Kolumni: Nyt otetaan Tom of Finlandista kaikki irti!

Viisi vaihtoehtoista Tom of Finland -elokuvaa.

15.9.2013 15:33

Ohjaaja Dome Karukoski ja tuottaja Aleksi Bardy suunnittelevat elokuvaa kuvataiteilija Tom of Finlandista. Projekti on jo herättänyt huomiota maailmalla, ja nimirooliin on haussa kansainvälinen tähti. Samaa aihetta käsitellään myös toisessa tekeillä olevassa elokuvaprojektissa Tom the Movie.

Jos kerran aihe selvästi kiinnostaa maailmalla, niin ei jätetä tätä kahteen elokuvaan. Kun suomalaisten kerran on niin vaikea päästä maailmalla läpi, niin otetaan samalla Tom of Finlandista kaikki irti. Tässä viisi ehdotusta elokuvan aiheeksi.

Tommi of Finland

Elokuva Tommi of Finland ei itse asiassa liity mitenkään kuuluisaan sarjakuvataiteilijaan. Sen sijaan se on elämäkertaelokuva ralliautoilija Tommi Mäkisestä. Jos Jäniksen vuosi -kirjan ranskankielisessä nimessä hyödynnettiin mielikuvaa maailmankuulusta Ari Vatasesta, niin miksei rallikuski Tommi Mäkisestä kertova elämäkertaelokuva voisi hypätä mukaan Tom of Finland -buumiin.

Elokuvassa Mäkinen ja Carlos ”Matador” Sainz ovat kilpakentillä verisiä vihollisia, mutta kisojen välillä heidän välinsä ovat hyvinkin lämpimät. Jyväskylässä Tommi vie Carloksen saunaan, ja Katalonian rallin aikana Carlos esittelee Tommille paikallisia homobaareja. Cameoroolin elokuvassa saa tosielämän suomalaiskuski Marcus Grönholm, jonka kuuluisa kommentti ”Up in the ass of Timo” saa aivan uusia merkityksiä.

Timo of Basic Finland

Miksei Suomessa tehdä eeppisiä valtiomiesten elämäkertaelokuvia Lincolnin ja Gandhin tyyliin? Ehkä siksi, koska historialliset suurelokuvat ovat niin pahuksen kalliita. Timo of Basic Finland -elokuvan tekijät ovat ratkaisseet budjettiongelman kertomalla tarinan pääosin nykyajassa ilman kalliita lavasteita ja joukkokohtauksia.

Timo of Basic Finland kertoo papiksi haluavasta nuorukaisesta nimeltä Timo, joka luopuu vakaumuksestaan, kun kirkossa alkavat puhaltaa naispappeuden tuulet. Hänestä tuleekin poliitikko, joka vannoo tekevänsä lopun homoudesta ja muista synneistä. Loistavasta ja innostavasta puhujasta tulee puoluejohtaja, mutta uskonto ei kuitenkaan jää kokonaan. Puoluetoiminnan ohessa Timo toteuttaa kristillisyyttään katolisen poikakuoron vetäjänä. Yksikään silmä katsomossa ei ole kuiva, kun elokuva päättyy vuoden 2011 isoon jytkyyn.

Tom of Finland vs. Nazis of the Moon

Mikäpä olisi sopivampaa kuin yhdistää kaksi tunnettua suomalaista brändiä: Kuuhun paenneista natseista kertova Iron Sky ja natsien nahkaunivormuja töissään kuvannut fetissitaiteilija. Joukkorahoituksella toteutettu Tom of Finland vs. Nazis of the Moon päättää Iron Sky -trilogian. Samalla se on tarina Touko Laaksosen sotavuosista tulenjohtajana jatkosodassa. Tarinan fantasiaosuudessa Laaksosen johtama komppania saa vastaansa ne samat natsijoukot, jotka myöhemmin pakenivat Kuun pimeälle puolelle. Kohtaamisella on käänteentekevä merkitys Tom of Finlandin myöhempään taiteeseen.

Tomboy of Finland

Romanttinen komedia kertoo poikien seurassa viihtyvästä tytöstä nimeltä Paula (Armi Toivanen). Jotkut kutsuvat Helsingin Kalliossa asuvaa Paulaa Pauliksi. Huppariin pukeutuva lyhyttukkainen tyttö kuuntelee Kotiteollisuutta, juo Jaloviinaa suoraan pullon suusta ja käy harvoin suihkussa. Paulan elämään tulee käänne, kun hän tapaa mainostoimistossa työskentelevän veijarimaisen komistuksen (Mikko Leppilampi) ja ihastuu. Paula vaihtaa skeittikengät korkokenkiin ja alkaa meikata. Mutta onko komea punavuorelainen AD sittenkään se oikea, vai tuleeko Minttu Mustakallion esittämästä keilailukaverista enemmän kuin pelkkä ystävä.

Brokelog River

Jos Teuvo Pakkalan Tukkijoella-näytelmästä on tehty peräti kolme filmatisointia, niin jotain elokuvallista siinä täytyy olla. Edellisestä versiosta on jo yli 60 vuotta, joten nyt on aika tehdä uusi filmatisointi. Kansainvälisessä versiossa on mukana vaikutteita Tom of Finlandin tukkijätkäkuvastosta, ja tekijät ovat katsoneet tarkalla silmällä myös Ang Leen Brokeback Mountainin.

Elokuva kertoo tukkijätkästä nimeltä Tom, joka kuuluu kaksoisvähemmistöön. Muita ruotsinkielisiä homoja ei uittohommissa näy. Erään ryyppyillan jälkeen Tom kuitenkin päätyy sänkyyn työtoverinsa Enskan kanssa. Romanssi jää lyhyeksi, sillä syksyllä Enska haluaa palata vaimonsa luo. Miehet eroavat verisesti tapellen, mutta romanssi jatkuu seuraavana ja sitä seuraavana kesänä kestäen vuosikymmeniä. Tunnuskappaleena kuullaan uusi versio Reino Helismaan laulusta Kaksi vanhaa tukkijätkää.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö. Seuraa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Lisää luettavaa