robin Hoodin suomalainen vastine voisi olla Tuntemattoman sotilaan vänrikki Koskela tai kodittomien ja alkoholistien auttaja Veikko Hursti.

Tai jos yksinkertaistaa lisää, niin valtavan omaisuuden kerännyt Iron Man on puhdas kapitalisti, kun taas köyhille omaisuudet tasaisesti jakava Robin Hood on selkeästi sosialisti.

Siitähän tuleekin hyvä idea jatko-osalle tai spin off -elokuvalle. Mitä jos yhdistäisi nämä kaksi vastakkaista hahmoa ja panisi heidät taistelemaan keskenään. Iron Man kohtaa Robin Hoodin -konsepti saisi varmaan puolelleen sekä sarjakuvafilmatisointien lukuisat fanit että kansantaruista kiinnostuneen varttuneemman suuren yleisön.

Tony Stark voisi uuden rautapuvun sijaan rakentaa aikakoneen ja matkustaa 1100-luvulle Nottinghamin metsään. Siellä hän lyöttäytyisi yhteen Nottinghamin sheriffin kanssa ja varustaisi kaikki pahikset rautahaarniskoilla. Siinä olisi Robinilla ja iloisilla veikoilla miettimistä. Mitä keksiä jousien ja nuolien tilalle, jotta pärjäisi rautamiesten armeijalle.

Idea saattaa kuulostaa järjettömältä, mutta ei pelkkiä numerolla varustettuja jatko-osia voi tehdä loputtomiin. Yleisö kaipaa pian jotain muuta. Ja onhan vastaavaa kokeiltukin. Jos on tehty elokuvat nimeltä Billy the Kid vs. Dracula ja Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter niin miksei voisi olla myös Robin Hood vs. Iron Man.

Kyllä minä ainakin menisin katsomaan.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimitussihteeri.

Lisää luettavaa