Kulttileffa on kuollut

5.11.2014 10:00

Jos jokin kunniamaininta annetaan elokuvalle liian helposti niin kulttielokuva. Mitä se edes tarkoittaa?

Elokuussa Nelonen keksi leffapuffissaan nimittää Tom Cruisen Mission: Impossible -leffasarjaa kultiksi, mikä on perusteeton esimerkki. Miten 2 miljardia lippuluukuilla tuottanut elokuvasarja voisi enää olla kultti?

Myös Sharknadon, suomalaisittain Haihurrikaanin, ja sen jatko-osan nimittäminen kulttileffoiksi kuulostaa häiritsevältä. Yleinen käsitys tuntuu kuitenkin olevan, että nämä leffat ovat olleet kulttileffoja jo syntyessään, mikä kuulostaa hassulta. Ilmiöt ovat olleet olemassa niin vähän aikaa, ettei se tunnu tarpeeksi vakiintuneelta ollakseen kultti vaan silkkaa hypeä. Samalla tavalla kultin titteliä sovitettiin aikanaan myös Snakes on a Planelle, kehnolle jännärille. Näissä tapauksissa faneja on viehättänyt silkka konsepti, joka on kätevästi tiivistetty jo leffan nimessä.

Aiheesta sopii keskustella, sillä termillä ei ole tarkkaa määritelmää. Yleisimmässä mahdollisessa mielessä kulttielokuvalla tarkoitetaan kuitenkin elokuvaa, jolla on omat vakiintuneet seuraajansa. Fanit, jotka arvostavat ja ymmärtävät näkemäänsä enemmän kuin muut. Hahmoiksi pukeudutaan ja reploja toistellaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Rocky Horror Picture Show ja The Room, joiden faneille elokuvan katsominen on lähellä rituaalia: yleisö osallistuu elokuvan katseluun. Se voi olla kokemus, jonka haluaa jakaa muiden kanssa, eikä se välttämättä avaudu kaikille.

Kulttileffat ovat omanlaisiaan alakulttuureja, jotka voivat parhaimmillaan tuoda samanhenkisiä ihmisiä yhteen. Myöhemmistä kulttileffoista Coenin veljesten Big Lebowskin ympärille on kehittynyt vuosittainen LebowskiFest-niminen tapahtuma, jossa fanit pääsevät tapaamaan elokuvan tekijöitä ja toisinpäin.

Nämä elokuvat eivät menestyneet teattereissa ja saivat parhaimmillaankin (ilmestyessään) ristiriitaisia arvioita. Mainitsemistani esimerkeistä jokainen Lebowskia lukuunottamatta kohosi kulttiasemaan leffateattereiden yönäytöksissä, joissa niitä pyöritettiin säännöllisesti kunnes niiden pieni mutta innokas fanikunta vakiintui. Pelkkä levitystapa takasi sen, ettei elokuvasta olisi milloinkaan voinut tulla suuren yleisön suosikkia. Ne poikkesivat niin vahvasti ajan valtavirrasta, ettei mikään iso studio olisi ikinä suostunut satsaamaan niihin, ja siksi ne vetosivat siihen pieneen yleisöön, joka kävi yönäytöksissä etsimässä jotain tavallisuudesta poikkeavaa.

Enää määrittely ei ole niin yksinkertaista.

Rajaus on vuosien aikana laventunut kattamaan myös sellasia klassisia suuren yleisön lemmikkejä kuten Tähtien sota, Ihmemaa Oz ja jopa Sound of Music. Ihailijaporukka on vannoutunut, kyllä, mutta niin suuri, että se on jo liian lähellä valtavirtaa tuntuakseen oikealta kultilta. Termi on menettänyt merkityksensä.

Harva kutsuu Tähtien sotia kulttielokuviksi, vaikka osalle faneista katselukokemukseen kuuluu kulttimaisia piirteitä. Heille Tähtien sota tarkoittaa yleensä muutakin kuin pelkkiä elokuvia: kirjoja, sarjakuvia, pelejä – koko franchise-universumia. Sama pätee Marvel-leffoihin. Näille faneille elokuvien maailma on syvempi ja yksityiskohtaisempi.

Wikipediaa selaamalla löytää lukuisia elokuvia, joita kutsutaan kulttielokuviksi vailla minkään valtakunnan perustetta (lähde?). Sivustolta löytyy myös lista kaikista kulttielokuvista. Tässä artikkelissa jokaisen nimikkeen perässä on kyllä lähdemerkintä, mutta luettelon sisältöön tarkemmin perehtymällä voi nopeasti todeta, ettei joissain lähteissä sanota suoraan, että elokuva olisi kultti. Myös listan johdanto tiedostaa tämän: rajaus pidetään tietoisen epämääräisenä.

Jos jokaisella listalta löytyvällä elokuvalla on oma kultti, sopii kysyä, kuinka aktiivinen minkäkin kultin jäsenistö mahtaa olla ja miten suurella intohimolla he elokuvaansa mahtavat suhtautua. Sen verran reippaasti nimikkeitä löytyy, toisin sanoen Mickey Rourken ja Kim Basingerin eroottisesta draamasta 9 ½ viikkoa aina Ben Stillerin Zoolander-hölmöilyyn asti. Onko 2001: avaruusseikkailu kulttielokuva vai jotain suurempaa? Rajanveto on mahdotonta, koska rajoja ei ole.

Joonas Alanne

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne

Lisää luettavaa