Kommentti: IMDb:sta tuli hyväksikäytetty trollikone

Toivotaan, ettei kovin moni eksy leffateattereihin manipuloidun IMDb-tuloksen perusteella.

Suicide Squadin piti olla järkyttävän huonon Batman v Supermanin jälkeen kaikkien tulevien DC-leffojen pelastaja, mutta ensiarvioista päätellen Warner Bros:in DC-elokuvauniversumi jatkaa edelleen kivisellä tiellä tarpomista. Suicide Squadin saamat arvostelut eivät ole olleet lainkaan hyviä, mutta se ei riitä käännyttämään innokkaimpia faneja, jotka ovat varmasti jo ostaneet ennakkoliput ensi-iltaan. Juuri tästä syystä kaupallinen menestys ja lipputulot ovat huonoin mahdollinen tapa mitata elokuvan hyvyyttä, koska ennakkohypen ja fanituksen takia kehnotkin elokuvat voivat yltää aluksi hienoihin tuloksiin. Yleensä huonojen elokuvien lipputulot kuitenkin kuivuvat nopeasti, kuten kävi Batman v Supermanin tapauksessa. Tästä pitää huolen kritiikin lisäksi word of mouth eli suomalaisittain puskaradio.

Harva on vieläkään Suicide Squadia nähnyt, mutta silti IMDb:n tilastojen mukaan elokuvalla on tätä kirjoittaessa 4 785 käyttäjän keskuudessa 9,3:n tähden keskiarvo. Suurin osa käyttäjistä on on antanut elokuvalle maksimipisteet eli täyden kympin. Se on monellakin tasolla epäuskottavaa, kuten ääripäät yleensä.

Samalla tavalla ovat eläneet myös uuden Ghostbustersin saamat käyttäjäarviot, mutta niiden suunta on ollut toinen. Aluksi leffaa vihattiin enemmän kuin mitään muuta ja se sai järkyttävän määrän yhden tähden arvioita. Sitä seurasi äärimmäisen positiivisten käyttäjäarvioiden vastareaktio. Nyt elokuvalla on 5,3 tähden keskiarvo. Oman arvionsa ovat antaneet yhteensä 61 971 käyttäjää ja niistä lähes puolet (31 868) on yhden tai kymmenen tähden arvioita: kymmenen tähden arvioita on 14 393 ja yhden tähden 17 475. Kahden huipun välissä on kuitenkin tasaisempaa ja jos molemmat ääripäät 10 ja 1 poistettaisiin tulostaulusta kuin mäkihypyssä tyylipisteitä jaettaessa, olisi suurin osa jäljelle jääneistä käyttäjistä antanut elokuvalle maltillisen positiivisen seiskan. Arvosanan antaneita on kuitenkin lähes puolet vähemmän kuin ääripäiden edustajia, vain 6 862 käyttäjää.

Vuonna 1990 aloittanut IMDb on yksi internetin tärkeimmistä elokuvatietopankeista. Siellä rekisteröityneet elokuvien ystävät voivat myös tähdittää katsomiaan teoksia, mutta tulosten manipuloimisen ehkäisemiseksi sivuston virallisiin tähtikeskiarvoihin lasketaan mukaan vain vakiokäyttäjien antamat arvosanat. Todelliset leffafanit tähdittävät elokuvia ahkerasti, mutta heidän motiivinsa elokuvan arvottamiselle voivat vaihdella. Juuri Suicide Squadin ja Ghostbustersin ja monien muiden samankaltaisten tapausten takia on käynyt selväksi, ettei suuri enemmistö sivuston käyttäjistä arvioi elokuvia reilusti. He äänestävät tunteella, merkittävä osa jopa elokuvaa näkemättä, vaikuttiminaan sokea fanitus tai joku muu jonkinsortin agenda.

Huolestuttavinta tässä ilmiössä on kuitenkin se, etteivät kaikki lukijat tunnu vieläkään ymmärtävän, miten isojen leffojen IMDb-tuloksia manipuloidaan.

Jokainen DC-fani voi minun puolestani edelleen elätellä toivoa sen puolesta, että kriitikot ovat tällä kertaa väärässä ja Suicide Squad pyyhkii Batman v Supermanin pois muistoista, mutta IMDb-trollien toiminta ei vaikuta elokuvan sisältöön vaan pelaa täysin leffamarkkinoinnin pussiin, luoden mielikuvan jostain jota katsojat rakastavat vaikka kriitikot karsastavat. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko elokuva hyvä vai huono. Se on sokeaa fanitusta, johon liittyy hiukan surullinenkin huomio siitä, että jonkun mielestä pelkkä kymmenen tähden IMDb-tulos riittäisi muuttamaan surkean elokuvan erinomaiseksi.

Suicide Squadille povataan tällä hetkellä jättimäistä 100-150 miljoonan dollarin avausviikonloppua. David Ayerin ohjaama elokuva on seurannut Deadpoolin esimerkkiä ja luonut ympärilleen juuri sopivasti pöhinää sosiaalisessa mediassa. Siitä voi tulla yksi vuoden suurimmista hiteistä, mutta jos se on Batman v Supermanin tavoin kehno, voidaan Warner/DC:n toivoma megamenestys jälleen unohtaa. Toivotaan siis, ettei kovin moni eksy teattereihin ilmeisen manipuloidun IMDb-tuloksen perusteella.

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne