Kohti uutta elokuvavuotta

Hyvää alkanutta elokuvavuotta 2010 kaikille Episodin lukijoille! Perinteisesti vuoden ensimmäisen numeron teemana ovat viime vuoden parhaat saavutukset ja suoritukset elokuvan saralla. Listaamme niin lukijoiden kuin toimituksen suosikit vuoden 2009 ensi-iltatarjonnasta sekä esittelemme kiinnostavan kattauksen suoraan dvd:lle menneitä nimikkeitä, jotka syystä tai toisesta jäivät ilman teatterilevitystä satunnaisia festivaalinäyttäytymisiä lukuun ottamatta. Listat voi lukea myös täällä verkossa. Lehden DVD-oppaassa on lisäksi katsaus viime vuoden muuten merkittävimpiin hopeakiekkojulkaisuihin. Ennustamme rohkeasti myös maaliskuun alussa järjestettävän Oscar-gaalan voittajat, vaikka edes ehdokkaita ei vielä ole nimetty!

Kotimainen elokuva menetti asemiaan viime vuonna, ja syitä etsittiin eri tahoilta. Oliko suomalainen elokuvayleisö kyllästynyt kotimaisiin elokuviin? Oliko tuettu ”vääränlaisia” elokuvia? Ainakaan ensimmäinen väite ei pidä paikkaansa. Sen osoittavat loppuvuodesta ohjelmistoon tullut Täällä Pohjantähden alla ja gaalaensi-iltakierrokselle lähtenyt Havukka-ahon ajattelija. Niiden vastaanotto on ollut huikea, ja osoittaa, että kansan syvät rivit kaipaavat tällaisia tuttua kosketuspohjaa sisältäviä tarinoita.

Tosiasia on kuitenkin myös se, että Suomessa käydään suhteellisen harvakseltaan elokuvissa, kun käynnit jaetaan koko väestön suhteen. Iso osa edellä mainittujen nimikkeiden katsojista ei välttämättä muita elokuvia – koti- tai ulkomaisia – käy katsomassa. Aktiivisten elokuvissakävijöiden joukko on kasvamassa erilaisten yhteisten kokemusten ja perinteiden maailmassa, ja heille on löydettävä ne suomalaiset tarinat, jotka tarjoavat uudenlaista mutta silti laajaa samastumispintaa. Sitä varten myös uudenlaista, vaikka ”väärääkin” elokuvaa pitää täällä pystyä tekemään ja tukemaan.

Jouni Vikman
päätoimittaja

Päätoimittaja Jouni Vikman innostui elokuvista, kun lapsena nähty alkuperäinen King Kong sekoitti pään. Journalistinen ura alkoi 1990-luvun alussa elokuvasensuuria vastustamaan perustetun Dark Fantasy ry:n Gorehound-lehdessä. Matka johti Hohto-lehden kautta Episodiin. Vapaa-ajallaan Jouni katsoo lisää elokuvia, ellei ole ladulla, lenkkipolulla, kasvimaalla tai järjestelemässä kymmenien tuhansien kappaleiden sarjakuva-, elokuva- ja oheiskrääsäkokoelmaansa.